Ulje od grejpfruta odličan je izbor za negu kose

Zahvaljujući svojoj svežini, lagana i okrepljujuća aroma citrusa, kao što je aroma grejpfruta, dodaje se u gotovo sve vrste proizvoda – od raznih krema, parfema, mirisnih sveća do deterdženata za čišćenje. Podjedanko popularno u aromaterapiji, eterično ulje od grejpfruta može se koristiti za poboljšanje raspoloženja i ublažavanje stresa. A, da li ste znali da ono takođe poseduje odlične prednosti za negu i zdravlje kose?

Vrlo često se dodaje preparatima za pranje, te serumima za rast kose. Predstavlja odlično sredstvo za čišćenje kad se umasira u kožu glave. Uklanja višak sebuma, te shodno tome, poboljšava zdravlje vlasišta i smanjuje količinu peruti.

UKRATKO

ULJE OD GREJPFRUTA ZA KOSU

VRSTA SASTOJKA: Antiinflamatorno i antimikrobno eterično ulje.

GLAVNE PREDNOSTI: Smanjuje količinu peruti, poboljšava zdravlje kože glave, te deluje antibakterijski. 

KO TREBA DA GA KORISTI: Svako ko želi da ubrza rast kose, očuva zdravlje glave ili leči perut. 

KOLIKO ČESTO MOŽE DA SE KORISTI: Svakodnevno u formulisanom proizvodu, a jednom nedeljno u formi eteričnog ulja.

IMA ODLIČAN EFEKAT U KOMBINACIJI SA: Šamponima i sredstvima za čišćenje kože glave.

NE TREBA DA SE KORISTI SA: Drugim esencijalnim uljima ili oštrim sastojcima, jer to može izazvati iritaciju.

Šta je i kako se dobija ulje od grejpfruta?

U pitanju je ulje ekstrahovano iz žlezda koje se nalaze u kori ovog voća. Pored njega, postoji još i ulje od semenki grejpfruta, koje takođe poseduje brojne pogodnosti. Obe vrste ulja imaju antibakterijsko, antigljivično, a u nekim slučajevima i antivirusno svojstvo.

Prednosti ulja od grejpfruta za kosu

Ulje ovog egzotičnog voća na razne načine doprinosi zdravlju, te nezi kože glave i kose. Ono čisti vlasište, poboljšava njegovu cirkulaciju, te stimuliše rast kose. Ovo su njegove osnovne prednosti.

Pruža dubinsko čišćenje

Zahvaljujući prirodnim antibakterijskim i antimikrobnim svojstvima, ulje od grejpfruta može pomoći u dubinskom čišćenju kada se umasira u kožu glave.

Ublažava upalu creva

Ekstrakt semenki grejpfruta može biti od pomoći iznutra i spolja, budući da ublažava upalu creva, koja može negativno uticati na zdravlje i rast kose. Sadrži moćna antiinflamatorna svojstva, zahvaljujući kojima uništva loše, a podstiče rast dobrih bakterija u crevnom mikrobiomu. Ponekad kada se uzima oralno, može imati indirektan pozitivan uticaj na imunološki sistem, koji doprinosi zdravoj kosi i vlasištu.

Smanjuje količinu peruti

Ulje od grejpfruta takođe pomaže u uklanjanju viška sebuma, te time poboljšava sveukupno zdravlje vlasišta i smanjuje perut.

Balansira mikrobiom vlasišta

Ulje od semenki grejpfruta poseduje moćna svojstva za kosu, jer može pomoći u stabilizaciji mikrobioma vlasišta, kada je balans dobrih i loših bakterija narušen.

Podstiče rast kose

Zdravo vlasište predstavlja povoljno okruženje za brži i kvalitetan rast kose.

Kojem tipu kose je namenjeno?

Ovo ulje dobro je za sve tipove kose, a posebno je korisno za osobe sklone peruti.

Kako se primenjuje u nezi kose?

Kao i sva eterična ulja, ulje od grejpfruta može uzrokovati brojne iritacije, pa budite oprezni prilikom njegove upotrebe. Stručnjaci preporučuju da ga koristite jednom nedeljno kao tretman kod kuće ili prema uputstvima u već formulisanom proizvodu. Ako upotrebljavate eterično ulje od grejpfruta, važno je da ga prethodno razblažite. Možete da napravite masku za kosu tako što ćete pomešati kašiku limunovog soka, nekoliko kapi eteričnog ulja od grejpfruta, te pola čaše gazirane vode. Raščešljajte kosu i ostavite masku da deluje pet minuta, a nakon toga je isperite. Takođe, uvek se možete opredeliti za komercijalne proizvode koji sadrže ovo citrusno ulje.

Foto: pexels.com

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

fenty hair
Beauty Business

Stiže FENTY HAIR: Evo šta za sada znamo!

seda kosa
Kosa

Pitali ste nas: Može li seda kosa vratiti svoju boju?

šiške
Kosa

Kako da pronađete savršene šiške za svoj oblik lica

tanka kosa
Kosa

Tanka kosa? Ove frizure pomoći će vam da stvorite iluziju volumena…

ulja za kosu
Kosa

Kako pravilno koristiti ulja za kosu?

pšenični proteini
Kosa

Zbog čega bi pšenični proteini trebalo da se nađu u sastavu vaših preparata za negu kose?