Ovo je doručak zbog kojeg smo spremni i vikendom da iskočimo iz kreveta u ranu zoru: topla ovsena kaša sa jabukama – tačnije sa toplim, kremastim sosom od jabuka. Ne brinite, priprema je sasvim jednostavna, kao i sastojci – verovatno ih sve imate kod kuće.
Desert za doručak? Priznajte da zvuči kao odlična ideja! Posebno što je u pitanju zdrava verzija ovsene kaše koja ima ukus poput tople i kremaste pite od jabuka. Zapravo, u ovom receptu ima veoma malo dodatnog šećera (i to u obliku meda), a vi ga možete i potpuno izostaviti, jer je sam sos od jabuka već dovoljno sladak.
Osim jabuka, glavni sastojak su i ovsene pahuljice, koje su takođe nutritivno bogata namirnica i obiluju vlaknima. U ovom receptu, nismo koristili ni mlečne proizvode ni biljne zamene, ali vi slobodno možete ovsene pahuljice, ukoliko želite, pre nego što ih ubacite u sos od jabuka, potopiti u malo (biljnog) mleka da se dodatno razmekšaju.
Ako želite vegansku verziju ovog recepta, dovoljno je da za dinstanje jabuka koristite biljno ulje i da izostavite med.
I moramo posebno da istakneme još i sledeće. Ono što posebno volimo kod ove tople ovsene kaše sa jabukama jeste što je bogata začinima – uz cimet, tu su muskatni orašćić, đumbir u prahu, kardamom i, naravno, cimet. A začini, osim što daju divnu aromu, imaju i svoje zdravstvene benefite. Muskatni oraščić, između ostalog, sadrži snažne antioksidanse, a ima antibakterijska i antiupalna svojstva. Đumbir pospešuje imunitet, ublažava mučnine i migrene i ima ceo niz drugih benefita. Kardamom je bogat izvor antioksidanata, vitamina A, C i E, a pored toga stimuliše i proizvodnju kolagena. I, na kraju cimet, koji takođe deluje antiupalno, sadrži antioksidanse i reguliše metabolizam tako što poboljšava osetljivost na hormon insulin. Dakle, nemojte ih nipošto izostaviti.
Ovsena kaša sa jabukama (recept)
Potrebno (za 3 osobe):
- 3 slatke žute jabuke
- 7-8 kašika sitnih ovsenih pahuljica
- 50-ak grama badema
- 2-3 dl vode
- Začini: muskatni oraščić, đumbir u prahu, kardamom i, naravno, cimet
- Malo meda
- Malo maslaca, gija, maslinovog ili kokosovog ulja
Priprema:
1. Propržiti jabuke (oprane i iseckane na kockice) na malo masnoće po izboru.
2. Dodati malo muskatnog oraščića (otprilike 1/4 kašičice praha), 1 otvorenu mahunu kardamoma, 1/4 kašičice đumbira u prahu i ravnu kašičicu cimeta. Želela sam da sve bude veoma blago i nežno, pa sam začinila minimalno. Ali, nipošto NEMOJTE ZAOBILAZITI ZAČINE, jer oni ne samo što daju aromu, već imaju uticaj i na naše zdravlje.
3. Doliti vodu (oko 2-3 dl) pa ostaviti da krčka 5-7 minuta. Izvaditi mahunu kardamoma. Napraviti sos štapnim mikserom (ili u blenderu).
4. Odvojiti jedan deo sosa (otprilike 1/4). U odvojeni deo sosa dodati malo meda. Ostaviti sa strane.
5. U ostatak sosa, dok je još vreo, ubaciti 7-8 kašika ovsenih pahuljica (dok ne postignete željenu gustinu).
6. Poređati u posude: red sosa s ovsenim pahuljicama, posuti iseckanim pečenim bademima, dodati još jedan red sosa s ovsenim pahuljicama, pa završiti sosom zaslađenim medom.
Uživajte u jesenjim ukusima!
Foto: Beauty Desk redakcija. Rachel Claire via Pexels