Vazelin: Sastojak za blistavu kožu i punije usne

Da li možda već koristite vazelin u svojim beauty rutinama? Ovaj sastojak pokazao se kao svestrano i vrlo pouzdano rešenje za negu kože i usana, zahvaljujući jedinstvenim benefitima.

Sa skromnim počecima kao nusproizvod naftne industrije, vazelin je evoluirao u klasik lepote. Nudi bezbroj prednosti za one koji traže jednostavna, no efikasna rešenja za negu i zaštitu svoje kože i usana.

Šta je zapravo vazelin?

Reč je o mešavini mineralnih ulja i parafina (voskova), koji formiraju polučvrstu supstancu nalik želeu. Ovaj proizvod nije se mnogo promenio otkako ga je otkrio Robert Augustus Chesebrough 1859. godine. Njegove prednosti potiču od njegovog glavnog elementa – petroleja, koji pomaže koži da zaštiti barijeru, zaleči rane, te zadrži vlagu. Važno je napomenuti da nisu svi vazelini jednako bezbedni. Dakle, birajte one koji su trostruko destilovani.

Kako negovati kožu vazelinom?

Okluzivna priroda vazelina formira zaštitnu barijeru na površini kože, sprečava gubitak vlage i podstiče hidrataciju. Shodno tome, naročito je pogodan za negu suve i osetljive kože.

Prednosti vazelina za kožu

#1 Leči manje ogrebotine i opekotine na koži

Pojedine studije sugerišu da je vazelin efikasan u održavanju vlažnosti kože tokom zarastanja rana, nakon manje invazivnih dermatoloških procedura. Ovo može biti naročito korisno za ublažavane manjih povreda kože. Pre nego što nanesete vazelin na ranu, uverite se da je površina kože pravilno očišćena i dezinfikovana. U suprotnom, bakterije i drugi patogeni mogu ostati zarobljeni unutra, te odložiti proces zarastanja.

#2 Hidrira kožu lica, tela i ruku

Budući da je okluzivni hidratant, te sprečava isušivanje kože, vazelin možete koristiti za hidrataciju različitih delova tela. Na primer, nanesite ga na kožu tela nakon tuširanja. Takođe ga možete koristiti za hidrtataciju ispucalih peta, te suve kože ruku.

#3 Odlično je sredstvo za skidanje šminke sa područja oko očiju

Osim ulja koje je efikasno za uklanjanje šminke, studije potvrđuju da je i vazelin bezbedan za upotrebu za područje oko očiju. Stoga, slobodno ga nanesite na tufer i nežno naslonite na zatvorene oči prilikom skidanja maskare ili senke.

Bonus savet: Ukoliko nanesete vazelin kao podlogu za parfem (pre nego što nanesete parfem), produžićete njegov rok trajanja.

Kako negovati usne vazelinom?

Vazelin je naročito pogodan za negu kože usana, budući da se ona dodatno isušuje. Njegova gusta tekstura stvara barijeru na usnama, zadržavajući vlagu i sprečavajući dehidrataciju. Redovna primena vazelina može omekšati grube usne i sprečiti bolno pucanje. Pored toga, može poslužiti kao zaštitni sloj od štetnih sunčevih zraka, delujući kao jednostavna i pristupačna alternativa balzamu za usne.

Bonus savet: Kombinacija seruma sa hijaluronskom kiselinom i vazelina može učiniti usne punijima, što su već isprobale brojne influenserke na TikTok-u.

@alicegabrii

Did you know about this hack? #skincare #skincareroutine #skintok #skintips #biggerlips

♬ yummy x righteous – LOLA ⭑

Kako da odaberete najbolji preparat sa vazelinom?

Dok klasični vazelin ostaje popularan izbor, postoje njegove različite varijacije kao što su vazelinska terapija za usne i vazelinski losioni za intenzivnu negu kože tela, zadovoljavajući specifične potrebe nege. Važno je da izaberete proizvod koji je u skladu sa vašim preferencijama, obezbeđujući optimalne rezultate. I da ponovimo – birajte trostruko destilovan vazelin, jer druge opcije mogu sadržati kancerogene supstance.

Ne samo da pruža sjajne rezultate, vazelin je i jedan od najdostupnijih preparata na tržištu. Ova tri vam izdvajamo kao našu preporuku, a sve ih možete da pronaći u DM drogerijama.

Potencijalni neželjeni efekti

Budući da je reč o nusproduktu nafte, svima je jasno da vazelin nije eco-friendly sastojak. Međutim, studije sugerišu da je bezbedan je za spoljašnju upotrebu ukoliko se pravilno rafiniše, odnosno ukoliko je trostruko destilovan. Svakako, kod pojedinih ljudi mogu se javiti određeni neželjeni efekti, zato je najbolje da se (ukoliko imate ozbiljan kožni problem) konsultujete sa svojim dermatologom.

Ukoliko vam je koža osetljiva, postoji mogućnost da razvijete alergiju na vazelin. Ako prilikom nanošenja vazelina primetite iritacije i druge neželjene reakcije, nemojte ga upotrebljavati. Takođe, važno je da dobro očistite kožu pre nego što nanesete preparat sa ovim sastojkom. U suprotnom postoji mogućnost razvoja gljivičnih i bakterijskih infekcija.

Foto: Instagram @issyquinnxo PR; Video: TikTok

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

Anne Hathaway
Nega

Anne Hathaway čini usne punijim… ukosnicom!

kockice leda za negu kože
Nega

Kockice leda za negu kože (8 recepata)

Smart tehnologija u beauty industriji: Ovo su najbolji alati za negu lica
Nega

Smart tehnologija u beauty industriji: Ovo su najbolji alati za negu lica

samopotamnjivanje
Nega

Kako da pripremite telo za samopotamnjivanje?

Kako je ,,savršena“ koža postala statusni simbol
Nega

Kako je ,,savršena“ koža postala statusni simbol

kolagen
Nega

Znate li šta je collagen banking?