Kako da sami napravite zdravu granolu (osnovni recept)

Granola predstavlja mešavinu žitarica, orašastih plodova i semenki, suvog voća i neke vrste zaslađivača, koju ljudi širom sveta rado konzumiraju za doručak. Ali, da li je to doručak koji bi vam nutricionisti preporučili? Dobra vest: Postoji zdrava granola, koju veoma lako možete napraviti i sami.

Piše: Tamara Goršek Bobanac, health coach

Često dobijam pitanje da li granola spada u zdrav doručak? To zavisi od dve stvari:

  1. koliko često je jedemo,
  2. koje sastojke sadrži.

Nažalost, ono što vam sa velikom sigurnošću mogu reći jeste da 99% granola ili musli mešavina / kaša koje možete kupiti u prodavnicama širom sveta nije dovoljno dobrog kvaliteta. Sadrže loše masti i previše šećera.

Najdobronamerniji savet koji mogu dati svima koji žele redovnije da konzumiraju granolu jeste da izdvoje malo vremena i malo novca za pripremu domaće granole od koje će cela kuća mirisati sjajno, a vi ćete biti sigurni da ste i vi i vaši ukućani na početku dana u svoj organizam uneli kvalitetne sastojke.

Ali, kako se zdrava granola pravi? U stvari, prilično je jednostavno – tako što ćete za pripremu izabrati kvalitetne, celovite sastojke. I tako što ćete paziti da je ne prepečete 😉

SASTOJCI KVALITETNE GRANOLE

1. KVALITETNE ŽITARICE

Kada se radi o izboru žitarice koju ćete ubaciti u svoju granolu, gledajte da za osnovu izaberete celovitu žitaricu u obliku pahuljica, pogodnu za pečenje u rerni. Moj prvi izbor je definitivno gluten-free tzv. old fashion ovas, odnosno, krupnije ovsene pahuljice.

2. KVALITETNE MASTI, čitaj : ORAŠASTI PLODOVI I SEMENKE

Ovde su vam ruke poprilično odrešene. Izbor možete prilagoditi sopstvenom ukusu i novčaniku. Na raspolaganju su vam bademi, orasi, makadamija, indijski orasi ili pak nešto od semenki, poput golice, suncokreta, susama…

3. SUVO VOĆE

Iako postoji toliko opcija, lično glasam za suvo bobičasto voće od kog se najlakše nalaze suve borovnice i suve brusnice. Ne zaboravite da suvo voće u sebi sadrži visoku koncentraciju šećera, pa malo povedite računa o tome – u smislu vrste, količine i šta vašem nutritivnom profilu zapravo najviše odgovara.

4. DODATNO ULJE

Dodatno ulje, tj. masti potrebne su vam da bi granola tokom pečenja dobila onaj hrskavi momenat zbog kojeg je svi toliko volimo. Povedite računa o tome da ulje nikako ne bude rafinisano. Držite se, na primer, hladno ceđenog kokosovog ulja.

5. DODATNI PRIRODNI ZASLADIVAČI

Lično ne koristim nijedan dodatni prirodni zasladjivač, jer mi je slatkasto suvo voće sasvim dovoljno za dobar šmek. Ali, ukoliko preferirate slađi ukus, dodajte ili kvalitetan med ili kvalitetan javorov sirup.

6. ZAČINI

Sa ovim se možete igrate shodno svom ukusu, ali na primer, možete dodati kardamom, cimet, pa čak i malo soli.

Postupak:

Sjedinite sve sastojke. Pripazite da tečne namirnice (ulje i zaslađivač ako ga koristite) dobro umešate među suve sastojke. Rasporedite granolu na pleh za pečenje – pripazite da na plehu ne bude previše, ali ni premalo smese. Granola pri pečenju ne sme biti potpuno rastresita, već mora mestimično da se dodiruje, kako bi nastale one ukusne grudvice. Pecite oko 20 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

* I još jedna mala, ali važna napomena: Čak i kad se prebacite na domaću granolu od zdravih sastojaka, to ne znači da ona predstavlja uravnotežen doručak koji treba da jedemo svaki dan. Ona i dalje spada u doručak bogat šećerom, ali uz balansiranje vašeg menija na dnevnom i nedeljnom nivou može povremeno biti prihvatljiva opcija.

Tamarin recept za granolu sa orasima

Za fotografije se zahvaljujemo Tamari Goršek Bobanac.

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

vitaminski suplementi
Wellness

Vitaminski suplementi: Ovih 5 nipošto ne bi trebalo da uzimate sa kafom

Nega kože iznutra: Tri recepta za beauty napitke
Wellness

Nega kože iznutra: Tri recepta za beauty napitke

rozacea
Wellness

Pojavila vam se rozacea? Evo na koji način je ovo kožno oboljenje povezano sa zdravljem creva!

Lepota gorkih namirnica: Na koji način ova hrana utiče na mikrobiom creva?
Wellness

Lepota gorkih namirnica: Na koji način ova hrana utiče na mikrobiom creva?

4 suplementa za kožu koji zaista daju rezultate
Wellness

4 suplementa za kožu koji zaista daju rezultate

beauty detox
Wellness

Isprobajte sedmodnevni BEAUTY DETOX i javite nam utiske