Povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke: Za obolele od malignih bolesti, zamrzavanje reproduktivnog materijala o trošku RFZO

Koji vid podrške je omogućen onkološkim pacijentima u reproduktivnom dobu, koji žele da se ostvare kao roditelji? Uskoro će biti moguće zamrzavanje reproduktivnog materijala o trošku RFZO, a evo koje su još inicijative u pripremi.

Ako znamo da je najučestaliji malignitet u reproduktivnom dobu žene rak dojke a, nažalost, sve se veći broj mladih u periodu od 20. do 30. godine suočava s malignim bolestima, izuzetno je važno skrenuti pažnju na ovu veoma ozbiljnu temu.

Podrška onkološkim pacijentima na putu ka roditeljstvu našla se u centru pažnje zahvaljujući panelu koji je povodom obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke (20. mart) organizovala kompanija Avon u saradnji sa Fondom B92 i uz podršku Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Srbije. Šta je posebno istaknuto tokom panela Podrška onkološkim pacijentima na putu ka roditeljstvu, pročitajte u nastavku.

Realan cilj – planiranje porodice

Očuvanje plodnosti i planiranje porodice nakon lečenja maligne bolesti je moguće i predstavlja realan cilj mladih žena sa dijagnostikovanim rakom dojke u ranom stadijumu. Zato je Republički fond za zdravstveno osiguranje usvojio pravilnik kojim se obolelima od malignih bolesti omogućava zamrzavanje jajnih ćelija, spermatozoida i embriona pre početka lečenja, o trošku RFZO-a, što će početi da se primenjuje kada Ministarstvo zdravlja da saglasnost na pravilnik.

Na ovom predlogu počeli smo da radimo još za vreme korone, ali je pandemija to, nažalost, usporila. Važno je napomenuti da ovo nije samo inicijativa za zamrzavanje genetskog materijala. Zaokružili smo ciklus i omogućili smo pacijentima koji uđu u ovaj proces da uđu i u proces vantelesne oplodnje o trošku države” , izjavila je Ivana Đunisijević u ime RZFO.

Ova oduka je od krucijalnog značaja za sve žene koje se suočavaju sa karcinomom dojke. Ovakva bolest, kao i njeno lečenje, može dovesti do steriliteta, što stvara dodatan psihološki pritisak, posebno na žene koje se u trenutku otkrivanja bolesti još uvek nisu ostvarile kao majke. U takvoj situaciji žene vode dvostruku bitku – bitku za život i bitku za potomstvo.

Upravo zato, nadamo se da će ova inicijativa u što skorije vreme početi da se primenjuje.

Efikasnije lečenje malignih bolesti

Ciljevi Ministarstva zdravlja su unapređivanje dijagnostike i poboljšanje lečenja. Na ovom putu svi uvek imaju podršku. Brinemo o svojim pacijentima, posebno o primarnoj grupi pacijenata, poput onih koji su oboleli od malignih bolesti. Mislim da o tome govori i činjenica da danas više, prema našim saznanjima, ne postoji lista čekanja za zračenje, dok je ranije ta lista postojala. U budućnosti planiramo da nastavimo sa ulaganjima, kako u dijagnostičku i opremu za lečenje, tako i u stručni kadar i u akte”, rekla je Slađana Đukić pomoćnica ministra za zdravstveno osiguranje, Ministarstvo zdravlja Republike Srbije.

Još jednom podsećamo: Preventivni pregledi su ključni

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut rak dojke predstavlja vodeći maligni tumor kada je reč obolevanju i smrtnosti žena u Srbiji, iako se pravovremenom dijagnostikom i adekvatnom terapijom može u potpunosti izlečiti. Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut, tokom jedne godine registrovano 4561 novoobolelih i, nažalost, 1.691 žena koje su preminule. Zbog toga je pravovremeni redovni pregled zaista važan za sve žene.

Mamografija je radiografski pregled tkiva dojke i predstavlja zlatni standard u dijagnostici raka dojke. Takođe, mamografija je pregled koji je način sekundarne prevenicije – ranog otkrivanja ove bolesti u skrining programu. Primarno, u okviru skining programa mamografiju treba da uradi jednom tokom dve godine svaka žena životne dobi od 50 do 69 godina prema preporukama Međunarodne agenicije za kontrolu raka”, rekla je prof. dr Verica Jovanović direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut.

Priznanje za životno delo uručeno je dr sc. med. Mirjani Branković Magić

Tradicionalno u okviru panela povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, Avon je Priznanje za životno delo ove godine dodelio dr sc. med. Mirjani Branković Magić, genetičarki, naučnoj savetnici i predsednici organizacije Evropa Dona Srbija.

Dobitnica Avon priznanja za životno delo dr sc. med. Mirjana Branković Magić i Milica Savinšek, PR i advertajzing supervizor kompanije Avon za Adriatic region
Učesnici panela Podrška onkološkim pacijentima na putu ka roditeljstvu

Jedna od najznačajnih aktivnosti u kompaniji Avon, već skoro dve decenije, jeste Akcija za borbu protiv raka dojke. Ponosna sam što nas upravo žene prepoznaju kao brend i zajednicu koja ih osnažuje i brine o njima! Odgovorno i udruženo šaljemo snažnu poruku svima – rak dojke je izlečiv u 90% slučajeva, samo ukoliko se redovnim pregledima otkrije na vreme. Nacionalni dan borbe protiv raka dojke je idealna prilika da podsetim žene da zakažu svoj pregled već danas, jer to je zaista najvažnije!”, rekla je Milica Savinšek, PR i advertajzing supervizor kompanije Avon za Adriatic region.

Uvodna ilustracija: Detalj sa slike Grande Odalisque (1814), autora Jeana Augustea Dominiquea Ingresa, koja se trenutno nalazi u Luvru. Credit: wikiart.org / Public Domain. Fotografije: PR / Avon

Povezani članci

kako izgleda mamografski pregled
Wellness

7 činjenica koje je korisno znati pre prve mamografije

pregled kože
Wellness

Mesec borbe protiv melanoma: Zakažite besplatni preventivni pregled kože!

Šta su zvučne kupke i na koji način mogu ublažiti simptome stresa? 
Wellness

Šta su zvučne kupke i na koji način mogu ublažiti simptome stresa?

palačinke od crvenog sočiva
Wellness

Bezglutenske, proteinske i veganske: Palačinke od crvenog sočiva (ili neke druge mahunarke)

zamene za kafu
Wellness

Saveti health coacha: Ovo su zdravije zamene za šoljicu kafe, ako pokušavate da ograničite unos kofeina

Pamela
Wellness

Pamela Anderson najavila je svoj prvi kuvar sa plant-based receptima, a mi jedva čekamo da ga nabavimo!