Ektoin bi mogao da postane novi niacinamid. Evo i zbog čega…

Ektoin je sastojak koji pretenduje da bude novi „telohranitelj“ vaše kože.

Nije neobično da svakih nekoliko godina na kozmetičku scenu stupi neki novi kozmetički sastojak o kojem ste do tada malo čuli, ili vam je on potpuno nepoznat, te da odjednom postane neizostavni deo rutine nege. Poslednjih godina, hijaluronska kiselina i niacinamid bili su na vrhuncu slave, dok se sada ektoin polako penje ka čeonoj poziciji „piramide“ kozmetičkih sastojaka. Brojni beauty brendovi tek nedavno su ga uključili u svoje formulacije, a mi smo rešili da bolje upoznamo ovaj sastojak.

Šta je ektoin?

Pretpostavljamo da ste se (u izvesnoj meri) već upoznati sa aminokiselinama. Omiljeni peptidi su, na primer, kratki lanci aminokiselina. Ektoin, otkriven 1985. godine, spada u ovu kategoriju. To je aminokiselina koja potiče od nekih sojeva bakterija, no neka vas to ne odbije. U ovom slučaju, to je dobra stvar. Reč je o ekstremolitu, koji se ekstrahuje iz ekstremofilnih mikroorganizama. Ekstremoliti doprinose zaštiti integriteta ćelije u ekstremnim vremenskim uslovima. Ektoin je relativno mali molekul, koji se lako vezuje za molekule vode, kako bi stvorio komplekse koji okružuju ćelije, enzime, proteine i druge biomolekule, formirajući hranljive štitove oko njih. Kao rezultat toga, ektoin je u stanju da zaštiti ćelijske membrane od hemijskih i fizičkih oštećenja, smanjujući oksidativni stres i upalu ćelija. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @tropiculo

Koje su sve prednosti ovog sastojka?

Ektoin je multitasker. Poseduje određene talente koji su posebno impresivni. Njegova sjajna sposobnost je zaštita. Osim zaštite od spoljašnjih agresora, on nudi i onu od plave svetlosti i zagađenja. Ali, nije samo ekran vašeg računara ono od čega ektoin brani kožu. On pruža i zaštitu od UVA/UVB i plavog svetla na ćelijskom nivou i doprinosi saniranju oštećenje kože. Međutim, to nipošto ne znači da je i zamena za kremu za sunčanje. Budući da ektoin nije aktivan UV filter, te da nema svoj SP, neophodno ga je koristiti sa UVA  i UVB filterima širokog spekta. Pored toga što je mini (ali moćan) „telohranitelj“ vaše kože, ektoin ojačava njenu barijeru, smanjuje transepidermalni gubitak vode i poboljšava elastičnost kože. Odličan je za zaglađivanje grube i ljuskave kože, ali i za ublažavanje upala. Takođe, redukuje fine linije i bore, obezbeđujući koži dugotrajnu hidrataciju.

Kako se ektoin slaže sa drugim kozmetičkim komponentama?

Ektoin zaista ostavlja sjajan utisak. I drugi sastojci dočekuju ga „raširenih ruku“. Dobro se slaže sa drugim hidratantnim komponentama, uključujući humektante, kao što su hijaluronska kiselina i glicerin, kao i s onima koji jačaju kožnu barijeru, poput ceramida. U isto vreme, takođe doprinosi minimiziranju neželjenih efekata drugih, oštrijih sastojaka. Odlično funkcioniše uparen sa sastojcima koji mogu da prouzrokuju upalu ili crvenilo, kao što su AHA, BHA i retinoidi, ublažavajući njihove neželjene efekte.

Balea BEAUTY EXPERT dnevna krema za lice sa 3% peptida i 1% ektoina, Susanne Kaufmann Moisturising Eye Fluid, Collistar Magica BB+ Detox  01 Light, Bioderma Photoderm SPOT-AGE SPF 50+ antioksidativna gel-krema protiv tamnih fleka, BURRA Sun Face & Body Spray SPF 30

Kako da ga uključite u svoju rutinu nege?

Eksperti kažu da najefikasniji proizvodi sa ektoinom na bazi vode i emulzije, kao što su serumi i hidratantne kreme. Takođe, budući da je skalp koža, važno je da znate da ektoin nije rezervisan samo za lice. On ulazi i u sastav različitih formulacija za negu kose. Eksperti se nadaju da će, zbog njegove zaštitne sposobnosti, videti ovaj sastojak i na etiketama sve većeg broja krema za sunčanje. S razlogom, naravno!

Foto: PR

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

Anne Hathaway
Nega

Anne Hathaway čini usne punijim… ukosnicom!

kockice leda za negu kože
Nega

Kockice leda za negu kože (8 recepata)

Smart tehnologija u beauty industriji: Ovo su najbolji alati za negu lica
Nega

Smart tehnologija u beauty industriji: Ovo su najbolji alati za negu lica

samopotamnjivanje
Nega

Kako da pripremite telo za samopotamnjivanje?

Kako je ,,savršena“ koža postala statusni simbol
Nega

Kako je ,,savršena“ koža postala statusni simbol

kolagen
Nega

Znate li šta je collagen banking?