5 jednostavnih strategija za ublažavanje strija

Prihvatali ih, ili ne, strije su gotovo neizbežna pojava, posebno usled naglih oscilacija u kilažu, kao i u periodu trudnoće.

Naša tela se menjaju, a tragovi u vidu linija – strije –  pokazatelj su tih promena. Strije se ne vezuju za starosno doba niti tip građe. Zapravo, reč je ožiljku koji nastaje kada se naša koža rasteže usled gojenja, trudnoće, naglog rasta… Ta promena, bez obzira na to koliko velika ili mala bila, može prouzrokovati pucanje kolagena i elastina u koži, što – posledično – ostavlja primetan trag na njoj. Za neke ljude strije su iritantne, kao i bubuljice, dok za druge predstavljaju potpuno prirodnu pojavu (pa i podsetnik na drugo stanje). Ako se ubrajate u prvu grupu, u nastavku vam donosimo nekoliko saveta i trikova koji vam mogu pomoći da ih ublažite.

Suvo četkanje

Suvo četkanje specifičan je oblik limfne drenaže. To je metoda koja podrazumeva upotrebu četke sa debelim vlaknima. Pre nego što se istuširate, nežno isčetkajte kompletno telo pokretima nagore, prema srcu, kako biste stimulisali drenažu. Suvo četkanje može doprineti „omekšavanju“ masnih naslaga ispod vaše kože, ublažavanju celulita, pospešivanju cirkulacije… Ako svakodnevnu budete praktikovali ovu rutinu, koža će proizvoditi više kolagena, dok će strije biti mnogo manje primetne.

Mikrodermoabrazija

Tretmani mikrodermoabrazije jednostavan su način za uklanjanje strija uz pomoć dermatologa ili estetičara. U pitanju je neinvazivna procedura koja uklanja površinski sloj mrtvih ćelija i simuliše ćelijsko obnavljanje. Ovaj tretman efikasan je i u slučaju strija budući da podstiče stvaranje kolagena i elastina.

Primena retinola

Kao derivat vitamina A, retinol je poznat po svojoj sposobnosti da stimuliše obnavljanje ćelija. Kada dosledno nanosite proizvod na bazi retinola na strije, rezultat će biti proizvodnja više kolagena i obnavljanje epiderma. Retinoli istovremeno pilingiraju i hidriraju kožu, čineći da vaše strije postanu manje primetne, pa čak i da potpuno nestanu. Samo oprezno s retinolom, posebno tokom toplog perioda godine.

Hidratacija 

Korišćenje hidratantne kreme najjednostavnija je metoda kada je uklanjanje i prevencija strija u pitanju. Bilo šta, od kokosovog ulja do ši putera, biće dovoljno da vaša koža ostane nahranjena i zaštićena od traume koju izazivaju strije. Većina ulja i prirodnih hidratantnih sredstava bogata je laurinskom kiselinom, koja olakšava proizvodnju kolagena.

Masaža

Takođe, uopšte nije loša ideja u slučaju strija! Ona povećava cirkulaciju i podstiče limfnu drenažu, što će svakako doprineti smanjenju vidljivosti strija tokom vremena.

Foto: Instagram/@glitterstretchmarks

Povezani članci

NIVEA SUN
Nega

Bili smo u Zagrebu na promociji novih NIVEA SUN proizvoda. Evo šta sve imamo da vam kažemo o njima…

LAB
Nega

Zbog čega je LAB beauty concept store naša nova „it“ destinacija?

Hailey Biber
Nega

Od ovih 5 beauty pravila Hailey Biber nikada ne odstupa…

Konvencionalni vs veganski kozmetički preparati: Koji su bolji za negu kože?
Nega

Konvencionalni vs veganski kozmetički preparati: Šta je bolje za negu kože?

LED svetlosna terapija za lice: Sve što treba da znate o efektima visokotehnološkog trenda nege kože
Nega

LED svetlosna terapija za lice: Sve što treba da znate o efektima visokotehnološkog trenda nege kože

6 DIY maski za lice koje će vaš dom pretvoriti u SPA centar
Nega

6 DIY maski za lice kojima ćete svoj dom pretvoriti u SPA oazu