7 činjenica koje je korisno znati pre prve mamografije

Kako izgleda mamografski pregled i šta treba znati pre odlaska u radiološku ordinaciju? Nedavno smo bile na pregledu i prenosimo svoja iskustva.

Mamografija je neinvazivna, rendgenska metoda pregleda, koja se koristi za rano otkrivanje raka dojke. Cilj je da se promene u tkivu dojke otkriju ne samo pre nego što se pojave prvi simptomi bolesti, već i pre nego što postanu toliko velike da bismo mogle da ih napipamo. Ovaj pregled je od ključne važnosti u prevenciji kancera dojke.

Naravno, sasvim je prirodno osećati neku vrstu zabrinutosti pre prvog pregleda. S obzirom na to da smo uverene da je znanje najbolji način da se opustimo i pripremimo u svim situacijama u kojima osećamo nelagodu, prenosimo vam korisne informacije koje smo dobile pre svoje prve mamografije, a zatim ih dopunile savetima stručnjaka tokom samog pregleda.

1. Kada obaviti prvu mamografiju

U Srbiji se ženama preporučuju redovni mamografski pregledi nakon napunjene 40. godine života, sa učestalošću koju će, nakon prvog pregleda, određivati vaš radiolog. Na primer, nakon poslednjeg pregleda, radiološkinja mi je rekla da će tokom sledeće dve godine, ukoliko sve bude u redu, moji godišnji preventivni pregledi dojke uključivati samo ultrazvuk, a treće godine će ponovo biti na redu mamografija.

Ukoliko u porodici postoji istorija raka dojke ili drugi faktori rizika, lekar može preporučiti raniji početak mamografskih pregleda ili da se oni obavljaju učestalije.

Što se tiče nacionalnog skrininga, u okviru njega se, u Srbiji, na mamografski pregled svake druge godine pozivaju žene od 50. do 69. godine. Međutim, kao i u zemljama Evropske Unije, i kod nas se radi na tome da se taj uzrasni okvir proširi i da obuhvata od 45. do 75. godine. Više o tome ovde.

2. Priprema za mamografiju

Pre mamografije nije potrebna posebna priprema. Važno je samo izbegavati korišćenje dezodoransa (posebno onog sa aluminijumovim solima), parfema, losiona ili pudera na dan pregleda, u području vrata ili dekoltea. Ovi proizvodi mogu ometati dobijanje jasne slike. Takođe, važno je da naglasite ukoliko ste trudni ili dojite.

3. Kako izgleda mamografski pregled

Tokom mamografije, svaka dojka se postavlja između dve ploče koje je nežno pritiskaju kako bi se dobio jasan snimak. Iz mog iskustva, pregled je potpuno bezbolan, ali ukoliko imate osetljivije dojke, pritisak može biti pomalo neprijatan, ali je neophodan za dobijanje kvalitetne slike. Svaka dojka se snima iz dva ugla, a ceo postupak traje oko 10 minuta.

4. Kako da bol bude što manji

U razgovoru sa medicinskom tehničarkom koja je obavljala snimanje, saznala sam da ženama sa osetljivijim dojkama obično preporučuju, ukoliko je to izvodljivo, da zakažu pregled u periodu od prvih deset dana nakon prestanka mesečnog krvarenja, jer su tada dojke najmanje osetljive.

5. Rezultati mamografije

Nakon snimanja, radiolog analizira snimke. U većini slučajeva, rezultati su uredni, što znači da nisu uočene nikakve promene koje bi ukazivale na kancer. Ukoliko su promene ipak prisutne, to ne mora nužno značiti da imate rak, već može biti potrebno dodatno ispitivanje.

6. Postoji li opasnost od zračenja

Moderni uređaji za mamografiju emituju X-zrake male energije, a apsorbovana energija po jednom snimanju (4 mamografske slike) iznosi oko 0.18 mSv (milisiverta) i višestruko je manja nego što osoba ukupno može da primi tokom godinu dana (0,7 mSv). Poređenja radi, doze zračenja koju dojke prime prilikom mamografije su na nivou zračenja koje doživimo prilikom višečasovne vožnje avionom. Pored toga, za razliku od većine ostalih rendgenskih analiza, kod mamografije se malom dozom zrači samo tkivo dojke, dok su ostali organi zaštićeni. Ukratko, korist koju ovaj pregled može imati u slučaju ranog otkrivanja raka dojke višestruko prevazilazi njegove rizike po zdravlje.

7. Važnost redovnih mamografija

Redovne mamografije su najefikasniji način za rano otkrivanje raka dojke, u fazi kada je najveća šansa za izlečenje. Zato je važno pridržavati se preporuka lekara o učestalosti pregleda.

Mamografija je bezbedan i efikasan pregled koji može spasiti život. Ukoliko imate bilo kakva pitanja ili nedoumice, apsolutno je ključno da razgovarate sa svojim lekarom.

Izvori: https://poliklinikaconsilium.com/mamografija-korist-opasnost/

Fotografija: Izusek via Canva.com

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

kolagen bar
Wellness

Da li biste popili kolagen kafu uz omiljeni beauty tretman lica?

antiinflamatorni napici
Wellness

Antiinflamatorni napici za prirodno čišćenje organizma: Predstavljamo vam tri sjajna recepta

self-care
Wellness

Da li je self-care samo još jedan trend ili suštinska potreba?

pregled kože
Wellness

Mesec borbe protiv melanoma: Zakažite besplatni preventivni pregled kože!

Šta su zvučne kupke i na koji način mogu ublažiti simptome stresa? 
Wellness

Šta su zvučne kupke i na koji način mogu ublažiti simptome stresa?

palačinke od crvenog sočiva
Wellness

Bezglutenske, proteinske i veganske: Palačinke od crvenog sočiva (ili neke druge mahunarke)