Retinol je previše agresivan za vašu kožu? Isprobajte prirodne alternative ovom sastojku!

Prirodne alternative retinolu mogu biti vaše novo tajno oružje za borbu protiv akni i prevremenog starenja kože.

Voljen i hvaljen od strane dermatologa i entuzijasta za negu kože, retinol je sjajan sastojak za borbu protiv akni i prevremenog starenja. Hemijski derivat vitamina A, sintetički retinol, ima sposobnost da pospeši proizvodnju kolagena i doprinese obnavljanju ćelija, što ga čini moćnim antiejdž sastojkom. Kada se koristi u adekvatnim količinama, retinol takođe može biti veoma učinkovit i u slučaju drugih kožnih problema, kao što su hiperpigmentacije, neujednačena tekstura kože, proširene pore… Ipak, uprkos tome što je veoma efikasan, ovaj sastojak (različite jačine) može da bude „preoštar“ za kožu, te da prouzrokuje iritacije, fleke, kao i suve i ljuskave „epizode“. Za osobe sa osetljivom kožom, trudnice, dojilje, kao i one koji jednostavno traže „čistije“ kozmetičke opcije, prirodne alternative retinolu mogu biti pravo rešenje.

3 PRIRODNE ALTERNATIVE RETINOLU

BAKUČIOL

Poznat kao „retinol prirode“, bakučiol je botanički ekstrakt dobijen iz semena biljke bakuči, koji poseduje antiinflamatorna i antibakterijska svojstva. Ovaj sastojak, bogat antioksidansima, ima iste prednosti kada je o pospešivanju proizvodnje kolagena i obnavljanju ćelija reč kao i sintetički retinol, s tim što ne postoji mogućnost da izazove iritacije kože. Klinički test otkrio je da su efekti 0,5 posto retinola i 0,5 posto bakučiola zapanjujuće slični u pogledu antiejdž rezultata, pri čemu je bakučiol podnošljiviji na koži.  Za razliku od tradicionalnog retinola, ovaj biljni sastojakje dovoljno je nežan, te može da se meša s vitaminom C i kiselinama. Isto tako, pogodan je za sve tipove kože i može se koristiti i tokom dana – samo ne zaboravite da nanesete SPF!

Naš predlog: NIVEA Cellular Expert Lift dnevna i noćna krema protiv bora
RAMBUTAN

Rambutan je svetlocrveno voće koje okružuju veliki šiljci, a koje potiče iz iste porodice kao i liči. Za proizvode za negu kože bez recepta, ekstrakt rambutana dobija se iz listova biljke i često se poredi sa retinolom  – zbog njegove sposobnosti da pospeši prirodnu proizvodnju kolagena u koži i podstakne obnavljanje ćelija, zahvaljujući čemu se poboljšava elastičnost kože i smanjuje pojava bora.

Naš predlog: Oriflame NovAge Skinrelief Pro Resilient serum
ULJE ŠIPKA

S obzirom na to da je retinol derivat vitamina A, ulje šipka još je jedna odlična alternativa jer sadrži transretinoičnu kiselinu, prirodni oblik vitamina A. Dobijen iz grma ruže rosa canina, ovaj sastojak cenjen je zbog svojih regenerativnih i lekovitih svojstava, kao i sposobnosti da pospeši proizvodnju kolagena u koži.

Naš predlog: The Ordinary 100% Organic Cold-Pressed Rose Hip Seed Oil

PROČITAJTE I: Koje sastojke za negu kože nipošto ne bi trebalo da kombinujete?

Foto: Alesia Kozik via Pexels, PR


 

Povezani članci

glass skin
Nega

Ne želimo ,,glass skin“! Vratite u modu prirodnu teksturu kože!

PRAVO NA LEPOTU jedno je od osnovnih ljudskih prava
Nega

PRAVO NA LEPOTU jedno je od osnovnih ljudskih prava

Nega

KIEHL’S SINCE 1851 predstavlja dva proizvoda protiv bubuljica, od kojih je jedan viralni „tečni flaster“

pazuh
Nega

Ovi trikovi pomoći će vam da zaboravite na taman pazuh…

pshiodermatologija
Nega

Psihodermatologija: U kojoj meri osećanja mogu uticati na izgled kože?

vitamin B
Nega

Koji oblici vitamina B vam mogu pomoći u nezi kože + lista seruma koji ih sadrže