Šta se podrazumeva pod SLOW BEAUTY konceptom i kako ga uključiti u svakodnevni život?

Slow beauty koncept samo je deo šireg tzv. slow living pokreta koji podrazumeva, kao što sam naziv kaže — usporeniji i svesniji pristup životu. Kako da inkorporirate u životni stil sveukupan slow princip, a samim tim i slow beauty, saznajte iz teksta u nastavku. 

Nedavno sam osvestila činjenicu da mi je gotovo uvek fokus na onome što bi trebalo da se dogodi u budućnosti, a ne na onome što mi se događa sada. Recimo, zacrtam sebi određeni cilj, te svu energiju usmerim ka njegovom ostvarenju. Međutim, nakon što ga ispunim, ne uživam u postignutim rezultatima, već sebi zadajem novi zadatak. Godinama sam funkcionisala na taj način, sve dok nisam shvatila da mi život doslovno ,,leti“ ispred nosa. Da li se ovo i vama događa?

Priroda nam je podarila čula kako bismo osvestili trenutak u kojem se nalazimo, jer ono što se dešava sada je ono što čini život — ne ono što se dešavalo, niti ono što će se dešavati. Ovo nipošto ne znači da treba da živimo kao da sutra ne postoji, bez da razmišljamo o mogućim posledicama svojih postupaka ili bez plana za budućnost. Jednostavno potrebno je da pronađemo zlatnu sredinu i naučimo kako da budemo pristuni u sadašnjem trenutku. U tome je suština slow livinga, no i svakog njegovog aspekta, uključujući i slow beauty koncept.

Slow living kao alternativa užurbanom i stresnom načinu života

Koncept „sporog življenja“ pojavio se kao osvežavajuća alternativa brzom stilu života, podstičući nas da uživamo u sadašnjem trenutku, pružajući prioritet iskustivma koja nas istinski ispunjavaju. Iznikao je iz slow food pokreta, započetog u Italiji 1980-ih kao odgovor na rastuću industrijalizaciju i kulturu brze hrane. Njegovi idejni tvorci zalagali su se za očuvanje tradicije lokalne ishrane, uživanje u hrani kao društvenom i kulturnom iskustvu, te posvećenost praksi održive poljoprivrede.

S tim u vezi, slow living podrazumeva promišljeniji odnos prema svemu što nas okružuje. Podstiče nas da cenimo male stvari, te uživamo u čulnim iskustvima koja život nudi. Ohrabruje nas da usporimo, pojednostavimo način življenja, te prihvatimo svesnije postojanje. Ova svesnost može se primeniti na sve aspekte života — hranu, odnose sa voljenim osobama, oblikovnje svakodnevnih rituala, uključujući i one u vezi sa lepotom i ličnom negom.

Slow living podstiče nas da ulažemo vreme i energiju u aktivnosti i odnose koji nam donose istinsku radost i ispunjenje.

Suština slow beauty koncepta

U svetu opsednutom brzim rešenjima i trenutnim zadovoljstvima, slow beauty koncept služi kao podsetnik da se istinska lepota neguje kako spolja, tako i iznutra, održavajući holistički pristup brizi o sebi. Dakle, slow beauty odnosi se na promišljen, svestan i održiv pristup svim aspektima lične nege. Podstiče pojedince da prenesu fokus sa spoljašnjeg izgleda na dublje aspekte unutrašnjeg zdravlja i opšteg blagostanja.

Slow beauty je novi clean beauty

Princip ,,spore lepote“ podrazumeva i ulaganje u proizvode, napravljene korišćenjem održivih metoda i sastojaka iz prirodnih izvora. Ona obuhvata kružni pristup potrošnji kozmetičkih proizvoda, naglašavajući osnovni princip održivosti — ,,smanji, ponovo koristi, recikliraj“, gde pojedinci daju prioritet ulaganju u visokokvalitetne proizvode, te ekološke i aktivne sastojke. Osim toga, reč je i o naglašavanju senzornog iskustva, sa ciljem procene koji proizvodi najbolje deluju na jedinstveni tip kože.

Kako uključiti slow beauty u svoju rutinu

Postoji nekoliko načina na koje možete da ,,usporite“ svoj pristup skin care ritualima, te doprinesete zdravijem i lepšem izgledu kože, no i zaštiti životne sredine.

Birajte uglavnom prirodne sastojke

Slow beauty pokret zalaže se za upotrebu prirodnih, netoksičnih i održivih kozmetičkih proizvoda. Ovo uključuje preparate za negu kože, kose i šminku, koji ne sadrže štetne hemikalije, pružajući prioritet organskim i sastojcima dobijenim etičkim načinima prerade.

Svesno pristupajte self-care ritualima

 ,,Spora lepota“ prihvata ideju brige o sebi kao svetog rituala, a ne kao rutinu koja se praktikuje usput i u žurbi. Odvojite vreme da promislite o nezi, te dozvolite sebi da uživate u rutinama čišćenja i hidratacije. Neka vam ovi rituali posluže kao meditativo iskustvo kojim ćete uspostaviti dublju vezu sa samim sobom.

Negujte svoje telo, kožu i um iznutra

Prava lepota zrači iznutra ka spolja. Shodno tome, slow beauty naglašava važnost uravnotežene ishrane, hidratacije, redovnog vežbanja i adekvatnog sna kao ključnih komponenti zdravog i blistavog izgleda.

Promovišite održivost kroz lični primer

,,Spora lepota“ usklađuje se sa ekološki svesnim vrednostima promovišući održive prakse i proizvode koji imaju minimalan uticaj na životnu sredinu. Ovo obuhvata podršku brendovima koji daju prioritet ambalaži koja se može reciklirati. Jedan od takvih brendova je i grčka beauty kuća Korres.

Manje se oslanjajte na prolzne trendove

Za razliku od prolaznih trendova lepote, slow beauty fokusira se na bezvremensku, klasičnu estetiku koja izdržava test vremena. To podrazumeva manje oslanjanja na trendove, a veći naglasak na poboljšanju nečijih jedinstvenih karakteristika.

Starenje prihvatite graciozno

Ovaj koncept pomera fokus sa pokušaja da se ,,zaustavi“ proces starenja na negovanje zdravlja kože i tela, prihvatajući svoju jedinstvenu lepotu.

Bavite se sobom

,,Spora lepota“ proteže se dalje od fizičkog izgleda, podstičući holističko blagostanje, naglašavajući unutrašnje zdravlje i self-care prakse koje smanjuju stres, te promovišu mentalnu i emocionalnu ravnotežu.

Ukratko rečeno, slow beauty filozofija podstiče pojedince da neguju svoju prirodnu lepotu na svestan, održiv i holistički način. Ona ističe da se lepota ne ogleda samo u spoljašnjem fizičkom izgledu, već je odraz nečijeg unutrašnjeg blagostanja i ljubavi prema sebi.

Davanjem prioriteta sadašnjem trenutku, povezivanjem sa prirodom, pažljivim negovanjem sebe te održavanjem kvalitetnih odnosa sa drugima, možemo otkriti dublji osećaj radosti, svrhe i ispunjenja u našem svakodnevnom postojanju.

Foto: Instagram @hannaschonberg, @wolfiecindy

Povezani članci

LUMINOUS630®
Nega

Muče vas pigmentne fleke? NIVEA ima rešenje u vidu proširene LUMINOUS630® linije

Kako je ,,savršena“ koža postala statusni simbol
Nega

Kako je ,,savršena“ koža postala statusni simbol

serum s retinolom vichy
Nega

Stigao je novi better-aging superstar: Serum s retinolom iz VICHY-ja

šta je cica krema
Nega

Pitali ste nas: Šta je, zapravo, cica krema?

akvaporini
Nega

Zašto su akvaporini važna beauty tema?

Evo zbog čega je resveratol odlična alternativa retinolu
Nega

Evo zbog čega je resveratrol odlična alternativa retinolu