Koristila sam The Ordinary 0,2% retinol u skvalanu i ovo su moji utisci

Nakon dva meseca svakodnevne upotrebe The Ordinary 0,2% retinola u skvalanu primetila sam značajne promene u teksturi kože. Budući da ovaj sastojak podstiče regeneraciju kože, uočila sam da su bore i fine linije manje vidljive (nisu u potpunosti nestale, što u principu i nije moguće). Najviše me je iznenadilo to što mi se ten ujednačio.

Važno: Iskreni i otvoreni utisci o proizvodima osnovno su pravilo BeautyDesk.rs platforme, bez obzira na to da li smo testirani proizvod kupile same ili nam je stigao uz PR informaciju o novitetu. Napomena: Ova recenzija nije sponzorisana.

Oprečna su mišljenja o tome da li je i u kojoj meri dobro uključiti retinol u rutinu nege kože. Budući da je reč o dosta agresivnom sastojku, važno je biti oprezan prilikom njegove primene. Dugo sam oklevala da ga upotrebim, međutim slušajući iskustva drugih koji su ga već isprobali, odlučila sam da mu pružim priliku. Malo me je uplašila činjenica da su određene koncentracije zabranjene za proizvodnju i distribuciju u Evropskoj uniji, pa sam se odlučila za preparat sa niskom koncentracijom retinola. Reč je o cenovno pristupačnom, a veoma popularnom retinol-serumu brenda The Ordinary sa 0,2% retinola u skvalanu.

Većina stučnjaka reći će vam da postoji niz nuspojava koje možete iskusiti pri početnoj upotrebi ovog sastojaka, poput ljuštenja kože, suvoće, pojave crvenila, te pojačane osetljivosti kože. Međutim, moram da priznam da se meni nije pojavio nijedan od ovih simptoma – verovatno zbog toga što sam koristila serum sa niskom koncentracijom ovog sastojka. Dakle, ako se odlučite za jači preparat, imajte u vidu da vam se ove nuspojave mogu pojaviti pri početnoj upotrebi.

Razlika između retinola i retinoida

Pre nego što vam detaljnije opišem svoje iskustvo sa retinolom, želela bih da pojasnim razliku između retinola i retinoida. Oba ova sastojka predstavljaju jedinjenja koja potiču od vitamina A, a razlikuju se po hemijskoj strukturi i efikasnosti. Retinol je zapravo vrsta retinoida. Oni sadrže nižu koncentraciju aktivnog sastojka retinoinske kiseline – naročito u poređenju s retinoidima koji se izdaju na recept. Dakle, mnogo je sigurnije da koristite retinol niske koncentracije, a za jače doze najbolje je da se konsultujete sa dermatologom.

SAŽETAK

The Ordinary 0,2 % retinol u skvalanu

Šta je u pitanju: Retinol-serum (rastvor bez vode) sa niskom koncentracijom ovog sastojaka od 0,2% u skvalanu.

Pogodan za: gotovo sve tipove kože lica. Može ublažiti vidljivost finih linija, te smanjiti oštećenja od sunca. Takođe, pokazao se odličnim sredstvom za borbu sa hiperpigmentacijom.

Ključni sastojci: retinol i skvalan.

Veganski proizvod: Ne.

Čist proizvod prema BD definiciji: Ne.

Saznajte više: Vše informacija o proizvodu potražite na zvaničnom sajtu The Ordinary kozmetike. Takođe, serum možete kupiti u Lilly drogerijama i Metropoliten parfimerijama.

Formula

  • Retinol 0,2%: sastojak koji ublažava vidljivost finih i dinamičnih linija koje nastaju gubitkom kolagena i elastina, dok poboljšava teksturu i ton kože.
  • Skvalan: hidratantni agens koji se prirodno nalazi u koži, te poboljšava hidrataciju na površinskom nivou i pomaže u borbi sa suvoćom koja može biti povezana sa upotrebom retinola.

Kako se koristi?

Budući da reaguje u dodiru sa svetlošću, preparate koji sadrže retinol potrebno je nanositi uveče, pred spavanje. Osim toga, dok koristite ovaj retinol-serum nemojte uključivati nijedan drugi preparat na bazi retinola i retinoida. Preporučuje se da ga na početku upotrebljavate svako drugo veče. Međutim, ja sam ga odmah uvela u svakodnevnu skincare rutinu i nisam primetila nikakve nuspojave. To vam svakako ne preporučujem da činite, naročito ukoliko vam je koža osetljiva ili suva.

Napomena

Brojna istraživanja sugerišu da bi trebalo da iz upotrebe isključite sve preparate koji sadrže retinol ili retinoinsku kiselinu ukoliko planirate trudnoću, trudni ste ili dojite.

Tekstura

Reč je o uljanom serumu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by BEAUTY DESK (@beautydesk.rs)

Miris

Gotovo neutralan.

Boja

Providnožuta.

Volećete ga…

… ukoliko volite da koristite različite better-aging serume za lice, te ako ste isprobali bilo koji drugi The Ordinary preparat.

Rezime

Nakon samo dva meseca upotrebe ovog seruma primetila sam da mi se ton kože ujednačio, te da su bore i fini linije, naročito one oko usana i na čelu, manje vidljive. Naravno nisu u potpunosti nestale, što je u principu nemoguće. Osim toga, koža mi je dodatno hidrirana zahvaljujući uljanoj teksturi seruma. Jedino bih skrenula pažnju na to da je serum dosta masniji nego drugi, te ga koža sporije upija.

Da li ću ovaj preparat ponovo koristiti?

Apsolutno da! Takođe, budući da mi se koža pomalo navikla na ovu koncentraciju retinola, plan mi je da uključim preparat sa jačim efektom – prvo 0,5% retinol u skvalanu, a zatim 1% retinol u skvalanu. Međutim, ako vam je koža osetljiva, radije koristite novije tehnologije retinoida, kao što su one koje se nalaze u The Ordinary Granactive Retinoid 2% emulziji. Sastavili smo listu svih retinol-seruma ovog brenda, a opširnije o svakom od njih možete da pročitate ovde.

Foto i video: BeautyDesk.rs

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

CHANEL Hydra Beauty Camellia Repair Mask
Recenzije

Isprobala sam CHANEL Hydra Beauty Camellia Repair masku za lice: Ovo su moji utisci…

L’Oréal Paris Panorama
Recenzije

Isprobala sam novu L’Oréal Paris PANORAMA maskaru – ovo su moji pro & cons

skincyclopedia serum
Recenzije

Koristila sam SKINCYCLOPEDIA SERUM S VITAMINOM C i primetila sam sledeće…

grus formula
Nega

Novi, domaći brend na koji obavezno treba da obratite pažnju: Nega bazirana na semenkama grožđa

serum protiv pigmentnih fleka eucerin®
Nega

Odlučila sam da isprobam EUCERIN® ANTI-PIGMENT RUTINU za blistaviju kožu s manje fleka

Isprobala sam 100% prirodnu mešavinu ulja za negu suve kože lica sa SKINOLOGY potpisom i ovo su moji utisci
Recenzije

Isprobala sam 100% prirodnu mešavinu ulja za negu suve kože lica sa SKINOLOGY potpisom i ovo su moji utisci