Kako da odaberete nijansu korektora koja odgovara tonu vaše kože?

U nastavku saznajte kako da odaberete nijansu korektora koja savršeno pristaje tonu vaše kože.

Budući da je njegova svrha prekrivanje podočnjaka, crvenila, pigmentacije i drugih mrlja na licu, korektor je nezaobilazan deo osnovne make-up rutine. Opšte pravilo podrazumeva da uvek birate za nijansu svetliji od boje kože. Međutim, stručnjaci smatraju da je dobro pri ruci imati dve različite nijanse – jednu svetliju i jednu tamniju od boje pudera koji koristite.

Teorija boja

Prilikom odabira nijanse korektora poslužite se krugom, odnosno točkom boja (color wheal). Prema tradicionalnoj teoriji, boje na suprotnoj strani spektra međusobno se poništavaju, te se mogu koristiti za korekciju. Zelena je suprotnost crvenoj, narandžasta plavoj, a žuta ljubičastoj boji. Prema tome, nijansu korektora birajte shodno tonu kože i problemu koji želite da rešite. 

Odabir korektora prema tonu kože

 • Ljubičasti korektor najviše odgovara svetloj puti, jer ima efekat hajlajtera. 
 • Srednje svetlom tonu kože najbolje pristaje korektor zelene i ljubičaste boje, te u pastelnoj nijansi breskve.
 • Uz maslinasti ten najbolje ide korektor u ljubičastoj boji i toploj nijansi breskve. 
 • Jarkonarandžasta i crvena boja korektora najviše pristaju tamnom tonu kože. 

  Odabir korektora prema stanju kože

  Ljubičasta, a naročito nijansa lavande, umanjuje bledilo i licu pruža blagi odsjaj. Možete ga naneti na područje oko očiju, čelo i bradu.

  Budući da žuta neutrališe ljubičaste tonove, pomoću korektora u ovoj boji možete da prekrijete vene i modrice.

  Zelena ublažava crvenilo, stoga je koretkor zelene boje odlična opcija za prekrivanje mitisera, bubuljica i crvenila na nosu.

  Boja breskve i narandžasta neutrališu plave i sive podtonove, pa korektore ovih nijansi koristite za prekrivanje podočnjaka koji imaju plavi trag.

  Kakva tekstura korektora vam najviše odgovara?

  Osim nijanse, važno je da pravilno odaberete i teksturu korektora. Postoje tečni, kremasti i oni u stiku.

  Tečni korektor

  Tečni korektor je najsvestraniji. Savršen je za normalan, masni ili kombinovani tip kože. Možete ga naneti u tankom i debelom sloju – u zavisnosti od toga šta želite da prekrijete. Dolazi u različitim završnim obradama kao što su mat, mekana i satenska obrada. Budući da najmanje začepljuje pore, možete ga koristiti za prekrivanje akni.

  Kremasti korektor

  Kremasti korektor je pravi izbor za vas, ukoliko vam je koža suva ili kombinovana. Njegova formula i konzistencija odlično prekrivaju crvenilo.

  Korektor u stiku

  Korektor u stiku je najbolje rešenje za suvu i osetljivu kožu. Može imati satensku ili puderastu mat završnu obradu. Njegova pokrivenost kreće se u rasponu od srednje do pune.

  Kako da ga pravilno naneste?

  Nijansu korektora možete da testirate tako što ćete ga naneti na liniju ivice lica ili obraza. Osim toga, isprobajte ga na prirodnom, ali i na unutrašnjem osvetljenju, kako biste videli kako izgleda na koži u različitim uslovima. Takođe, budite precizni prilikom nanošenja. Korektori su obično visokopigmentirani, pa vodite računa da ne preterate sa količinom. Koristite četkicu, sunđer ili prste, te utapkajte korektor direktno na područje na koži koje želite da korigujete.

  Foto: canva.com

  Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

  Povezani članci

  BB manikir
  Make-up

  BB manikir: Novi minimalistički trend

  clinique black honey
  Make-up

  Kultna nijansa BLACK HONEY stiže u formi dva nova proizvoda: ulja za usne & obraze – i maskare!

  Hromirani manikir
  Make-up

  Hromirani manikir u plavom ruhu sve je popularniji!

  Rumenilo ispod korektora tajna je sjajnog zgleda kože
  Make-up

  Rumenilo ispod korektora tajna je sjajnog izgleda kože

  Make-up

  Ovoga leta želimo zlatnu boju na kapcima: Makeup inspo sa revije CHANEL Cruise 2024/25.

  korektor
  Make-up

  Nanesite korektor na područje ispod očiju kao profesionalac!