Pitali smo health coacha: Kako jabukovo sirće deluje na kožu? Zbog čega je uopšte toliko popularno?

I najvažnije: Da li bi bilo dobro da jabukovo sirće da uvedemo u svoju ishranu?

Jabukovo sirće je veoma popularno među zaljubljenicima u wellness i zdrave stilove života. Popularnost ove namirnice nije od juče, a izgleda da vremenom samo raste. Zašto je tako? Koji su benefiti konzumacije jabukovog sirćeta, kako se ono primenjuje u ishrani i postoje li razlozi da budemo oprezni? Odgovore smo potražili od health coach-a Tamare Goršek Bobanac.

Kako se dobija jabukovo sirće?

Jabukovo sirće dobija se prirodnom fermentacijom jabuka odnosno soka od jabuke. Tokom procesa fermentacije šećer se najpre razgrađuje u alkohol, a potom u sirće. 95 jabukovog sirćeta čini voda, a oko 5 sirćetna kiselina. Od minerala, u jabukovom sirćetu mogu se naći i male količine kalijuma. Jabukovo sirće najvišeg kvaliteta je ono koje nije prošlo proces pasterizacije.

Zašto je dobro piti jabukovo sirće?

Nisam sigurna da znam prirodni napitak koji ima toliko sjajnih pozitivnih uticaja na ljudski organizam kao jabukovo sirće. Glavni benefit konzumacije jabukovog sirćeta odnosi se na poboljšavanje varenja. Sirćetna kiselina, naime, ponaša se kao davalac vodonikovih jona i ova njena karakterisitka je zapravo ono što jabukovo sirće čini lekovitim. Sirćetna kiselina pomaže rad tj. lučenje zeludačne kiseline što dalje poboljšava varenje proteina i varenje uopšteno. Osim toga, dovoljno želudačne kiseline omogućava resorpciju minerala i vitamina (pre svega B12, C i K). U daljem procesu varenja omogućava bolje lučenje žuči i razgradnju masti, što će dovesti do bolje apsorcije vitamina A, D, E i K.

Jabukovo sirće i njegova redovna konzumacija u vidu vodenog rastvora utiču pozitivno na smanjenje šećera, holesterola i triglicerida u krvi. Takođe, pozitivno deluje na smanjenje krvnog pritiska i ublažavanje tegoba artritisa, gihta, alergija…

Neretko se i obloge jabukovog sirćeta koriste radi ublažavanja simptoma reume i tegoba nastalih usled proširenih vena.

U kombinaciji sa medom, jabukovo sirće pomaže u borbi protiv gripa i prehlade.

Da li je mit ili istina da zahvaljujući unosu jabukovog sirćeta možemo izgubiti višak kilograma?

Mnogi su čuli da jabukovo sirće može pomoći u procesu mršavljenja, ali ne znaju zašto. Do procesa mršavljenja, naime, dolazi zahvaljujući tome što sirće poseduje sposobnost stabilizacije glukoze u krvi, zbog čega, posledično, dolazi do smanjenja centralne gojaznosti.

Studija sprovedena u Japanu pokazala je da redovna konzumacija jabukovog sirćeta dovodi do poboljšanja metaboličkog sindroma, smanjenja insulinske rezistencije, gubitka kilograma, smanjenja triglicerida i holesterola, kao i poboljšanja BMI (indeksa telesne mase).

Da li jabukovo sirće pozitivno deluje i na našu kožu?

Jabukovo sirće moze se upotrebljavati i u kozmetičke svrhe – u borbi protiv ekcema, akni, gljivičnih infekcija, u nezi masne i mešovite kože. Jabukovo sirće sjajno deluje na tonus i balansiranje tena.

Kada je najbolje konzumirati jabukovo sirće?

Najbolje je uzimati ga pre obroka.

Koliko jabukovog sirćeta treba da unesemo dnevno da bismo primetili rezultate?

Najpre krenite sa jednom kafenom kašikom sirćeta pre glavnog obroka u toku dana. Ako vam to odgovara, nakon dve nedelje možete povećati količinu na dve kašike dnevno.

Koji je najlakši način da ga unesemo?

Kao što sam već pomenula, najbolje je da ga konzumirate razblaženog u čaši tople (mlake) vode. Krenite najpre sa jednom kafenom kašičicom dnevno pa naknadno povećavajte ukoliko vidite da vam to odgovara.

Takođe, postoji opcija da u taj rastvoru jabukovog sirćeta dodate i kašičicu kvalitetnog meda kako bi vam bilo lakše da ga popijete.

Naravno, jabukovo sirće uvek možete dodati i salate, umake i slično.

Postoje li rizici povezani s konzumiranjem jabukovog sirćeta?

Osobe sa gastro-intestinalnim problemima ne bi trebalo da konzumiraju jabukovo sirće bez prethodne konsultacije sa doktorom.

Za one kojima nikako ne odgovara ukus jabukovog sirćeta, čak ni kada je razblaženo – možemo li da ga koristimo u formi suplementa?

Lično uvek glasam za uzimanje u izvornom obliku, ali pretpostavljam da suplementi jabukvog sirćeta mogu biti ok za one ljude koji imaju problem sa konzumacijom sirćeta u originalnom obliku.

Fotografije: Cottonbro Studio via Pexels, BeautyDesk.rs redakcija

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

zdrava granola
Wellness

Kako da sami napravite zdravu granolu (osnovni recept)

inflammaging
Wellness

Šta je INFLAMMAGING i šta treba da znate o njemu?

Victoria Beckham
Wellness

Od jabukovog sirćeta do zelenog smutija: Dnevna wellness rutina od koje Victoria Beckham ne odstupa

biljnih čajeva
Wellness

7 biljnih čajeva za čistu kožu

tri recepta za zimske smutije
Wellness

Tri recepta za zimske smutije zahvaljujući kojima će vam koža zablistati

wellness poklone
Wellness

Health coach bira za vas: 20 ideja za wellness poklone