Sedam najefikasnijih ageless sastojaka za negu kože koji imaju uporište u nauci

Iako ne postoji eliksir mladosti, određeni anti-aging sastojci mogu vam pomoći da ublažite vidljivost bora i drugih finih linija na koži.

Kada je nega kože u pitanju, savetujemo vam da ne verujete slepo svakom trendu koji se pojavi na tržištu. Postoji mnogo ”magičnih” seruma i krema koji obećavaju nestanak bora preko noći. Međutim, istina je da postoji samo nekoliko sastojaka za koje je klinički dokazano da usporavaju starenje kože, te ublažavaju vidljivost bora. 

Nema potrebe da izdvajate ogromne sume novca za kreme sa dijamantima ili esencijom retkih biljaka. Opredelite se za preparate koji sadrže dobro istražene nutrijente, čiju upotrebu će vam preporučiti svaki dermatolog. Dakle, o kojim tačno sastojcima je reč?

Sedam ageless sastojaka koji dokazano usporavaju starenje kože

#1 RETINOL

Retinol je jedan od najefikasnijih anti-aging sastojaka. U pitanju je oblik vitamina A, koji se obično koristi u proizvodima za negu kože radi ublažavanja vidljivosti finih linija, bora i drugih znakova starenja. Stimuliše obnavljanje ćelija i povećava prirodnu proizvodnju kolagena u epidermisu i dermisu, čime se poboljšava ukupna tekstura kože. Međutim, neohodno je da budete pažljivi prilikom upotrebe retinola, budući da je reč o veoma „oštrom“ sastojku koji može da stanji kožu. Osim toga, on povećava osetljovost kože na sunce, zbog čega je neophodno da ga koristite u malim koncentracijama.

#2 VITAMIN C

Vitamin C, takođe poznat kao askorbinska kiselina, predstavlja antioksidans koji ima brojne potencijalne prednosti za kožu. Poznat je po svojoj sposobnosti da neutrališe slobodne radikale koji oštećuju ćelije, te mogu doprineti starenju kože. Pored toga, stimuliše proizvodnju kolagena, proteina koji pomaže da koža ostane čvrsta i elastična. Obično se nalazi u serumima, kremama i drugim proizvodima za negu, a dermatolozi preporučuju upotrebu preparata sa koncentracijom od najmanje 10% vitamina C. Budući da može izazvati iritacije i suvoću kože, koristite ga u umerenim količinama.

#3 PEPTIDI

Peptidi su kratki lanci aminokiselina koji igraju ključnu ulogu u strukturi i funkciji kože. Budući da predstavljaju gradivne blokove kolagena, stimulišu njegovu proizvodnju, te poboljšavaju ukupan izgled kože. Postoje različite vrste peptida koji se mogu koristiti u proizvodima za negu. Na primer, bakarni peptidi doprinose regeneraciji kože, dok matriksil peptidi smanjuju pojavu bora i drugih finih linija. Najčešće ih možete pronaći u serumima, kremama i drugim proizvodima za negu. Smatraju se sigurnim i efikasnim sastojcima za poboljšanje izgleda kože koja stari. Međutim, važno je imati na umu da, iako mogu biti korisni, peptidi najbolje funkcionišu u kombinaciji sa drugim sastojcima protiv starenja, kao što su retinol i vitamin C.

#4 NIACINAMID

Niacinamid ili vitamin B3 poznat je po svojoj sposobnosti da poboljša funkciju barijere kože, što može doprineti održavanju njene hidratacije. Osim toga, ovaj anti-aging sastojak ujednačava ton kože i smanjuje pojavu tamnih fleka. I ono što je najvažnije – stimuliše proizvodnju kolagena, te time ublažava vidljivost bora i drugih finih linija. Može se koristiti u kombinaciji s drugim sastojcima protiv starenja kao što su retinol, vitamin C i peptidi. Dermatolozi preporučljuju da koristite kozmetičke preparate sa koncentracijom od najmanje 2% niacinamida, te da pažljivo pratite uputstva za upotrebu.

#5 KOFEIN

Kofein poseduje antioksidativna svojstva koja štite kožu od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima, kao što je starenje kože. Primenjen topikalno poboljšava dotok krvi u kožu, što može pomoći u transportu kiseonika i hranljivih materija u ćelije kože. Pored toga, važno je imati na umu da prekomerni unos kofeina dehidrira kožu, što može učiniti fine linije i bore uočljivijim.

#6 HIJALURONSKA KISELINA

Hijaluronska kiselina je prirodna supstanca koja se nalazi u ljudskom telu. Može pomoći u smanjenju pojave finih linija i bora tako što hidrira kožu, nadopunjuje je, te čini glatkom i gipkom. Poseduje antiinflamatorna svojstva, zahvaljujući kojima ublažava crvenilo i nadutost, što je čini odličnim sastojkom za negu osetljive kože. Dermatolozi preporučuju upotrebu proizvoda sa visokom koncentracijom ovog sastojka.

#7 ETERIČNA ULJA

Eterična ulja se vekovima koriste u nezi kože i stručnjaci smatraju da poseduju svojstva za borbu sa starenjem. Eterično ulje lavande bogato je antioksidansima, koji štite kožu od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Dok, na primer, eterično ulje šargarepe sadrži visok nivo vitamina A, koji smanjuje pojavu finih linija i bora. Međutim, važno je napomenuti da su eterična ulja visokokoncentrisana, te da ih treba koristiti oprezno, jer kod nekih ljudi mogu izazvati iritacije ili alergijske reakcije.

Foto: Instagram @vesnabozhich

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

Od ublažavanja opekotina do blistavog tena: Aloe vera čini čuda za kožu
Nega

Od ublažavanja opekotina do blistavog tena: Aloe vera čini čuda za kožu

LUMINOUS630®
Nega

Muče vas pigmentne fleke? NIVEA ima rešenje u vidu proširene LUMINOUS630® linije

Kako je ,,savršena“ koža postala statusni simbol
Nega

Kako je ,,savršena“ koža postala statusni simbol

serum s retinolom vichy
Nega

Stigao je novi better-aging superstar: Serum s retinolom iz VICHY-ja

šta je cica krema
Nega

Pitali ste nas: Šta je, zapravo, cica krema?

slow beauty
Nega

Šta se podrazumeva pod SLOW BEAUTY konceptom i kako ga uključiti u svakodnevni život?