Personalizovana kozmetika: Da li je moguće da krema bude prilagođena vašem DNK?

Da li znate šta je personalizovana kozmetika? Reč je o preparatima koji su prilagođeni isključivo sastavu vaše kože. U teoriji personalizacija kozmetike može pozitivno uticati na negu. Međutim, pokušaji ekstremnog prilagođavanja rizikuju da zanimljivu ideju pretvore u, ništa više, nego marketinški trik. Evo o čemu je reč.

Na svetskom tržištu povećana je potražnja za prilagođenim (custom) opcijama za negu kože, pojavom brojnih brendova takvog koncepta poput Curology, Atolla, 4.5.6 Skin i mnogih drugih. Prodaja raste, a brojne kozmetičke kuće s tom idejom prikupljaju milione dolara od investitora kako bi proširili asortiman svojih proizvoda. 

Šta se zapravo podrazumeva pod personalizovanom kozmetikom?

Kao i kod mnogih kozmetičkih trendova, ne postoji konkretna definicija koja precizno objašnjava značenje epiteta „personalizovano“ ili „prilagođeno“. Ovi proizvodi postoje u širokom spektru. Obuhvataju linije koje na osnovu online kvizova preporučuju „personalizovane“ rutine, do personalizovanih formula prilagođenih DNK ili krvnoj plazmi pojedinačnog kupca.

Kako to izgleda u praksi?

Brendovi kao što su Hers ili Ro Derm koriste telemedicinu*, putem koje svaki kupac ima priliku da virtuelno razgovara s dermatolozima, koji im preporučuju personalizovane proizvode. Oni takođe imaju dozvolu da pišu recepte za artikle kao što je krema za akne, bogata tretinoinom, koji nije dostupan u slobodnoj prodaji. Nakon desetominutnih virtuelnih konsultacija, Ro Derm prodaje takozvani „prilagođeni rx tretman“, kreiran od „mešavine sastojaka koje je ručno odabrao dermatolog, te prilagodio vašim potrebama“.

*distribucija zdravstvenih usluga putem elektronskih informacionih i telekomunikacionih tehnologija

Granica između realnog i marketinga

Bez obzira na to što je ovaj koncept utemeljen na postojećoj dermatološkoj praksi, postoje brendovi koji obećavaju gotovo nemoguće, nudeći DNK testove i testove pljuvačke. Oni rizikuju da ovu zanimljivu ideju pretvore u još jedan marketinški trk. Beauty brendovi se i dalje igraju u ovom prostoru, jer su kupci još uvek oduševljeni svime za šta se tvrdi da je personalizovano ili po meri. Svaka kompanija ima drugačiji ugao ili tehnologiju, no trend se odigrava na isti način kao i trend celebrity brendova ili clean kozmetike. Nekolicina je imala uspeha na samom početku, pa sad svi žele da idu istim putem.

Najbolji model distribucije ovakvih proizvoda

Veći deo prodaje kozmetičkih i beauty preparata odvija se u fizičkoj prodavnici. Dok je većina personalizovanih kozmetičkih proizvoda dostupna samo na internetu kroz online shopCurology, Function of Beauty i brojni drugi nastali su u momentu kada su digitalni brendovi viđeni kao budućnost. Sada postoje snažna online veleprodajna partnerstva na mestima kao što su Ulta Beauty ili Target.

Na kraju, uspeh će se svesti na to ko od ovih brendova uspe da prevaziđe D2C model* poslovanja i proizvode uvrsti i u fizičke prodavnice. Ovo je za njih veliki izazov, budući da je osnova ovih kompanija njihova tehnologija, uključujući algoritme koji analiziraju odgovore na kvizove i platforme, te pružaju preporuke i konfigurišu beskrajne varijacije formula.

*direct-to-consumer: prodaja proizvoda bez posredstva treće strane

Foto: unsplash.com

Povezani članci

kompanija L'Oréal
Beauty Business

Kompanija L’Oréal je predstavila BEAUTY TECH inovacije

Wannabe Beauty & Wellness Awards 2024
Beauty Business

Wannabe Beauty & Wellness Awards 2024: Glasajte za najbolje proizvode i prijavite se za Wannabe Beauty Hub događaj

kompanija dm
Beauty Business

Dvadeset godina zajedno jedni za druge: Kompanija dm je proslavila veliki jubilej uz više od 1.000 zvanica

glass skin
Nega

Ne želimo ,,glass skin“! Vratite u modu prirodnu teksturu kože!

PRAVO NA LEPOTU jedno je od osnovnih ljudskih prava
Nega

PRAVO NA LEPOTU jedno je od osnovnih ljudskih prava

Nega

KIEHL’S SINCE 1851 predstavlja dva proizvoda protiv bubuljica, od kojih je jedan viralni „tečni flaster“