Od ublažavanja opekotina do blistavog tena: Aloe vera čini čuda za kožu

U moru preparata i sredstava za negu kože, jedan prirodni sastojak izdržao je test vremena i nauke. Aloe vera, poznata po umirujućim svojstvima, vekovima je smatrana eliksirom za negu kože, a koristi se i dan danas.

Da bi bila glatka, elastična i ujednačenog tena, koža prvenstveno treba da bude hidrirana. Osim što je neophodno da pijemo dovoljno vode kako bismo nadoknadili depoe vlage u koži iznutra, važno je da kožu pravilno negujemo i spolja. Shodno tome, na listu obaveznih kozmetičkih preparata dopišite one koji sadrže aloe veru.

Šta je aloe vera?

U pitanju je biljka čija upotreba datira još iz drevnog Egipta. Gel izvađen iz listova aloa vere i tada se koristio za zarastanje rana, smirivanje opekotina i lečenje raznih kožnih oboljenja. Budući da obiluje vodom, prirodni je humektant koji obnavlja i zadržava vlagu kože. Pored toga, sadrži i jedinstvenu kombinaciju vitamina, aminokiselina i minerala, zahvaljujući kojima hrani kožu i čini je otpornijom na spoljašnje uticaje.

Benefiti za negu kože

Odlično hidrira kožu: Kao što smo već napomenuli, budući da sadrži veliku količinu vode, aloe vera izuzetno hidrira kožu.

Leči akne: Antiinflamatorna i antibakterijska svojstva aloe vere čine je prirodnim saveznikom u borbi sa aknama. Ublažava crvenilo i otok, sprečavajući rast bakterija koje izazivaju akne.

Ublažava vidljive znakove starenja kože: Vitamini, antioksidansi i aminokiseline u aloe veri stimulišu proizvodnju kolagena. Kolagen kožu održava gipkom, te pomaže u sprečavanju prevremenog starenja. Redovna upotreba može umanjiti pojavu finih linija i bora.

Podstiče zarastanje rana i ožiljaka: Aloe vera regeneriše kožu, smanjujući vidljivost ožiljaka i fleka tokom vremena.

Ima efekat hlađenja: Budući da poseduje antiinflamatorna svojstva, aloe vera ublažava upalne procese na koži, te se pokazala efikasnom u lečenju opekotina od sunca.

Sadrži 75 makro i mikronutrijenata – kao što su vitamini, enzimi, minerali, šećeri, salicilne kiseline i aminokiseline – koji igraju ulogu u ukupnom zdravlju kože. Iako je odličan DIY sastojak, proizvodi za negu kože na bazi aloe vere izuzetno su popularni. Ovo su naši omiljeni multitaskeri.

Napomena: Iako je aloe vera generalno bezbedna za lokalnu upotrebu, preporučljivo je da izvršite test pre nanošenja na veću površinu, posebno ako vam je koža osetljiva. Pojedini ljudi mogu biti alergični na ovu biljku, pa je najbolje da se konsultujete sa dermatologom ako imate bilo kakvih nedoumica.

BEAUTY DESK PREPORUKA

Foto: pexels.com, PR

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

vitamin B
Nega

Koji oblici vitamina B vam mogu pomoći u nezi kože + lista seruma koji ih sadrže

retinol tokom leta
Nega

Pitali ste nas: Može li se retinol koristiti tokom leta

akne
Nega

Na koji način tretirati akne na telu?

vitamin C za mrlje na koži
Nega

Kako koristiti vitamin C za ublažavanje tamnih mrlja?

kozmetičkih proizvoda
Nega

6 kozmetičkih proizvoda koje treba izbegavati tokom boravka na suncu

plava svetlost
Nega

Da li plava svetlost može da ošteti našu kožu? Odgovor je kompleksan