Isprobajte sedmodnevni BEAUTY DETOKS i javite nam utiske

Ovaj sedmodnevni beauty detoks, kako sam ga sama nazvala, pomoći će vam da osvežite telo, a naročito kožu, te popravite raspoloženje i podignete nivo energije. Ne može da škodi!

Bez obzira na to što nisam nutricionistkinja, sticajem okolnositi, naučila sam mnogo o detoksikaciji organizma. Zapravo, bavila sam se ovom temom godinama unazad, pročitala bezbroj istraživanja, razgovarala s brojnim stručnjacima i zaključila jednu stvar – nijedan detoks program neće vam rešiti zdravstveni ili problem neke druge prirode, no odlična je polazna tačka za promene koje želite da implementirate u svakodevni život. Shodno tome, odlučila sam da primenim sedmodnevni protokol, koji sam pronašla u jednom australijskom magazinu. Ovaj, uslovno rečeno, program sastoji se od saveta za ishranu i onih koji se odnose na skincare rituale, na koje često zaboravljamo. Odmah da napomenem: nije u pitanju nikakva ekstremna praksa, nego je reč o jednostavnim preporukama, koje nam – ukoliko ih kontinuirano primenjujemo – mogu doneti određene rezultate. Kontinuitet je ključan!

Šta je detoksikacija organizma?

Pre nego što pređemo na konkretne savete, važno je da razjasnimo šta se zapravo podrazumeva pod detoksikacijom organizma. Reč je o prirodnom procesu koji naše telo praktikuje mimo naše volje. Dakle, kao što već znate – detoksikacija je uklanjanje štetnih materija iz tela, koje uglavnom vrše jetra i bubrezi. Prema navodima u magazinu Journal of Inherited Metabolic Disease, jetra je centralni organ u ovom procesu, dok je glutation primarni molekul odgovoran za detoksikaciju. Ponekad se naziva „glavnim antioksidansom“, jer je najzastupljeniji antioksidans u telu i ima sposobnost da se regeneriše.

Najjednostavnije (laički) rečeno detoksikacija u jetri odvija se u dve faze. Tokom prve, grupa enzima pretvara štetne supstance u manje toksična jedinjenja, koja se, u drugoj fazi, neutralizuju i uklanjaju iz tela putem urina i stolice. Limfni sistem takođe pomaže telu u oslobađanju od tokisna, otpada i drugih neželjenih materija. Ono u čemu se naučna zajednica slaže jeste da dijete za detoksikaciju i čišćenje organizma ne funkcionišu. Prema pregledu studija objavljenom u magazinu ,,Journal of Human Nutrition and Dietetics“, postoji vrlo malo kliničkih dokaza da detoks programi mogu ispuniti svoja obećanja. Međutim, pojedine studije pokazale da određena jedinjenja u hrani mogu da podstaknu procese detoksikacije jetre, te shodno tome uvođenje određenih namirnica u ishranu može da nam pomogne u održavanju optimalnog zdravlja. Osim toga, važno je izbegavati namirnice koje opterećuju jetru, te usporavaju njen rad, poput brze, procesovane, te masne hrane i slično.

Šta je detoksikacija kože?

Kada govorimo o detoksikaciji kože, mislimo na sve ono što možemo učiniti na samoj površini kože, kako bismo je zaštitili od spoljašnjih uticaja. Iz perspektive medicine detoksikacija – u smislu uklanjanja toksina iz kože – nije moguća. Dakle, nije moguće izvršiti detoksikaciju kože, jer toksini ne mogu napustiti telo kroz kožu. Zapravo, usvajanjem pravilne rutine nege možete sprečiti oštećenja, te ukloniti mrtve ćelije kože, kako bi ona bila zdrava i blistava.

Ako uzmete ove činjenice u obzir, jasno vam je da ovaj protokol za beauty detoks ne može učiniti čuda, ali i te kako može imati pozitivan efekat na vaše sveukupno zdravlje i izgled. Važno je samo da ove navike redovno praktikujete, a rezulati će doći.

Sedmodevni beauty detoks protokol

PRVI DAN

Hrana: Napravite sok ili smuti od različitog zelenog povrća, poput krastavca, celera, kelja, spanaća, nane i avokada. Spanać sadrži vitamin A, koji pomaže koži da ostane hidrirana, dok je avokado bogat masnim kiselinama koje učvršćuju kožu.

Nega: Započnite dan suvim četkanjem tela. Ova praksa stimuliše cirkulaciju, čisti limfni sistem, te pomaže u borbi sa celulitom.

DRUGI DAN

Hrana: Zamenite jutarnju kafu mača čajem. Ne samo da ćete na ovaj način smanjiti unos kofeina (i mača ga sadrži, ali u manjim količinama), nego ćete snabdeti organizam antioksidansima, koji neutrališu štetni uticaj slobodnih radikala. Time, pozitivno utičete i na zdravlje, te izgled kože.

Nega: Počnite da koristite potpuno prirodan dezodorans, bez aluminijuma i hemikalija, napravljen od najboljih organskih sastojaka.

TREĆI DAN

Hrana: Jedite samo hranu biljnog porekla. Umesto proteina iz mesa, u ishranu uključite mahunarke po izboru, te jedite mnogo povrća i voća.

Nega: Natopljene kesice biljnog čaja stavite u frižider na najmanje pola sata, te ih nakon toga aplicirajte na oči i ostavite da stoje oko 20 minuta. Na taj način smanjićete nadutost oko očiju i podočnjake.

ČETVRTI DAN

Hrana: Započnite dan mlakom vodom sa limunom, kako biste stimulisali rad jetre. Osim toga, ne zaboravite da svakog dana popijete najmanje 8 čaša vode.

Nega: Investirajte u teglu ekstradevičanskog kokosovog ulja i koristite ga kao DIY masku za kosu. Nanesite ulje na kosu, te ga ostavite da deluje 15-20 minuta, a zatim ga isperite i operite kosu šamponom kao i obično.

PETI DAN

Hrana: Petog dana jedite samo sirovu hranu, poput voća, povrća, orašastih plodova i semenki. Trudite se da sami napravite svaki svoj obrok.

Nega: Očistite četkice za šminku. Prljave četke i sunđeri sadrže bakterije koje se mogu proširiti na lice svaki put kada ih koristite, uzrokujući mitisere, fleke i mrlje.

ŠESTI DAN

Hrana: U potpunosti isključite iz ishrane procesovane i industrijski preprađene namirnice – naročito one koje sadrže šećer.

Nega: Napravite potpuno prirodnu masku za lice od avokada, meda i kokosovog ulja, kako biste osvežili i hidrirali kožu.

SEDMI DAN

Hrana: Pokušajte da žvaćete svaki zalogaj hrane od 10 do 12 puta pre gutanja. Na taj način poboljšaćete varenje (koje počinje u ustima), te bolje osvestiti trenutak sitosti.

Nega: Proverite rok trajanja proizvoda za negu kože i bacite sve one čija je tekstura drugačija, te one koji čudno mirišu.

Foto: Instagram @sannevloet

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

kako izgleda mamografski pregled
Wellness

7 činjenica koje je korisno znati pre prve mamografije

pregled kože
Wellness

Mesec borbe protiv melanoma: Zakažite besplatni preventivni pregled kože!

Šta su zvučne kupke i na koji način mogu ublažiti simptome stresa? 
Wellness

Šta su zvučne kupke i na koji način mogu ublažiti simptome stresa?

palačinke od crvenog sočiva
Wellness

Bezglutenske, proteinske i veganske: Palačinke od crvenog sočiva (ili neke druge mahunarke)

zamene za kafu
Wellness

Saveti health coacha: Ovo su zdravije zamene za šoljicu kafe, ako pokušavate da ograničite unos kofeina

Pamela
Wellness

Pamela Anderson najavila je svoj prvi kuvar sa plant-based receptima, a mi jedva čekamo da ga nabavimo!