Evo zbog čega je resveratrol odlična alternativa retinolu

Resveratrol, snažno prirodno jedinjenje koje se nalazi u hrani poput crvenog grožđa i bobičastog voća, odlična je alternativa retinolu zahvaljujući better-aging svojstvima.

Bez obzira na to što se proizvodi sa nižom koncentracijom retinola i dalje mogu upotrebljavati u zemljama EU (nedavno smo pisali o potencijalnoj zabrani ovog sastojka), pronašli smo još jednu njegovu alternativu. Reč je resveratrolu – prirodnom sastojku, koji možemo uneti u organizam putem hrane.

Šta je resveratrol?

Resveratrol je prirodno jedinjenje koje se nalazi u raznim biljkama, posebno u crvenom grožđu, bobičastom voću i pojedinim orašastim plodovima. Poznat je po svojim potencijalnim zdravstvenim prednostima za srce. Budući da poseduje antioksidativna, antiinflamatorna i better-aging svojstva – našao se na radaru i skincare ekspertima. Suplementi sa resveratrolom postali su popularni zbog ovih potencijalnih prednosti, a često se povezuju sa „francuskim paradoksom“. Ovaj fenomen podrazumeva da umerena konzumacija crvenog vina doprinosi relativno nižoj stopi srčanih bolesti kod populacije u Francuskoj uprkos ishrani bogatoj zasićenim mastima. Međutim, iako istraživanja obećavaju, važno je napomenuti da je potrebno više studija kako bi se u potpunosti potvrdio stepen zdravstvenih efekata resveratrola.

Razlika resveratrola i retinola

Dok je retinol već dugo hvaljen zbog svoje sposobnosti da obnavlja ćelija kože i smanjuje pojavu bora, resveratrol nudi jedinstven pristup poboljšanju kože. Za razliku od retinola, koji ponekad može izazvati iritaciju i osetljivost, ova komponenta poznata je po umirujućim i antioksidantima svojstvima. Pomaže u neutralizaciji slobodnih radikala, sprečavajući oksidativni stres i podržavajući opšte zdravlje kože. Štaviše, zanimljiva je zbog svog potencijala da umanji upalu i zaštiti kožu od štetnih uticaja iz spoljašnje sredine.

Kako se potraga za efikasnom, ali manje oštrom negom kože intenzivira, sposobnost resveratrola da pruži prednosti koži bez neželjenih efekata povezanih sa retinolom, pozicionirala ga je kao odličnu alternativu za postizanje blistavog i mladalačkog tena. Iako oba sastojka imaju svoje prednosti, porast upotrebe resveratrola naglašava rastuću potražnju za inovativnim skincare rešenjima inspirisanim prirodom.

Preparati koja ga sadrže

Foto: Instagram @cassblackbird, Unsplash, PR

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

LUMINOUS630®
Nega

Muče vas pigmentne fleke? NIVEA ima rešenje u vidu proširene LUMINOUS630® linije

Kako je ,,savršena“ koža postala statusni simbol
Nega

Kako je ,,savršena“ koža postala statusni simbol

serum s retinolom vichy
Nega

Stigao je novi better-aging superstar: Serum s retinolom iz VICHY-ja

šta je cica krema
Nega

Pitali ste nas: Šta je, zapravo, cica krema?

slow beauty
Nega

Šta se podrazumeva pod SLOW BEAUTY konceptom i kako ga uključiti u svakodnevni život?

akvaporini
Nega

Zašto su akvaporini važna beauty tema?