Pitali ste nas: Kako da prepoznam svoj tip kože?

Da bismo svoju kožu negovali na pravi način i odabrali proizvode i tretmane koji joj odgovaraju, ključno je da odredimo svoj tip kože. Kako to da učinimo? Odgovor na pitanje iz naslova potražili smo od specijalistkinje dermatovenerologije, spec. dr med. Jovane Pešić.

Piše: Spec. dr med. Jovana Pešić, specijalistkinja dermatovenerologije, dermastyle.rs

Pre nego što se posvetite svojoj koži na pravi način i odaberete tretmane, proizvode ali i uvrstite neke navike u svoju rutinu nege, najvažnije je da identifikujete svoj tip kože. Mnogi upravo iz neznanja koriste preparate koji nisu namenjeni za njihovu kožu i na taj način dodatno je oštećuju, umesto da je neguju,

Od rođenja do perioda adolescencije koža je uglavnom kod svih univerzalna, zdrava, dobro hidrirana, bez nesavršenosti (osim kod nekih posebnih kožnih stanja i oboljenja). U periodu puberteta organizam se menja, hormonski status se ustaljuje, a počinjemo i da menjamo navike kada su u pitanju nega kože, ali i san i vrsta hrane koju konzumiramo.

Kada koža sazri možemo da procenimo njen tip.

Osnovni tipovi kože

Mnogobrojni interni i eksterni faktori utiču na tip vaše kože. Ono što značajno utiče na tip kože jeste sekrecija lojnih žležda, debljina epidermisa i prokrvljenost. Glavni kriterijum na osnovu kojeg je i napravljena osnovna podela tipova kože jeste lučenje lojnih žlezda. Na osnovu njega razlikujemo četiri osnovna tipa zdrave kože i to: suvu, normalnu, kombinovanu i masnu. Poslednjih godina sve više srećemo još jedan tip kože, a to je osetljiva ili reaktivna koža. Ona predstavlja izazov kako u tretiranju, tako i pri odabiru preparata.

Suva koža

Nastaje zbog smanjene sekrecije lojnih žlezda. Upravo zbog smanjenog lučenja sebuma (sebostaze) ona ne stvara dodatni lipidni sloj koji joj je neophodan u procesu očuvanja hidriranosti, ali i ne stvara dodatni zaštitni sloj, pa postaje i dodatno osetljiva prema raznim spoljnim činiocima. Na ovom tipu kože pore su slabo vidljive ili potpuno nevidljive. Ona nema prirodan sjaj i vrlo često deluje bledo i ispošćeno. Osobe koje imaju suvu kožu na licu u značajnom procentu imaju suvu kožu na celom telu, posebno na laktovima, tabanima i šakama. Suva koža nastaje i zbog nepravilnog održavanja, loše ishrane a i vremenskih uslova. Ovaj tip zahteva posebnu negu, jer pored toga što suva koža stvara osećaj zatezanja, lakše puca i podložnija je iritacijama, vrlo je podložna i stvaranju bora. Zima i vetar značajno suše kožu, pa ona zahteva posebnu pažnju u zimskom periodu kada smo izloženi velikim temperaturnim razlikama napolju i unutra.

Normalna koža (eudermična koža)

Kod ovog tipa kože sekrecija žlezda je dobro izbalansirana. Pore su normalnog izgleda, luče odgovarajuću količinu sebuma, koji pravi zaštitni sloj, ali i prirodno hidrira kožu. Koža je dobro prokrvljena što joj daje zdrav rozikasti ton. Nije sklona nesavršenostima, isušivanju i dobre je teksture. Ukoliko imate ovaj tip kože, pravi ste srećnik, jer ona zahteva najmanje brige. Pošto proces starenja fiziološki nastupa sa godinama, i kod ove kože se sekrecija sa vremenom smanjuje. Zbog toga je hidratacija osnovni postulat nege ovog tipa kože.

Kombinovana koža

Ovaj podtip kože vrlo često se ubraja u glavne tipove kože, iako u stvari predstavlja kombinaciju osnovna tri tipa na različitim delovima lica i tela. S pravom zauzima važno mesto u tipovima kože, jer je i najčešći u populaciji. T-zona ( čelo, nos i brada ) su masni do izrazito masni, a ostatak lica je normalan ili suv. Zbog svojih različitih potreba, ova koža zahteva nekoliko tipova proizvoda koji će zadovoljiti svaki segment kombinovane kože.

Masna koža

Sinonim masne kože vrlo često je i problematična koža sklona nesavršenostima. Kod ove kože povećano lučenje sebuma daje sjaj i jasno vidljive pore. Iako ova koža sporije stari i sposobna je da sama sebe hrani, vrlo često zbog preteranog sebuma može da napravi mnogobrojne nesavršenosti od kojih su najpoznatiji komedoni ili mitiseri i akne. Uzroci za preterano lučenje sebuma su raznovrsni, ali se najčešće spominju hormonske oscilacije, loše balansirana ishrana, povećana doza stresa i loše životne navike. Kod ovog tipa kože važno je primeniti multidisciplinarni pristup. On se ogleda u promeni životnih navika, ali i odgovarajućoj higijeni i posebnoj nezi kože. Kod masne kože čišćenje pora i smanjenje lučenja sebuma predstavljaju preduslov za izbegavanje mnogih komplikacija i upalnih procesa.

Osetljiva ili reaktivna koža

Poslednjih godina, sve češće srećemo osetljivu ili reaktivnu kožu. Ona može da reaguje na različite spoljašnje faktore, toplotu, hladnoću, namirnice koje konzumiramo, ali i na kozmetičke proizvode koje koristimo. Koža koju možemo da svrstamo u ovaj tip može pripadati spektru rozacee, kada su pored crvenila, najpre na obrazima, vidljivi i sitni krvni sudovi. Ali, može biti i samo trenutno reaktivna koža, koja se nakon poboljšanja stanja kožne barijere vraća u potpunu normalu.

Kako da utvrdite koji tip kože imate?

Pre spavanja, umijte lice hladnom vodom i tako lezite da spavate. Kada ustanete, analizirajte stanje vaše kože. Ukoliko je suva, osećate zatezanje i peckanje, vaša koža pripada tipu suve kože. Ukoliko ne osećate zatezanje a ne vidite preterani sjaj, vaša koža je normalna. Ukoliko vam je T-zona masna, a osećate blago peckanje i zategnutost na obrazima, imate kombinovanu kožu. A ako vam je koža masna i sjajna, izrazito na T-zoni, ali i na ostalim regijama, onda je vaša koža masna.

Ono što treba znati jeste da, ukoliko jednom procenite kojoj kategoriji vaša koža pripada, to neznači automatski da će se ona isto ponašati u različitim vremenskim prilikama, u raznim životnim dobima ili emotivnim stanjima. Upravo zato je važno da svoju kožu pratite i procenite kako se ponaša u različitim situacijama i na taj način pristupite njenoj nezi.

Nikako ne treba mešati tip kože sa različitim stanjima kože, koji se javljaju ili kao posledica, određenog tipa kože koji se adekvatno ne tretira, ili mnogobrojnih kako kožnih tako i internističkih oboljenja.

Fotografije: Željko Ubiparip

Povezani članci

SPF konturisanje
Nega

SPF konturisanje: Oprez – ovaj viralni beauty trend može oštetiti vašu kožu!

Mistovi za lice
Nega

Beauty Desk lista: Mistovi za lice koji donose instant osveženje

hidratantne kreme za negu masne kože
Nega

Hidratantne kreme za masnu kožu lica koje vam preporučujemo da isprobate ovog leta

za zaštitu od sunca
Nega

Kako da odabrate adekvatan SPF preparat za svoj tip kože

uljani čistači
Nega

Najbolji uljani čistači koji će promeniti vašu rutinu nege kože – Beauty Desk lista

iscpucale pete
Nega

Kako da se pobrinete za suve, ispucale pete?