Podočnjaci: Ovih 10 strategija pomoći će vam da ih ublažite u kućnim uslovima

Podočnjaci su noćna mora mnogima. Osim efikasnih metoda za njihovo uklanjanje u estetskim centrima, i određene strategije, primeljive u kućnim uslovima, biće od pomoći.

Ukoliko se suočavate sa podočnjacima, bilo zbog genetike ili drugih faktora, kao što su loš san, alergije, starenje ili hronično izlaganje suncu – imamo dobre vesti za vas. Naime, postoji čitava lista načina za njihovo ublažavanje, od kojih su mnogi veoma efikasni, a uz to i lako primenjljivi kod kuće. Vreme je da podočnjaci odu u zaborav!

PODOČNJACI: KAKO DA SE IZBORITE SA NJIMA?

#1 Koristite kremu za predeo oko očiju sa kofeinom ili niacinamidom

Kofein, kao sastojak, deluje tako što sužava krvne sudove, što doprinosi ublažavanju natečenost ispod očiju i osvetljava kožu.

Niacinamid je jedan od onih sastojaka koji se mogu koristiti za sve, od crvenila do hiperpigmentacije, te i za ublažavanje podočnjaka i natečenost, takođe. Posebno pogodan za osobe sa osetljivom kožom, niacinamid može doprineti poboljšanju izgleda hiperpigmentacije i osvetliti kožu. Kao rezultat toga, i podočnjaci će izgledati svetlije i glatkije.

#2 Isprobajte hladne/mlake kesice čaja

Jedan od učinkovitih „uradi sama“ načina za smanjenje kesica ispod očiju jeste nanošenje hladnih ili mlakih kesica čaja na područje ispod očiju i ostavljanje da odstoje 15 do 20 minuta. Stručnjaci preporučuju kamilicu – zbog njenih prirodnih umirujućih svojstava. Takođe, poželjne su i kesice čaja sa dodacima kofeina. Kofein u kesicama crnog ili zelenog čaja skuplja krvne sudove, smanjujući i crvenilo i natečenost, uz antioksidanate koji pomažu u osvetljavanju kože ispod očiju.

#3 Održavajte svoje proizvode za negu kože hladnim

Držanje proizvoda za negu kože u frižideru osiguraće vam dodatnu korist i pomoći u uklanjanju nadutosti (zbog hladnoće). To važi za sve proizvode koje nanosite na područje oko očiju, uključujući serume i hidratantne kreme.

#4 Izbegavajte prekomerni unos alkohola i soli

Određene promene u načinu života – poput poboljšanja navika spavanja i izbegavanja konzumiranja previše šećera i natrijuma – mogu doprineti smanjenju podočnjaka. Konzumiranje previše jedne, ili obe ove stvari, može dovesti do toga da vaše telo zadrži vodu, zbog čega ćete izgledati otečeno.

#5 Koristite hladan roler za lice ili led

Ohlađeni roleri za lice mogu privremeno smanjiti natečenost poboljšavajući cirkulaciju i umirujući to područje. Uzmite kocku leda i njome istrljajte kompletno lice i područje ispod očiju.

#6 Upotrebite masku za predeo oko očiju

Nanesite hladnu masku sa antiinflamatornim svojstvima, onu koja sadrži sastojke kao što su zeleni čaj ili centela. Obavezno je čuvajte u frižideru.

#7 Uzmite antihistaminik

Za nekoga ko je sklon sezonskim alergijama, natečenost ispod očiju može biti povezana sa histaminom, tako da uzimenje antihistaminika može biti od pomoći. Razgovarajte sa svojim lekarom kako biste utvrdili da li su vaši podočnjaci povezani sa alergijom, Takođe, ako je moguće, dajte sve od sebe da izloženost alergenima za koje znate da pogoršavaju vaše simptome svedete naminimum.

#8 Koristite korektor boje breskve, ali ne preterujte  sa količinom!

Šminkeri preporučuju korišćenje korektora u boji breskve, lososa, ili one narandžaste boje, zarad neutralisanja tamnog tona i poboljšali izgleda podočnjaka. Korektor sa mat ili satenskom završnom obradom pomoći će vam da minimizirate izgled vrećica. Ipak, imajte na umu da nanošenje previše korektora na podočnjake može intenzivirati nadutost, te se rukovidte parolom: „Manje je više“. Počnite tako što ćete koristiti samo tačku korektora u unutrašnjem i spoljašnjem uglu oka, fokusirajući se tamo gde je promena boje najuočljivija. To će vas sprečiti da prekomerno nanesete proizvod koji može izgledati neuredno i pogoršati situaciju.

#9 Pijte što više vode

Dehidracija takođe može biti jedan od faktora koji doprinosi nastanku kesica ispod očiju. Upravo zbog toga, potrudite se da konzumirate oko osam do deset čaša vode dnevno, pa i više.

#10 Potopite lice u ledenu vodu

Slično korišćenju hladnih proizvoda, potapanje kompletnog lica u posudu sa ledenom vodom može doprineti brzom smanjenju natečenosti, uključujući i kesice ispod očiju. Kada se probudite, jednostavno zgrabite činiju dovoljno veliku da stane na vaše lice i napunite je ledenom vodom. Potom potopite lice na 10 do 30 sekundi. Ponovite ovaj postupak po potrebi – sve dok ne primetite razliku.

Foto: Instagram @carla_ginola

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

glass skin
Nega

Ne želimo ,,glass skin“! Vratite u modu prirodnu teksturu kože!

PRAVO NA LEPOTU jedno je od osnovnih ljudskih prava
Nega

PRAVO NA LEPOTU jedno je od osnovnih ljudskih prava

Nega

KIEHL’S SINCE 1851 predstavlja dva proizvoda protiv bubuljica, od kojih je jedan viralni „tečni flaster“

pazuh
Nega

Ovi trikovi pomoći će vam da zaboravite na taman pazuh…

pshiodermatologija
Nega

Psihodermatologija: U kojoj meri osećanja mogu uticati na izgled kože?

vitamin B
Nega

Koji oblici vitamina B vam mogu pomoći u nezi kože + lista seruma koji ih sadrže