Koji je vaš tip kose? Evo kako da ga odredite!

Sve veći broj kozmetičkih brendova prepoznaje značaj personalizovane nege, one koja je u skladu sa našim specifičnim potrebama. Upravo zato su, kada je kosa u pitanju, sve popularniji proizvodi namenjeni ravnoj, talasastoj, kovrdžavoj ili spiralnoj vlasi. No, iako se ova tendencija opravdano može nazvati revolucionarnom u sferi kozmetičke industrije, sve te nove informacije i izrazi koji opisuju različite tipove kose (i njihove podtipove), kao i načine nege i oblikovanja, mogu prilično da zbune. Zato smo odlučili da, baš kao i kada je nega kože u pitanju, krenemo od osnova: Znate li koji je vaš tip kose? Ne? Vreme je da naučite kako da ga odredite!

U realnosti, ne postoje dva identična tipa kose, baš kao što ne postoji ni univerzalno odgovarajući proizvod za kosu. Imajući to u vidu, eksperti su izdvojili četiri vrlo široke, opšte kategorije kada je kosa u pitanju: ravna, talasasta, kovrdžava i spiralna (afro) kosa. Međutim, u okviru svake kategorije, postoje tri podtipa. Vreme je da (konačno) saznajte kojoj kategoriji pripada vaša kosa i na koji način da je negujete i stilizujete.

Koji su osnovni tipovi kose?

Prema opšte prihvaćenom principu podele, postoje 4 tipa, od kojih svaki ima 3 podtipa. To su:

  • Tip 1= ravna kosa.
  • Tip 2 = talasasta kosa.
  • Tip 3 = kovrdžava kosa.
  • Tip 4 = spiralna (afro) kosa.

Svaki tip ili kategorija ima potkategorije a, b i c, pa kad se one ukrste, dobijaju se tipovi 1a, 1b, 1c, 2a, 2b itd. Ako vam u ovom trenutku to zvuči komplikovano, nastavite da čitate – začas ćemo pojasniti.

Tipovi kose

Kako da utvrdite svoj tip kose?

OK, ovaj savet će vam možda delovati banalno, ali jedini način da precizno utvrdite svoj tip kose jeste da pogledate mnoštvo fotografija, tablica (kao što je ova iz teksta) i videa sa uputstvima (ispod je jedan koji vam može koristiti).

Važno je da znate da kosa kod većine ljudi ne pripada samo jednom tipu niti podtipu: na primer, kovrdžava kosa može da bude kombinacija podtipa kovrdžave i talasaste kose. Primenom određene vrste proizvoda za oblikovanje, kosa može da se formira tako da izgleda kao da pripada jednom ili drugom od pomenutih tipova, ali je pri stvarnom određivanju kategorije važno da bude u prirodnom stanju (bez upotrebe bilo kakvih proizvoda ili alata za oblikovanje i da je takvu uporedite sa već pomenutom tabelom. (Ovaj pregled vam takođe može biti koristan.)

Dakle, šta znači svaki od pomenutih tipova kose?

TIP 1: Ravna kosa

Ravna kosa obuhvata raspon od tankih i svilenkastih vlasi do debelih vlasi sa mnogo volumena. Ipak, jedna stvar je zajednička za ravnu kosu, a to je njen sjaj. Zahvaljujući tome što prirodna masnoća kože glave može slobodno da se rasporedi duž cele vlasi, od korena do krajeva, ravna kosa je (obično) zdrava i dobro hidrirana. Premda mnogi smatraju da postoji samo jedan tip ravne kose, realnost pokazuje da u okviru ovog tipa postoji čitav spektrum različitih tekstura.

Tip 1a

Najtanji, najravniji i najmekši od svih tipova ravne kose. Zadržavanje ukosnica i gumice u konjskom repu obično je nemoguća misija – one samo skliznu.

Vaš najbolji prijatelj: Preparat za formiranje teksture u spreju.

Tip 1b

I ovaj tip je superravan, ali ga odlikuje i poneki talas i puniji krajevi vlasi. Vaš najveći neprijatelj je brzo zamašćivanje kose pri korenu, a ne isušeni i/ili iskrzani krajevi.

Vaš najbolji prijatelj: Suvi šampon.

Tip 1c

Kosu tipa 1c karakterišu punije i oštrije vlasi, što znači da je podložnija isušivanju, lomljenju i pojavi “metličastog” izgleda. Ukoliko je kosa oštećena (npr. zbog farbanja, učestalog feniranja ili termičkih tretmana), onda verovatno spada u kategoriju 1c.

Vaš najbolji prijatelj: Pakovanje za kosu na nedeljnoj osnovi.

TIP 2: Talasasta kosa

Talasastu kosu definiše valovitost svih pramenova od korena do krajeva, koja je trajnog karaktera i koja može da bude potpuno ravnomerna, ali i izraženija samo u nekim delovima. No, bilo kako bilo, ovaj tip kose je idealan za oblikovanje, što vas čini pravom srećnicom!

2a

Za razliku od tipa 1c, vlasi kose tipa 2a odlikuje ravan “S” oblik, što im daje valovitost. Takođe, kosa ovog tipa je tanja i ravnija od kose drugih 2 podtipova i zbog toga se lako fenira i ispravlja.

Vaš najbolji prijatelj: Sprej na bazi morske vode za naglašavanje prirodnih talasa.

2b

Kosa iz ove kategorije ima nešto izraženije talase u obliku slova “S” i obično je tankih ili vlasi srednje debljine. To znači da se češće mrsi, naročito ako je oštećena.

Vaš najbolji prijatelj: Pena za lakše formiranje i održavanje talasa.

2c

Vlasi ovog tipa kose i dalje su uglavnom u obliku slova “S”, ali mogu da budu i sa ponekom labavije formiranom loknom i oštrije teksture. Zbog toga, talasi lako mogu da izgube definisanost. Ova kosa se takođe lakše mrsi i formira se “metličast” izgled.

Vaš najbolji prijatelj: Lagana krema za formiranje lokni.

TIP 3: Kovrdžava kosa

Ovaj tip kose karakterišu lokne koje su prirodno uvrnute poput federa. Ipak, tipično je da ovakva kosa predstavlja kombinaciju različitih tekstura lokni (+ poneki talas!).

Tip 3a

Za razliku od 2c kose, koju karakterišu uglavnom talasi i poneka lokna, tip 3a je suprotna situacija – većinski su prisutne lokne uz poneki talas. 3a lokne su nežnije, lako se oblikuju pri feniranju i podložne su dejstvu brojnih spoljnih faktora (vlaga, vetar, suvost vazduha).

Vaš najbolji prijatelj: Pena za naglašavanje prirodnog oblika lokni.

Tip 3b

Ovaj tip kose karakterišu lokne prečnika vašeg prsta. Ovaj tip lokni je i elastičniji i postojaniji od 3a lokni, ali je istovremeno podložniji isušivanju i pojavi “metličastog” izgleda.

Vaš najbolji prijatelj: Leave-in regenerator.

Tip 3c

Ove lokne su vidno čvršće od 3b lokni, sitnije su i gusto su raspoređene u celoj kosi, zbog čega je odlikuje mnogo veći volumen. Istovremeno, ovaj tip lokni je najpodložniji isušivanju i lomljenju vlasi.

Vaš najbolji prijatelj: Hidrirajuće ulje za kosu.

TIP 4: Spiralna (afro) kosa

Ovaj tip kose može da ima kombinaciju tekstura, počevši od čvrsto uvijenih pramenova (u obliku slova S) do cik-cak oblika, koji se zapravo ne uvija oko svoje ose (oblik slova Z). Zbog ovakve teksture, prirodna masnoća kože glave ne može ravnomerno da obloži vlasi od korena do vrhova, pa je kosa iz ove kategorije najdelikatnija, najsuvlja i najpodložnija oštećenjima u poređenju s ostalim tipovima kose, ali se istovremeno najlakše oblikuje.

Tip 4a

Ovaj tip kose karakterišu najčvršće i najmanje spirale – često u kombinaciji sa 3c loknama – koje brzo mogu da izgube oblik i hidrataciju.

Vaš najbolji prijatelj: Gel za oblikovanje lokni prstima.

Tip 4b

Karakteristika ovog tipa kose jesu tanke vlasi formirane u oštar “cik-cak” oblik. 4b kosa je podložnija isušivanju i skraćivanju nego kosa 4a.

Vaš najbolji prijatelj: Gel za izduživanje i hidrataciju pramenova (kovrdža).

Tip 4c

Ovaj tip karakterišu spiralne lokne, koje kosi daju oblik slova Z i koje su mnogo čvršće od onih kod 4b kose. Takođe, vlasi imaju daleko manje slojeva kutikule od ostalih tipova kose (kutikula zadržava vlagu i štiti kosu od oštećenja), što znači da je neophodna stalna hidratacija.

Vaš najbolji prijatelj: krema za kosu bogata emolijentima (za dubinsku hidrataciju).

Video koji vam može biti koristan:

Pročitajte i:

https://beautydesk.rs/nega/krecemo-od-osnova-tip-koze-vs-stanje-koze

Foto: Viktorya Sergeeva, Konstantin Mischenko, Nicole Geri sve via Pexels. Huha Inc via Unsplash

Povezani članci

fenty hair
Beauty Business

Stiže FENTY HAIR: Evo šta za sada znamo!

seda kosa
Kosa

Pitali ste nas: Može li seda kosa vratiti svoju boju?

šiške
Kosa

Kako da pronađete savršene šiške za svoj oblik lica

tanka kosa
Kosa

Tanka kosa? Ove frizure pomoći će vam da stvorite iluziju volumena…

ulja za kosu
Kosa

Kako pravilno koristiti ulja za kosu?

pšenični proteini
Kosa

Zbog čega bi pšenični proteini trebalo da se nađu u sastavu vaših preparata za negu kose?