Šta je holistička nega i kako da je usvojimo otkriva Irina Rahn, osnivačica SIENA SKINCARE

Holistička nega podrazumeva sveobuhvatan pristup zdravlju kože, na fizičkom, ali i na mentalnom i psihološkom nivou. Tako posmatrana, koža je ogledalo naše unutrašnje energije. Zato je važno da se zapitamo: Može li kozmetika, osim na kožu, da deluje i na celokupan osećaj blagostanja? I na šta je još, pored kozmetičkih sredstava, neophodno obratiti pažnju kako bismo negovali kožu ne samo spolja, već i iznutra?

O ovim pitanjima razgovarala sam sa Irinom Rahn, osnivačicom holističke linije nege Siena Skincare. Njeni serumi i kreme u elegantnim belim bočicama sa zlatnim detaljima, koji nose nazive poput Zen, Grace, Harmony, Flow, Abundance i Valor nastali su iz Irinine lične potrebe da svoju negu upotpuni potpuno prirodnim, a luksuznim proizvodima, koji će biti bogati aktivnim sastojcima i visoko efikasni. 

„Oduvek sam preferirala prirodne proizvode sa što manje sintetičkih sastojaka, veštačkih aditiva, boja, aroma… Oduvek sam imala svest i o značaju izbalansirane ishrane, fizičke aktivnosti, unosu vode, svih tih fizičkih parametara neophodnih za fit formu. Onda su se u mom životu pojavile joga i meditacija i otvorile svest o važnosti misli, emocija, bivanja prisutnim i uvek u sadašnjem trenutku sa pozitivnom energijom. Sve pomenuto je vodilo ka potrebi za holističkom, prirodnom kozmetikom koju nisam našla.“

Šta vas je pokrenulo da osnujete lični kozmetički brend?

Ideja o kreiranju brenda Siena pojavila se iz lične potrebe za prirodnom kozmetikom bogatom botaničkim aktivnim sastojcima, odnosno, da su isti zastupljeni u dovoljnoj količini kako bi zaista ispoljili sve svoje performanse. Svetska tržišta su prepuna brendova u kojima su aktivni sastojci pomenuti na deklaraciji samo kako bi se oko njih razvila marketinška priča, a u količinama su u kojima zapravo nemaju apsolutno nikakav efekat. Još jedan za mene veoma važan aspekt je svežina proizvoda. Aktivni sastojci vremenom gube na potenciji i samim tim im je dejstvo umanjeno, a ja sam priželjkivala proizvode koji bi mi pružili maksimalne performanse.

Tako se polako uobličavala ideja i rasla smelost da se upustim u ovakav poduhvat.

Šta je ono što liniju nege Siena Skincare čini posebnom?

Siena Skincare je autentična prirodna kozmetika osmišljena i formulisana kroz holističku perspektivu, kako bismo sagledali i uticali na celokupno blagostanje kože. U potpunosti ispunjava najzahtevnije sertifikacione evropske standarde u klasifikaciji organsko-prirodne kozmetike, tako da s ponosom ističemo da smo, zaista, prirodni. Siena se proizvodi u malim serijama i na taj način svi aktivni sastojci u potpunosti zadržavaju svoja svojstva, što najčešće nije slučaj sa komercijalnim proizvodima koji mesecima stoje u magacinima, a zatim i na policama.

Šta zapravo podrazumeva holistička nega?

Izgled i stanje kože govore mnogo više od samo godina starosti. Na njoj se pored fizičkog odražavaju i sva mentalna i psihološka stanja kroz koja prolazimo. Naša koža je svakodnevno izložena spoljašnjim, na žalost, veoma toksičnim uticajima iz vazduha. Isto tako ona je i ogledalo svih misli koje nas okupiraju, emocija sakupljenih u telu, navika u konzumaciji hrane i tečnosti, stresa koji proživljavamo, fizičke aktivnosti koje upražnjavamo, fizioloških promena kroz koje periodično prolazimo…

Siena je kozmetika koja ima dublje i sofisticiranije dejstvo, ne samo na kožu već i na sveukupan osećaj dobrog stanja. Zahvaljući sinergiji pažljivo biranih, nutritivno bogatih botaničkih sastojaka i kvalitetnih eteričih ulja koja imaju svako svoju posebnu vibracijsku frekvenciju, postižemo višestruke efekte kako regeneracije ćelija kože, tako i harmonizacije emotivne energije.

Koje korake može da uvede neko kome je cilj holistička nega? Odakle započeti?

Koji god bio vaš prvi korak u holističkoj nezi sebe i svoje kože, rezultati će biti veoma brzo vidljivi. Možda je najbolje da taj prvi korak bude i onaj najteži, jer kad nakon njega vidite pozitivne promene, biće to velika motivacija za dalje. Mislim da je u osnovi svega, prvenstveno za zdravlje a zatim i lepotu vaše kože, primarna – ishrana. Kada je ona pravilno izbalansirana, koža će to brzo pokazati, biće adekvatno nutritivno nahranjena, samim tim snažna i otpornija na spoljašnje uticaje, hidrirana i sjajna.

Na osnovu vašeg iskustva, koje je promene korisno uvesti u ishranu?

Naša koža, kao i generalno naše telo, najviše voli hranljive sastojke, vitamine i minerale iz voća i povrća. Povećanim unosom, po mogućstvu organskog, avokada, zelenog lisnatog povrća, paradajza, brokolija, batata, šargarepe, crvene i žute paprike, bobičastog voća, grožđa, kurkume, đumbira, semenki suncokreta, oraha… učinićete svojoj koži veliki plezir. Svakodnevenom konzumacijom prerađenih šećera, namirnica životinjskog porekla, mlečnih proizvoda, grickalica i fast food-a u velikoj meri odmažete lepoti svoje kože. Ako već ne možete da se odreknete pomenutih nepoželjnih namirnica, smanjite njhovu količinu i već to će biti odličan prvi korak.

Lično sam pristalica celovite biljne ishrane, mada nisam predan ni vegan ni vegetarijanac. Pronašla sam za sebe holističku harmoniju tako što sam 5 dana nedeljno na celovitoj biljnoj ishrani, a dva dana na meniju imam namirnice životinjskog porekla, samo ukoliko su iz organskog uzgoja. Iako kod nas to predstavlja malo komplikovaniju nabavku, veoma me raduje činjenica da je sve više uzgajivača organskih proizvoda.

Kako izgleda holistička nega u praksi, odnosno, kakva je vaša uobičajena rutina?

Trendovi korejske beauty nege uticali su na to da usvojim princip double cleansinga, odnosno dvostrukog čišćenja kože lica – prvo uljanim, a zatim micelarnim čistačem. Vrlo često i preskočim ovaj drugi korak, kako bi mi koža dodatno upijala sve blagodeti biljnih ulja. Veliki sam obožavalac botaničkih ulja, iako žene na našim prostorima često imaju predrasude o njima, misleći da će im mastiti kožu i izazvati bubuljice, a to je daleko od istine.

Proizvode za negu biram u zavisnosti od potreba kože i godišnjeg doba. Tokom zimskih meseci, volim da mi je nega intenzivnija jer je koži u ovom periodu potrebno mnogo više nego obično. Kao prvi korak u nezi koristim Valor serum koji regeneriše ćelije kože i hrani ih, a zatim preko njega, dnevnu kremu Zen za hidrirataciju i jačanje odbrambene barijere kože. Neretko, u vetrovitim i hladnim danima preko Zena stavim kap-dve uljanog seruma Abundance, da dodatno zaštitim kožu od slobodnih radikala i boostujem proizvodnju kolagena. Kao noćna nega tu je Grace, za restrukturiranje kože i antiage performanse, preko koje obavazno stavljam uljani serum Abudnance ili Harmony, u zavisnosti od toga da li želim dodatnu hidrataciju ili podsticaj kolagena.

Imate li možda onaj jedan omiljeni kozmetički sastojak, i koji je u pitanju?

Moji omiljeni sastojci u prirodnoj kozmetici su botanička i eterična ulja. Favoriti su mi cacay i baobab biljna ulja, kao i eterično ulje smilja.

Gde možemo da pronađemo Siena Skincare proizvode?

Siena Skincare možete poručiti online putem sajta www.sienaskincare.co ili Instagram profila @siena.skincare.

Za fotografije zahvaljujemo Irini Rahn / Siena Skincare.

Povezani članci

Zero
Intervju

Preduzetnička priča: Sa Ružicom Vukašinović o prirodnoj nezi kože i beauty brendu ZERO COSMETICS

svetlana sremčević
Intervju

Svetlana Sremčević: Od jutra do večeri…

the shuyguy
Intervju

Preduzetnička priča: Jelena Filipović otkriva kako je nastao THE SHYGUY

love me period
Intervju

Preduzetnička priča: Sa Jelicom Medenicom o intimnoj nezi i brendu LOVE ME PERIOD

aleksandra petrovski
Intervju

Šta deca treba da znaju o bezbednosti tela? Razgovarali smo s ALEKSANDROM PETROVSKI

Sa Marijom Ćalović o influensingu, ali i o važnim beauty temama
Intervju

Sa Marijom Ćalović o influensingu, ali i o važnim beauty temama