Sastojak u fokusu: Koenzim Q10

Naučno je dokazano da koenzim Q10 poseduje brojne prednosti za negu kože, od kojih se naročito izdvaja ublažavanje vidljivih znakova starenja. Više o ovoj komponenti pročitajte u nastavku.

Nedavno smo prisustvovali NIVEA rođendanskoj proslavi povodom 25 godina upotrebe koenzima Q10 u preparatima za negu kože sa potpisom ovog brenda. Sve ono čega smo se tom prilikom prisetili, inspirisalo nas je da detaljnije objasnimo o kakvom sastojku je reč, koje benefite za kožu poseduje, te na koji način ga je najbolje upotrebljavati.

OSNOVNE ČINJENICE O KOENZIMU Q10

VRSTA SASTOJKA: Antioksidans 

GLAVNE PREDNOSTI: Ujednačava ton kože, smanjuje oštećenja uzrokovana UVA i UVB zracima sunca, poboljšava hidrataciju kože, te ublažava vidljive znakove starenja.

KO GA MOŽE KORISTI: Generalno, koenzim Q10 bezbedan je za većinu ljudi. Međutim, oni koji pate od vitiliga trebalo bi da se konsultuju sa dermatologom pre upotrebe.

KOLIKO ČESTO MOŽETE DA GA KORISTITE: Koenzim Q10 možete koristiti tokom jutarnje i noćne rutine nege kože. Nanesite ga pre nego što nanesete teške hidratantne kreme.

NAJBOLJE GA JE KOMBINOVATI SA: aloe verom, vitaminom C, vitaminom B3, te hijaluronskom kiselinom.

Šta je koenzim Q10?

Koenzim Q10, takođe poznat kao ubihinon 10, prirodni je antioksidans koji se nalazi u ćelijama ljudskog tela. Reč je o jedinjenju rastvorljivom u mastima, koje ima važnu ulogu u proizvodnji energije unutar ćelija, delujući kao ključna komponenta u lancu transporta elektrona.

Kako starimo, nivoi koenzima Q10 u koži se smanjuju, što umanjuje sposobnost kože da se bori sa oksidativnim stresom, te održi mladalački izgled. Naučno je dokazano da ova komponenta kada se nanosi lokalno može poslužiti kao štit od štetnih uticaja različitih faktora iz životne sredine koji uzrokuju ubrzano starenje kože, poput UV i infracrvenog zračenja, te zagađenja iz vazduha.

Kao i brojni drugi sastojci za negu kože, tako je i koenzim Q10 prvobitno stekao popularnost u Japanu, pa tek onda u drugim delovima sveta. Azijski kozmetički brendovi ulažu mnogo više napora, vremena i novca u istraživanje različitih sastojaka za negu kože u potrazi za inovacijama. Samim tim, i potrošači iz tih zemalja mnogo su više upućeni u njihove efekte.

Prednosti koenzima Q10 za kožu

S obzirom na to da proizvodnja koenzima Q10 u ljudskom telu opada od 20. godine života, ovaj sastojak dodaje se u brojne kozmetičke preparate. Obično se nalazi u tonerima, hidratantnim kremama, kao i u kremama za negu područja oko očiju.

Podstiče proizvodnju energije unutar ćelija

Kao suštinska komponenta procesa proizvodnje energije unutar ćelija, koenzim Q10 poboljšava ćelijski metabolizam. Ovo povećanje energije može poboljšati sposobnost kože da se regeneriše, promovišući zdraviji i živahniji ten.

Umanjuje oštećenja kože uzrokovana sunčevim zracima

Budući da poseduje moćna antioksidativna svojstva, koenzim Q10 odlično je sredstvo za borbu sa slobodnim radikalima. Zahvaljujuči tome, na molekularnom nivou štiti kožu od uticaja UV sunčevih zraka, koje mogu da oštete DNK ćelija. Znamo da izlaganje UV zracima može ubrzati starenje kože i doprineti pojavi finih linija i bora.

Ujednačava ton kože

Koenzim Q10 blokira tirozinazu, koja pomaže u proizvodnji melanina, što znači da može izbledeti tamne fleke, te sprečiti pojavu novih.

Obnavlja ćelije kože

Koenzim Q10 može omogućiti ćelijama kože da bolje iskoriste druge hranljive materije, što dovodi do zdravije kože u celini.

Smanjuje pojavu bora i finih linija

Ovaj sastojak igra ulogu u sintezi kolagena – proteina ključnog za održavanje elastičnosti i čvrstoće kože. Podržavajući proizvodnju kolagena, koenzim Q10 doprinosi smanjenju opuštanja kože, unapređenju njene teksture, te ublažava pojavu finih linija i bora.

Dr Peter Mitchell prvi je dokazao da koenzim Q10 igra ključnu ulogu u snabdevanju ćelija energijom, te je za svoj rad dobio Nobelovu nagradu za hemiju, 1978. godine.

Neželjeni efekti njegove upotrebe

Iako je lokalna primena generalno pogodna za sve tipove kože, budete oprezni ako imate određene kožne bolesti, naročito vitiligo. Pokazalo se da ovaj sastojak blokira enzim poznat kao tirozinaza, neophodanog za stvaranje pigmenta. Blokiranjem može dovesti do pogoršanja depigmentacije kod onih koji pate od vitiliga.

Kako se koristi?

Koenzim Q10 je prilično bezbedno kombinovati sa drugim atkivnim sastojcima. Budući da je rastvorljiv u mastima, najbolje se meša sa sličnim komponentama, kao što su vitamin C, retinol i glikolna kiselina, jer se tada brže razgrađuje.

Njegova antioksidativna moć, sposobnost povećanja energije i podrška sintezi kolagena čine ga pogodnim sastojkom za ublažavanje vidljivih znakova starenja. Bez obzira na to da li se primenjuje lokalno ili je integrisan u ishranu, koenzim Q10 nudi brojne prednosti za negu kože.

Tri preparata sa koenzimom Q10 koje vam predlažemo da isprobate

Foto: kaboompics.com, PR

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

SPF balzam za usne
Nega

Proizvod koji ove sezone svuda nosimo sa sobom: SPF balzam za usne

Anne Hathaway
Nega

Anne Hathaway čini usne punijim… ukosnicom!

kockice leda za negu kože
Nega

Kockice leda za negu kože (8 recepata)

Smart tehnologija u beauty industriji: Ovo su najbolji alati za negu lica
Nega

Smart tehnologija u beauty industriji: Ovo su najbolji alati za negu lica

samopotamnjivanje
Nega

Kako da pripremite telo za samopotamnjivanje?

Kako je ,,savršena“ koža postala statusni simbol
Nega

Kako je ,,savršena“ koža postala statusni simbol