Šta se podrazumeva pod SLOW BEAUTY konceptom i kako ga uključiti u svakodnevni život?

Slow beauty koncept samo je deo šireg tzv. slow living pokreta koji podrazumeva, kao što sam naziv kaže — usporeniji i svesniji pristup životu. Kako da inkorporirate u životni stil sveukupan slow princip, a samim tim i slow beauty, saznajte iz teksta u nastavku. 

Nedavno sam osvestila činjenicu da mi je gotovo uvek fokus na onome što bi trebalo da se dogodi u budućnosti, a ne na onome što mi se događa sada. Recimo, zacrtam sebi određeni cilj, te svu energiju usmerim ka njegovom ostvarenju. Međutim, nakon što ga ispunim, ne uživam u postignutim rezultatima, već sebi zadajem novi zadatak. Godinama sam funkcionisala na taj način, sve dok nisam shvatila da mi život doslovno ,,leti“ ispred nosa. Da li se ovo i vama događa?

Priroda nam je podarila čula kako bismo osvestili trenutak u kojem se nalazimo, jer ono što se dešava sada je ono što čini život — ne ono što se dešavalo, niti ono što će se dešavati. Ovo nipošto ne znači da treba da živimo kao da sutra ne postoji, bez da razmišljamo o mogućim posledicama svojih postupaka ili bez plana za budućnost. Jednostavno potrebno je da pronađemo zlatnu sredinu i naučimo kako da budemo pristuni u sadašnjem trenutku. U tome je suština slow livinga, no i svakog njegovog aspekta, uključujući i slow beauty koncept.

Slow living kao alternativa užurbanom i stresnom načinu života

Koncept „sporog življenja“ pojavio se kao osvežavajuća alternativa brzom stilu života, podstičući nas da uživamo u sadašnjem trenutku, pružajući prioritet iskustvima koja nas istinski ispunjavaju. Iznikao je iz slow food pokreta, započetog u Italiji 1980-ih kao odgovor na rastuću industrijalizaciju i kulturu brze hrane. Njegovi idejni tvorci zalagali su se za očuvanje tradicije lokalne ishrane, uživanje u hrani kao društvenom i kulturnom iskustvu, te posvećenost praksi održive poljoprivrede.

S tim u vezi, slow living podrazumeva promišljeniji odnos prema svemu što nas okružuje. Podstiče nas da cenimo male stvari, te uživamo u čulnim iskustvima koja život nudi. Ohrabruje nas da usporimo, pojednostavimo način življenja, te prihvatimo svesnije postojanje. Ova svesnost može se primeniti na sve aspekte života — hranu, odnose sa voljenim osobama, oblikovnje svakodnevnih rituala, uključujući i one u vezi sa lepotom i ličnom negom.

Slow living podstiče nas da ulažemo vreme i energiju u aktivnosti i odnose koji nam donose istinsku radost i ispunjenje.

Suština slow beauty koncepta

U svetu opsednutom brzim rešenjima i trenutnim zadovoljstvima, slow beauty koncept služi kao podsetnik da se istinska lepota neguje kako spolja, tako i iznutra, održavajući holistički pristup brizi o sebi. Dakle, slow beauty odnosi se na promišljen, svestan i održiv pristup svim aspektima lične nege. Podstiče pojedince da prenesu fokus sa spoljašnjeg izgleda na dublje aspekte unutrašnjeg zdravlja i opšteg blagostanja.

Slow beauty je novi clean beauty

Princip ,,spore lepote“ podrazumeva i ulaganje u proizvode, napravljene korišćenjem održivih metoda i sastojaka iz prirodnih izvora. Ona obuhvata kružni pristup potrošnji kozmetičkih proizvoda, naglašavajući osnovni princip održivosti — ,,smanji, ponovo koristi, recikliraj“, gde pojedinci daju prioritet ulaganju u visokokvalitetne proizvode, te ekološke i aktivne sastojke. Osim toga, reč je i o naglašavanju senzornog iskustva, sa ciljem procene koji proizvodi najbolje deluju na jedinstveni tip kože.

Kako uključiti slow beauty u svoju rutinu

Postoji nekoliko načina na koje možete da ,,usporite“ svoj pristup skincare ritualima, te doprinesete zdravijem i lepšem izgledu kože, no i zaštiti životne sredine.

Birajte prirodne sastojke

Slow beauty pokret zalaže se za upotrebu prirodnih, netoksičnih i održivih kozmetičkih proizvoda. Ovo uključuje preparate za negu kože, kose i šminku, koji ne sadrže štetne hemikalije, pružajući prioritet organskim i sastojcima dobijenim etičkim načinima prerade. Takođe, podrazumeva podršku brendovima koji daju prioritet ambalaži koja se može reciklirati. Jedan od takvih je i grčka beauty kuća Korres.

Svesno pristupajte self-care ritualima

 ,,Spora lepota“ podrazumeva brigu o sebi kao jedinstvenom ritualu, a ne kao rutinu koja se praktikuje usput i u žurbi. Odvojite vreme da promislite o nezi, te dozvolite sebi da uživate u rutinama čišćenja i hidratacije. Neka vam ovi rituali posluže kao meditativo iskustvo kojim ćete uspostaviti dublju vezu sa samim sobom.

Negujte telo, kožu i um iznutra

Prava lepota zrači iznutra ka spolja. Shodno tome, slow beauty naglašava važnost uravnotežene ishrane, hidratacije, redovnog vežbanja i adekvatnog sna kao ključnih komponenti zdravog i blistavog izgleda.

Manje se oslanjajte na prolzne trendove

Za razliku od prolaznih trendova lepote, slow beauty se fokusira na bezvremensku, klasičnu estetiku koja traje.

Starenje prihvatite graciozno

Ovaj koncept pomera fokus sa pokušaja da se ,,zaustavi“ proces starenja na negovanje zdravlja kože i tela, prihvatajući svoju jedinstvenu lepotu.

Bavite se sobom

,,Spora lepota“ proteže se dalje od fizičkog izgleda, naglašavajući unutrašnje zdravlje, kao i self-care prakse koje smanjuju stres, te promovišu mentalnu i emocionalnu ravnotežu.

Ukratko rečeno, slow beauty filozofija podstiče pojedince da neguju svoju prirodnu lepotu na svestan, održiv i holistički način. Ona ističe da se lepota ne ogleda samo u spoljašnjem fizičkom izgledu, već je odraz nečijeg unutrašnjeg blagostanja i ljubavi prema sebi.

Davanjem prioriteta sadašnjem trenutku, povezivanjem sa prirodom, pažljivim negovanjem sebe, te održavanjem kvalitetnih odnosa s drugima, možemo otkriti dublji osećaj radosti, svrhe i ispunjenja u našem svakodnevnom postojanju.

Foto: Instagram @hannaschonberg

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

Anne Hathaway
Nega

Anne Hathaway čini usne punijim… ukosnicom!

kockice leda za negu kože
Nega

Kockice leda za negu kože (8 recepata)

Smart tehnologija u beauty industriji: Ovo su najbolji alati za negu lica
Nega

Smart tehnologija u beauty industriji: Ovo su najbolji alati za negu lica

samopotamnjivanje
Nega

Kako da pripremite telo za samopotamnjivanje?

Kako je ,,savršena“ koža postala statusni simbol
Nega

Kako je ,,savršena“ koža postala statusni simbol

kolagen
Nega

Znate li šta je collagen banking?