Nega kože u trudnoći: Koji sastojci su bezbedni, a koje treba izbegavati?

Otklanjamo sve sumnje u vezi sa negom kože lica i tela u trudnoći. Sproveli smo istraživanje i evo šta smo saznali.

Trudnoća uzrokuje niz promena u telu žene – što, naposletku, može značiti i pojavu pojedinih kožnih problema, poput pojave akni i melazme. Iako se održavanje uobičajene rutine nege kože čini kao idealno rešenje za postizanje dobrih rezultata, kada je u pitanju nega kože tokom trudnoće, potrebno je da preduzmete određene mere predostrožnosti, kako biste izbegli zdravstvene probleme. U nastavku su najčešća pitanja među trudnicama. Saznajte šta se može koristiti, a šta treba izbegavati u nezi kože tokom trudnoće.

Šta ne bi trebalo da koristite za negu kože tokom trudnoće?

Trudnoća je period u kojem nastupaju značajne promene u telu žene i formiranju bebe, stoga pojedinii sastojci nisu bezbedni za upotrebu tokom ove faze. Među njima je aluminijum hlorid heksahidrat (prisutan u antiperspirantima) i parabeni.

Dermatolozi smatraju da treba izbegavati i sledeće sastojke tokom trudnoće, jer predstavljaju rizik za razvoj fetusa: 

  • salicilna kiselina, u koncentraciji većoj od 2%, koja se obično koristi za lečenje akni
  • urea, u koncentraciji iznad 3 % – koristi se za negu suve kože
  • retinoidi, koji se koriste u dermatološkim proizvodima sa ciljem regeneracije i podmlađivanja kože

Šta je bezbedno?

Među supstancama koje su bezbedne za trudnice su ulja poput kokosovog, bademovog, ulja semena grožđa i ši putera, koji povećavaju elastičnost kože, te usporavaju proces starenja kože i pojavu strija. Može se uporebljavati i mlečna kiselina, koja obezbeđuje hidrataciju, podmlađuje i osvetljava kožu. Azelainska kiselina preporučuje se za negu rozacee, hiperpigmentacije i akni, a mogu se koristiti i hidratantne kreme koje sadrže elastin i kolagen.

Kako lečiti akne tokom trudnoće?

Snažne hormonske promene, koje se dešavaju tokom trudnoće, mogu uzrokovati pojavu akni. Dermatolozi smatraju da je kombinacija slabijih kiselina kao što su glikolna i azelaična, odlično rešenje.

Da li je bezbedno koristiti botoks?

Trenutno nema dostupnih naučnih podataka o bezbednosti upotrebe botoksa tokom trudnoće, a potencijalni rizici za fetus u razvoju nisu poznati. Zbog nedostatka informacija, generalno se preporučuje izbegavanje njegove upotrebe tokom trudnoće, osim ako je to apsolutno neophodno (budući da se koristi u različite medicinske svrhe). Ako ste trudni ili planirate da zatrudnite, a razmišljate o botoksu, važno je da razgovarate sa lekarom o opcijama koje su vam na raspolaganju, kako biste odmerili potencijalne rizike i koristi.

Kako sprečiti razvoj melazme?

Melazma predstavlja hiperpigmentaciju koja se najčešće javlja na obrazima, oko nosa, na čelu i nausnicama. Fleke koje nastaju su tamne boje i iako vam mogu delovati zabrinjavajuće – nije reč o simptomu nekog većeg problema u organizmu. Radi se o prekomernoj proizvodnji melanina, pigmenta koji se proizvodi u ćelijama melanocita, a njihov rad podstiče upravo estrogen. To je razlog zašto se melazma mnogo češće javlja kod žena, naročito tokom trudnoće.

Da biste sprečili njenu pojavu, koristite kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom 30 ili većim. Obratite pažnju na sastav preparata – pronađite one koji sadrže mineralne komponente kao što su cink oksid i titanijum dioksid. Minerali pružaju veći stepen zaštite, te uzrokuju manje iritacija kože.

Kreme za sunčanje, koje sadrže brojne hemijske sastojke, treba izbegavati, jer ih koža može apsorbovati, što se naposletku može negativno odrazitii na fetus.

Ako je melazma već prisutna, kako je lečiti?

Prema savetima dermatologa, najbolji aktivni sastojci za lečenje melazme kod trudnica su glikolna kiselina, azelainska kiselina i vitamin C. Ovi proizvodi mogu da posvetle kožu, a samim tim i ublaže fleke izazvane hiperpigmentacijom.

Foto: Instagram @hoskelsa

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

SPF konturisanje
Nega

SPF konturisanje: Oprez – ovaj viralni beauty trend može oštetiti vašu kožu!

Mistovi za lice
Nega

Beauty Desk lista: Mistovi za lice koji donose instant osveženje

hidratantne kreme za negu masne kože
Nega

Hidratantne kreme za masnu kožu lica koje vam preporučujemo da isprobate ovog leta

za zaštitu od sunca
Nega

Kako da odabrate adekvatan SPF preparat za svoj tip kože

uljani čistači
Nega

Najbolji uljani čistači koji će promeniti vašu rutinu nege kože – Beauty Desk lista

iscpucale pete
Nega

Kako da se pobrinete za suve, ispucale pete?