Prilika za mlade naučnice u Srbiji: Otvoren je konkurs L’Oréal-Unesco ZA ŽENE U NAUCI

Da li ste znali da su neke od učesnica programa L’Oréal-Unesco Za žene u nauci osvojile Nobelovu nagradu? Prijave za 14. po redu konkurs za ova prestižna izdanja su otvorene – iskoristite priliku!

Povodom Međunarodnog dana žena i devojaka u nauci koji se obeležava svakog 11. februara, organizatori programa L’Oréal-UNESCO Za žene u nauci, kompanija L’Oréal Balkan, Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i Nacionalna Komisija za UNESCO, pozivaju mlade naučnice u našoj zemlji da se prijave na 14. po redu konkurs za ova prestižna priznanja.

Kako se prijaviti

Četrnaesti ciklus Nacionalnog programa Za žene u nauci otvoren je do 31. marta i namenjen je mladim naučnicama u Srbiji, do 35. godine života, koje su upisale ili završile doktorske ili postdoktorske studije u oblasti prirodnih nauka. Najtalentovanije mlade naučnice biće nagrađene priznanjima i finansijskom podrškom u vrednosti od po 5 hiljada evra, namenjenim za realizaciju njihovih značajnih naučnih istraživanja. Nacionalna priznanja Za žene u nauci predstavljaju podršku njihovom daljem profesionalnom usavršavanju i podsticaj da nastave da se bave naukom u Srbiji.

Prijave se podnose elektronskim putem, a na veb sajtu www.zeneunauci.co.rs moguće je naći više informacija o samom programu i načinu prijavljivanja, uključujući i prijavni formular i opšta pravila konkursa za 2024. godinu.

Dobitnice priznanja Za žene u nauci za 2023. godinu

Detaljnije o inicijativi L’Oreal – UNESCO Za žene u nauci

Iako žene danas čine manje od 30 odsto istraživača širom sveta, njihova uloga u vođenju revolucionarnih istraživanja koja imaju dubok uticaj na napredak čovečanstva i društva je izuzetna. Samo tokom 2023. godine, svet je dobio dve nove dobitnice Nobelovih nagrada za medicinu i fiziku. To je bila ukupno sedma dodeljena Nobelova nagrada laureatkinjama međunarodnog programa L’Oréal-UNESCO Za žene u nauci, koji i u našoj zemlji već 13 godina nagrađuje najbolje mlade naučnice.

Čuvena međunarodna inicijativa L’Oreal – UNESCO Za žene u nauci (L’Oreal – UNESCO For Women in Science) broji 25 godina postojanja, dok je program u Srbiji pokrenut 2010. godine. Do danas je na konkursu za Nacionalna priznanja učestvovalo više od 600 mladih naučnica, a njih 38 je nagrađeno u ukupnom iznosu većem od 20 miliona dinara. Cilj programa Za žene u nauci je da širom sveta, a tako i u našoj zemlji, podrži izvanredne žene istraživače koje svojom posvećenošću, dostignućima i vizijom doprinose napretku nauke i društva.

Svetu je potrebna nauka, a nauci su potrebne žene!

Fotografije: rawpixel.com, PR / L’Oréal Balkan

Povezani članci

lepota žene
Beauty Business

Konferencija LEPOTA ŽENE: Žena kroz prizmu zdravlja, snage, pobede i lepote

kompanija L'Oréal
Beauty Business

Kompanija L’Oréal je predstavila BEAUTY TECH inovacije

Wannabe Beauty & Wellness Awards 2024
Beauty Business

Wannabe Beauty & Wellness Awards 2024: Glasajte za najbolje proizvode i prijavite se za Wannabe Beauty Hub događaj

kompanija dm
Beauty Business

Dvadeset godina zajedno jedni za druge: Kompanija dm je proslavila veliki jubilej uz više od 1.000 zvanica

charlize theron
Beauty Business

Charlize Theron je, u okviru modne kuće Dior, dobila dve nove uloge!

metropoliten čulna izložba
Beauty Business

Zašto mirisi stvaraju eksploziju osećanja? Vodimo vas na METROPOLITEN ČULNU IZLOŽBU