Naš omiljeni jesenji doručak: Topla ovsena kaša sa jabukama i cimetom

Ovo je doručak zbog kojeg smo spremni i vikendom da iskočimo iz kreveta u ranu zoru: topla ovsena kaša sa jabukama – tačnije sa toplim, kremastim sosom od jabuka. Ne brinite, priprema je sasvim jednostavna, kao i sastojci – verovatno ih sve imate kod kuće.

Desert za doručak? Priznajte da zvuči kao odlična ideja! Posebno što je u pitanju zdrava verzija ovsene kaše koja ima ukus poput tople i kremaste pite od jabuka. Zapravo, u ovom receptu ima veoma malo dodatnog šećera (i to u obliku meda), a vi ga možete i potpuno izostaviti, jer je sam sos od jabuka već dovoljno sladak.

Osim jabuka, glavni sastojak su i ovsene pahuljice, koje su takođe nutritivno bogata namirnica i obiluju vlaknima. U ovom receptu, nismo koristili ni mlečne proizvode ni biljne zamene, ali vi slobodno možete ovsene pahuljice, ukoliko želite, pre nego što ih ubacite u sos od jabuka, potopiti u malo (biljnog) mleka da se dodatno razmekšaju.

Ako želite vegansku verziju ovog recepta, dovoljno je da za dinstanje jabuka koristite biljno ulje i da izostavite med.

I moramo posebno da istakneme još i sledeće. Ono što posebno volimo kod ove tople ovsene kaše sa jabukama jeste što je bogata začinima – uz cimet, tu su muskatni orašćić, đumbir u prahu, kardamom i, naravno, cimet. A začini, osim što daju divnu aromu, imaju i svoje zdravstvene benefite. Muskatni oraščić, između ostalog, sadrži snažne antioksidanse, a ima antibakterijska i antiupalna svojstva. Đumbir pospešuje imunitet, ublažava mučnine i migrene i ima ceo niz drugih benefita. Kardamom je bogat izvor antioksidanata, vitamina A, C i E, a pored toga stimuliše i proizvodnju kolagena. I, na kraju cimet, koji takođe deluje antiupalno, sadrži antioksidanse i reguliše metabolizam tako što poboljšava osetljivost na hormon insulin. Dakle, nemojte ih nipošto izostaviti.

Ovsena kaša sa jabukama (recept)

Potrebno (za 3 osobe):

  • 3 slatke žute jabuke
  • 7-8 kašika sitnih ovsenih pahuljica
  • 50-ak grama badema
  • 2-3 dl vode
  • Začini: muskatni oraščić, đumbir u prahu, kardamom i, naravno, cimet
  • Malo meda 
  • Malo maslaca, gija, maslinovog ili kokosovog ulja

Priprema:

1. Propržiti jabuke (oprane i iseckane na kockice) na malo masnoće po izboru.

2. Dodati malo muskatnog oraščića (otprilike 1/4 kašičice praha), 1 otvorenu mahunu kardamoma, 1/4 kašičice đumbira u prahu i ravnu kašičicu cimeta. Želela sam da sve bude veoma blago i nežno, pa sam začinila minimalno. Ali, nipošto NEMOJTE ZAOBILAZITI ZAČINE, jer oni ne samo što daju aromu, već imaju uticaj i na naše zdravlje.

3. Doliti vodu (oko 2-3 dl) pa ostaviti da krčka 5-7 minuta. Izvaditi mahunu kardamoma. Napraviti sos štapnim mikserom (ili u blenderu).

4. Odvojiti jedan deo sosa (otprilike 1/4). U odvojeni deo sosa dodati malo meda. Ostaviti sa strane.

5. U ostatak sosa, dok je još vreo, ubaciti 7-8 kašika ovsenih pahuljica (dok ne postignete željenu gustinu).

6. Poređati u posude: red sosa s ovsenim pahuljicama, posuti iseckanim pečenim bademima, dodati još jedan red sosa s ovsenim pahuljicama, pa završiti sosom zaslađenim medom.

Uživajte u jesenjim ukusima!

Foto: Beauty Desk redakcija. Rachel Claire via Pexels

Povezani članci

zamrzavanje reproduktivnog materijala o trošku RFZO
Wellness

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke: Za obolele od malignih bolesti, zamrzavanje reproduktivnog materijala o trošku RFZO

žensko srce
Wellness

Žensko srce: Zašto je njegovom zdravlju potrebno posvetiti posebnu pažnju?

3 DIY wellness napitka koje obožavamo: Ovo su recepti
Wellness

3 DIY wellness napitka koja obožavamo: Ovo su recepti…

4 suplementa za kožu koji zaista daju rezultate
Wellness

4 suplementa za kožu koji zaista daju rezultate

zdrave alternative šećeru
Wellness

Koje su zdrave alternative šećeru otkrila nam je nutricionistkinja Dragana Filipović

vaginalni suplementi kourtney kardashian
Wellness

Zašto se o vaginalnim suplementima koje je lansirala Kourtney Kardashian vode debate na društvenim mrežama?