Retinol je previše agresivan za vašu kožu? Isprobajte prirodne alternative ovom sastojku!

Prirodne alternative retinolu mogu biti vaše novo tajno oružje za borbu protiv akni i prevremenog starenja kože.

Voljen i hvaljen od strane dermatologa i entuzijasta za negu kože, retinol je sjajan sastojak za borbu protiv akni i prevremenog starenja. Hemijski derivat vitamina A, sintetički retinol, ima sposobnost da pospeši proizvodnju kolagena i doprinese obnavljanju ćelija, što ga čini moćnim antiejdž sastojkom. Kada se koristi u adekvatnim količinama, retinol takođe može biti veoma učinkovit i u slučaju drugih kožnih problema, kao što su hiperpigmentacije, neujednačena tekstura kože, proširene pore… Ipak, uprkos tome što je veoma efikasan, ovaj sastojak (različite jačine) može da bude „preoštar“ za kožu, te da prouzrokuje iritacije, fleke, kao i suve i ljuskave „epizode“. Za osobe sa osetljivom kožom, trudnice, dojilje, kao i one koji jednostavno traže „čistije“ kozmetičke opcije, prirodne alternative retinolu mogu biti pravo rešenje.

3 PRIRODNE ALTERNATIVE RETINOLU

BAKUČIOL

Poznat kao „retinol prirode“, bakučiol je botanički ekstrakt dobijen iz semena biljke bakuči, koji poseduje antiinflamatorna i antibakterijska svojstva. Ovaj sastojak, bogat antioksidansima, ima iste prednosti kada je o pospešivanju proizvodnje kolagena i obnavljanju ćelija reč kao i sintetički retinol, s tim što ne postoji mogućnost da izazove iritacije kože. Klinički test otkrio je da su efekti 0,5 posto retinola i 0,5 posto bakučiola zapanjujuće slični u pogledu antiejdž rezultata, pri čemu je bakučiol podnošljiviji na koži.  Za razliku od tradicionalnog retinola, ovaj biljni sastojakje dovoljno je nežan, te može da se meša s vitaminom C i kiselinama. Isto tako, pogodan je za sve tipove kože i može se koristiti i tokom dana – samo ne zaboravite da nanesete SPF!

Naš predlog: NIVEA Cellular Expert Lift dnevna i noćna krema protiv bora
RAMBUTAN

Rambutan je svetlocrveno voće koje okružuju veliki šiljci, a koje potiče iz iste porodice kao i liči. Za proizvode za negu kože bez recepta, ekstrakt rambutana dobija se iz listova biljke i često se poredi sa retinolom  – zbog njegove sposobnosti da pospeši prirodnu proizvodnju kolagena u koži i podstakne obnavljanje ćelija, zahvaljujući čemu se poboljšava elastičnost kože i smanjuje pojava bora.

Naš predlog: Oriflame NovAge Skinrelief Pro Resilient serum
ULJE ŠIPKA

S obzirom ne to da je retinol derivat vitamina A, ulje šipka još je jedna odlična alternativa jer sadrži transretinoičnu kiselinu, prirodni oblik vitamina A. Dobijen iz grma ruže rosa canina, ovaj sastojak cenjen je zbog svojih regenerativnih i lekovitih svojstava, kao i sposobnosti da pospeši proizvodnju kolagena u koži.

Naš predlog: The Ordinary 100% Organic Cold-Pressed Rose Hip Seed Oil

PROČITAJTE I: Koje sastojke za negu kože nipošto ne bi trebalo da kombinujete?

Foto: Alesia Kozik via Pexels, PR


 

Povezani članci

Eucerin® DERMOPURE
Nega

Kako da pobedite akne i tamne fleke od akni? Isprobali smo preparate iz Eucerin® DERMOPURE linije

NIVEA DERMA Skin Clear
Nega

Novi igrači na kozmetičkom terenu: Upoznajte NIVEA DERMA Skin Clear liniju!

papir
Nega

Da li je papir budućnost beauty industrije?

Cimet u službi lepote
Nega

Cimet u službi lepote: Tri načina upotrebe ovog začina za negu kože

dimetikon
Nega

Šta je dimetikon: Zbog čega se silikoni dodaju u proizvode za negu kože?

NIVEA Q10 serum
Nega

Novi NIVEA Q10 serum za ciljano popunjavanje bora podiže anti-age rutinu na viši nivo