Dve najčešće zablude o retinolu

Retinol je zaista napravio revoluciju u skincare industriji. Bez obzira na brojne prirodne alternative i dalje zauzima prvo mesto na listi anti-aging sastojaka, jer pruža izvanredne rezultate, koji su dokazani u praksi. Budući da spada u potencijalno agresivne sastojke, mnogi i dalje imaju zablude o njemu. Mi smo tu da ih ,,razbijemo”.

Šta je retinol i po čemu se razlikuje od retinoida?

Da ponovimo gradimo. Ukratko rečeno – retinol je vrsta retinoida. Retinoidi se odnose na grupu jedinjenja koja uključuju prirodne i sintetičke oblike vitamina A, i mogu se koristiti lokalno ili oralno za različita stanja kože. Dok je retinol vrsta retinoida, nisu svi retinoidi retinol. 

Retinoidi ubrzavaju deobu ćelija, prodiru duboko u kožu – dublje od svih drugih sastojaka za topikalnu upotrebu – te ubrzavaju eksfolijaciju i proizvodnju kolagena, kao i čišćenje pora. Iako su ova njihova svojstva temeljno dokazana i potvrđena, sam proces je agresivan, pogotovo na početku korišćenja. S tim u vezi, mogu se nabaviti isključivo na recept. 

Retinol deluje na isti način kao i drugi retinoidi, a razlikuje se u tome što sadrži slabiju retinoinsku kiselinu. Bez obzira na to, može ublažiti pojavu bora i drugih finih linija na koži, a učinkovit je i u slučaju drugih kožnih problema, kao što su hiperpigmentacije, neujednačena tekstura kože i proširene pore. Potrebno je da prođe više vremena kako bi rezultati njegove primene bili vidljivi. I ono što je najvažnije – izaziva manje neželjenih efekata, te ga možete kupiti u slobodnoj prodaji.

Zabluda 1: Retinol istanjuje kožu

Topikalna primena retinola može u početku da izazove izvesno stanjivanje gornjeg sloja kože, koji čine mrtve i oštećenje ćelije. Međutim, uz kontinuiranu upotrebu, retinol zapravo zadebljava kožu, povećanjem proizvodnje kolagena i poboljšanjem njene teksture. Važno je da ga koristite prema uputstvu i da počnete sa niskom koncentracijom, kako biste izbegli iritaciju ili prekomerni piling.

Zabulda 2: Crvenilo i perutanje ukazuju na to da je vam koža previše osetljiva da biste koristili retinol

Nema potrebe da odustajete od upotrebe retinola, ako vam se prilikom prvog nanošenja pojavi crvenilo i ljuštenje kože. To ne znači da ste alergični na ovaj sastojak ili da vam je koža preosetljiva. Budući da retinol uklanja mrtve ćelije sa površine kože, ove pojave su normalne. Dakle, ne brinite. Važno je samo da vodite računa o količini i koncentraciji retinola (nemojte preterivati, jer tada mogu da se jave neželjeni efekti). Kontinuiranom upotrebom, koža će se naviknuti i prilagoditi ovom sastojku.

Napomena

Ne preporučuje se korišćenje retinola u trudnoći i u periodu dojenja, i to zato što u tim uslovima nije ispitan, a ne zato što dokazano pravi štetu. U svim drugim situacijama, sigiran je za dugoročnu upotrebu.

Foto: canva, Instagrm @sannevloet

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

Eucerin® DERMOPURE
Nega

Kako da pobedite akne i tamne fleke od akni? Isprobali smo preparate iz Eucerin® DERMOPURE linije

NIVEA DERMA Skin Clear
Nega

Novi igrači na kozmetičkom terenu: Upoznajte NIVEA DERMA Skin Clear liniju!

papir
Nega

Da li je papir budućnost beauty industrije?

Cimet u službi lepote
Nega

Cimet u službi lepote: Tri načina upotrebe ovog začina za negu kože

dimetikon
Nega

Šta je dimetikon: Zbog čega se silikoni dodaju u proizvode za negu kože?

NIVEA Q10 serum
Nega

Novi NIVEA Q10 serum za ciljano popunjavanje bora podiže anti-age rutinu na viši nivo