Dezodorans vs antiperspirant: Koji izbor je bolji?

S obzirom na to da ova dva proizvoda u drogerijama i supermarketima pronalazimo na istoj polici, ne čudi nas što i dalje vlada zabuna oko njihovih ključnih razlika. Dakle, dezodorans vs antiperspirant – šta treba da znamo o svakom od njih?

Članak je ažuriran 20. novembra 2022. godine.

Šta je dezodorans?

Dezodorans je proizvod čija je namena da neutralizuje ili maskira neprijatan telesni miris, do kojeg dolazi zbog razmnožavanja bakterija. Područja na koja se najčešće nanosi su pazusi, prepone i stopala.

Šta je antiperspirant?

Antiperspirant ima jače dejstvo od dezodoransa, jer ne samo što neutralizuje ili maskira neprijatne mirise, već i sprečava znojenje. Zbog toga antiperspiranti najčešće sadrže aluminijumove soli, koje kad se apsobuju, blokiraju znojne žlezde i umanjuju količinu znoja.

Osim toga, važno je imati na umu da se dezodorans koristi kao krovni izraz koji obuhvata i dezodoranse i antiperspirante.

Dezodorans vs. antiperspirant

Osim već pomenutog, ključna razlika između ova dva proizvoda je u tome što dezodorans obično sadrži mirise i deluje tako što snižava pH vrednost kože, a to onemogućava razmnožavanje bakterija koje proizvode neprijatni miris. S druge strane, antiperspiranti obično sadrže aluminijum kao sastojak koji fizički zaustavlja znojenje. Zato je dezodorans logičan izbor ako ste zabrinuti zbog mirisa, a antiperspirant u slučaju da vam smeta obilno znojenje.

B+D PODSETNIK

Deozodorans prikriva ili neutralizuje telesne mirise, dok antiperspirant sadrži aluminijumove soli koje fizički sprečavaju znojenje. Reč „dezodorans“ koristi se i kao krovni termin pod kojim se podrazumevaju i dezodoransi i antiperspiranti. Ukoliko na spisku sastojaka vidite aluminijumove soli, znaćete da se radi o antiperspirantu.

Da li je aluminijum štetan za zdravlje

Sigurno ste se više puta susreli s ovim pitanjem, jer postoje kontroverze oko bezbednosti primene antiperspiranta koji sadrže aluminijum. Neke naučne studije su istraživale vezu između antiperspiranata i raka dojke, imajući u vidu da se proizvod nanosi u predelu u blizini grudnog koša. Naime, postoji zabrinutost da bi aluminijum iz antiperspiranata mogao da se apsorbuje i utiče na receptore estrogena u ćelijama dojke (što bi moglo uticati na pojavu kancera). Međutim, nijedna do sada sprovedena studija nije uspela da dokaže pomenutu vezu, tako da se ovaj sastojak u dermatološkoj zajednici i dalje smatra bezbednim.

Ipak, ukoliko imate probleme s bubrezima – budite posebno oprezni. Višak aluminijuma iz organizma filtrira se putem bubrega, tako da osobe s oslabljenom funkcijom bubrega ne mogu dovoljno brzo da filtriraju aluminijum.

Drugo sporno pitanje u vezi s antiperspirantima je da li je uopšte zdravo zaustavljati znojenje na taj način. Ni na ovom polju ništa nije naučno dokazano, međutim, zdrav razum (a i mišljenja mnogih stručnjaka) ukazuje na to da ometanje prirodnog procesa znojenja svakako ne može biti dobro za organizam koji putem znoja pokušava da se rashladi. Osim toga, naš organizam se putem znoja detoksikuje, tako da zaustavljanje znojenja znači da se toksini duže zadržavaju u organizmu.

Zaključak: Potrebno je više istraživanja da bi se tačno utvrdilo da li antiperspiranti, posebno aluminijum koji sadrže, mogu dovesti do štetnih posledica po naše zdravlje. U međuvremenu, sastojak se smatra bezbednim u medicinskoj zajednici, ali u slučaju bilo kakve zabrinutosti u vezi sa vašim specifičnim potrebama i rizicima (npr. slabija funkcija bubrega), trebalo bi da se konsultujete sa svojim lekarom.

Naša preporuka

S obzirom na to da je u pitanju proizvod koji nosimo na koži ceo dan, i to svaki dan, vredi potražiti opciju koja je najbezbednija za naše zdravlje. Na tržištu je sve veći broj sjajnih prirodnih dezodoranasa, koji ne sadrže štetne sastojke, pa preporučujemo da se, kad god vam je to izvodljivo, opredelite za njih. S druge strane, antiperspirant upotrebite samo kada baš morate – na primer, da biste smanjili znojenje na putu do kancelarije tokom najvećih letnjih vrućina, a i tada se potrudite da izaberete one sa naprednijim formulama i manjim brojem spornih sastojaka.

Trenutno na našoj polici

Predstavljamo dva prirodna dezodoransa, i dva antiperspiranta koja trenutno koristimo. Istražili smo njihove sastojke i ispod ih donosimo redosledom prema oceni na INCI Beauty aplikaciji, koja vam može biti koristan vodič u odabiru proizvoda, jer precizno objašnjava sastojak po sastojak i ukazuje na one koje bi trebalo izbegavati.

Ben & Anna Natural Deodorant, 549 din.

Dolazi u čak 6 mirisnih nota, a osim fanstičnog sastava (INCI Beauty ocena mu je 18.8/20) može se pohvaliti i 100% recikliranom papirnom ambalažom i isključivo veganskim sastojcima. Trenutno koristimo mirisnu notu Pink Grapefruit, a jedva čekamo da isprobamo i ostale.

Naknadna dopuna: Nakon što sam ovaj dezodorans potrošila do kraja, moram dodati da mi se sve dopada (divno miriše, nežan je prema koži, održava pazuh suvim), volela bih samo da mu je tekstura malo masnija. Naime, prilično ga je teško naneti, krunio se kada sam pokušavala da ga nanesem direktno iz ambalaže, pa sam morala pažljivo da ga razmazujem prstima.

Koozmetik 100% Z1 Natural Deodorant, 960 din.

Trenutno koristimo verziju mirisa sa kedrom, grejpfrutom i pačulijem, a u ponudi je i verzija Z sa limunskom travom i bergamotom. Ovaj proizvod ima sjaju ocenu na INCI Beauty apiliaciji koja iznosi 17.2/20.

Iako sadrži sodu bikarbonu, koja bi mogla iritirati osetljviju kožu ukoliko se u proizvodu nalazi u većem procentu, ovaj prirodni dezodorans to ne čini. Veoma je nežan i prijatan, a vrlo efikasno zaustavlja neprijatne mirise. Tekstura mu je, kao i generalno kada su u pitanju prirodni dezodoransi, nešto masnija od klasičnih dezodoranasa u stiku, ali to je nešto na šta ćete se brzo navići. Nas je kupio i kvalitetnim sastojcima, i teksturom, dejstvom i mirisom pa mu se redovno vraćamo.

Biobaza Natural Deo Silky Comfort, 380 din.

S obzirom da na to da je njihova uloga za zaustave, ili barem smanje, znojenje, kod antiperspiranata je teže postići takvu čistoću sastojaka kao kod dezodoranasa. Ipak, preporučujemo Biobaza Natural Deo (INCI ocena 12.2/20). Iako ne sadrži aluminijum hlorohidrat, u sastavu ima kalijum alum (takođe je u pitanju aluminijumova so, što ovaj proizvod automatski stavlja na listu onih koje ređe koristimo). Ali, besprekorno je efikasan, divno miriše i želećete da ga imate pri ruci u važnim trenucima tokom najvećih vrućina.

NIVEA Magnesium Dry, 366 din.

Za one baš specijalne prilike kada je nemoguće da postignete suv pazuh bez antiperspiranta, tu je NIVEA Magnesium Dry, koji ne sadrži aluminijum. Napominjemo da nema sjajnu INCI Beauty ocenu (5.7/20) jer sadrži BHT, sastojak za koji postoji sumnja da je endokrini disruptor. S druge strane, nisu pronađeni dokazi da u manjim količinama BHT šteti ljudskom organizmu, pa je u decembru 2021. Evropska komisija za bezbednost potrošača proglasila ovaj sastojak sigurnim ukoliko se u proizvodu nalazi u udelu manjem od 0.8%. Osim visoke efikasnosti, još jedan plus koji beležimo za ovaj proizvod je – bočica! Em što je staklena, pa se može reciklirati (više o reciklaži beauty pakovanja pogledajte ovde), em što je okrenuta tako da su čep i roler dole, pa je proizvod, čak i kada ga ostane sasvim malo u bočici, uvek dostupan za nanošenje.

Pročitajte i:
https://beautydesk.rs/wellness/znojenje-zasto-se-prekomerno-znojimo-i-kako-to-spreciti/

Uvodna fotografija: Artem Everest Jh via Unsplash. Fotografije proiizvoda: BeautyDesk.rs

Povezani članci

Eucerin® DERMOPURE
Nega

Kako da pobedite akne i tamne fleke od akni? Isprobali smo preparate iz Eucerin® DERMOPURE linije

NIVEA DERMA Skin Clear
Nega

Novi igrači na kozmetičkom terenu: Upoznajte NIVEA DERMA Skin Clear liniju!

papir
Nega

Da li je papir budućnost beauty industrije?

Cimet u službi lepote
Nega

Cimet u službi lepote: Tri načina upotrebe ovog začina za negu kože

dimetikon
Nega

Šta je dimetikon: Zbog čega se silikoni dodaju u proizvode za negu kože?

NIVEA Q10 serum
Nega

Novi NIVEA Q10 serum za ciljano popunjavanje bora podiže anti-age rutinu na viši nivo