Pet najstarijih parfema koje i danas možete kupiti

Ovo je lista pet najstarijih parfema, koje i dan danas možete da pronađete na policama parfimerija.

Bez obzira na to što se trendovi u parfemskoj industriji smenjuju neverovatnom brzinom, pojedini mirisi izdržali su test vremena. Osim specifične mešavine aroma, ove kompozicije imaju i zanimljivu priču, zahvaljujući kojoj i dalje privlače pažnju. Mi smo kreirale listu pet najstarijih parfema, koji su na nas ostavili najjači utisak.

#1 EAU DE COLOGNE IMPERIALE

 • Proizvođač: Guerlain
 • Prva godina proizvodnje: 1853.
 • Mesto porekla: Pariz, Francuska

Reč je o kolonjskoj vodi koja je prvobitno kreirana za caricu Evgeniju, ženu poslednjeg francuskog monarha Napoleona III. Napravljen da pomogne carici prilikom ublažavanja migrena, ovaj miris dugo nije bio dostupan u slobodnoj prodaji. Obuhvata sveže citrusne arome limuna, bergamota, te ulja nerolija, uz note ruzmarina i kedra. Boca sa utisnutih 69 pčela danas može sadržati personalizovane inicijale.

Da li ste znali?

Na etiketi parfema prikazan je grb Drugog francuskog carstva, koji je izabrao Napoleon III, sa orlom na štitu, te krunom i ukrštenim kraljevskim skiptrima na vrhu.

#2 FOUGÈRE ROYALE

 • Proizvođač: Houbigant
 • Prva godina proizvodnje: 1882.
 • Mesto porekla: Pariz, Francuska

Zemljane note Fougère Royale mirisne kompozicije podstaknule su proizvodnju novih muških parfema sa prizvukom paprati. Iako su i dalje bile zastupljene pojedine cvetne i citrusne note, u fokusu su se po prvi put našli mahovinasti i drvenasti akordi, uz arome mediteranskih biljaka, poput lavande, žalfije i pačulija. Parfem je prestao da se proizvodi na određeno vreme, ali je ponovo oživeo 2010. godine zahvaljujući parfimeru Rodrigu Flores-­Rouxu iz Givaudana.

Da li ste znali?

Fougère Royale je prvi parfem koji je sadržao sintetičku verziju kumarina, čiji ukus i miris neodoljivo podsećaju na arome zrna tonke, cimeta i pojedinih zelenih čajeva.

#3 NARCISSE NOIR

 • Proizvođač: Caron
 • Prva godina proizvodnje: 1911.
 • Mesto porekla: Pariz, Francuska

Mirisnu kompoziciju Narcisse Noir kreirao je parfimer Ernest Daltroff. Budući da je bio opsednut različitim belim cvećem, u ovom parfemu obuhvatio je kompleksni kontrast svetlih nota cveta narandže i mošusnih aroma sandalovine.

Da li ste znali?

Parfem Narcisse Noir poslužio je kao inspiracija za ime filma ,,Crni narcis“ iz 1947. godine.

#4 CHANEL NO.5

 • Proizvođač: Chanel
 • Prva godina proizvodnje: 1921.
 • Mesto porekla: Pariz, Francuska

Legendarni parfem Chanel No.5 kreirao je Ernest Beaux, parfimer ruskih careva, koji je upoznao Coco Chanel preko velikog ruskog vojvode Dmitrija Pavloviča. Coco je odabrala miris iz njegovog već postojećeg parfemskog portfolija. Kada je birala ime, izjavila je: „Uvek lansiram svoju kolekciju petog dana u petom mesecu, tako da mi broj pet izgleda donosi sreću – stoga ću ovaj parfem nazvati Nº 5“. Reč je, pre svega, o cvetnom mirisu, sa notama ruže i jasmina, uz arome citrusa i vanile.

Da li ste znali?

Chanel No. 5 smatra se „nestabilnim“ mirisom, jer na svakoj osobi miriše drugačije.

#5 SHALIMAR

 • Proizvođač: Guerlain
 • Prva godina proizvodnje: 1925.
 • Mesto porekla: Pariz, Francuska

Smatran prvim orijentalnim mirisom u istoriji, Shalimar sa Guerlain potpisom inspirisan je ljubavnom pričom indijskog cara Shaha Jahana, koji je izgradio Tadž Mahal za svoju drugu ženu – Mumtaz Mahal. Uz primarne note vanile i ambera, ovaj miris obuhvata i citrusne arome. Neznatno je izmenjen tokom godina, no zadržao je svoju originalnu suštinu.

Da li ste znali?

Shalimar je stekao reputaciju mirisa namenjenog „lošim devojkama“.

Foto: PR, unsplash.com

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

citrusni parfemi
Parfemi

Citrusni parfemi idealni za leto: Donosimo vam listu najboljih prema našem izboru

L'Artisan Parfumeur
Beauty Business

Francuski niche brend L’ARTISAN PARFUMEUR ponovo je u parfimeriji Metropoliten

parfemi s mirisom kokosa
Parfemi

Parfemi s mirisom kokosa: 10 kompozicija idealnih za leto! 

Chanel N°5 L’Eau
Beauty Business

Chanel N°5 L’Eau prvi put dolazi u drugačijoj bočici! I, da – želimo je!

parfem
Parfemi

Gde sve i kako treba naneti parfem da biste osigurali njegovu postojanost?

retro mirisne note
Parfemi

Parfemski trendovi 2024: Retro mirisne note koje ponovo volimo