Ultimativni vodič: Osnovni tipovi bob frizure

Francuski ili italijanski, ravni, kovrdžavi, asimetrični, onaj sa A linijom ili šiškama. Pa onda tzv. old money, butterfly, LOB… Ako ste zbunjeni i često se pitate u čemu je razlika između svih tih verzija bob frizure, imamo dobre vesti! Prva je da se raznorazne trendi varijacije mogu svesti na nekoliko osnovnih stilova. A druga da ispod donosimo praktični vodič u kojem vas čekaju osnovni tipovi bob frizure, koji će vam pomoći da se lakše orijentišete!

Hairstyle Gigi Hadid sa uvodne fotografije jedan je od najsvežijih viralnih primera ove frizure. Bob ili paž s razlogom je omiljeni klasik i jedna od najtraženijih frizura poslednjih nekoliko sezona. Odgovara praktično bilo kojoj teksturi kose i obliku lica jer postoji mnoštvo varijacija. U stvari, načini šišanja kreću se u rasponu od ravnog boba dužine do brade pa do teksturisanog sa šiškama. Kao i sve mogućnosti između te dve. Dakle, definitivno postoji stil za svaku od nas.

Ispod donosimo svojevrsni leksikon, u kojem su abecednim redom predstavljeni osnovni tipovi bob frizure. Nadamo se da će vam biti koristan kada sledeći put krenete u frizerski salon.

Asimetrični bob

@mararoszak

Način šišanja: Asimetrični bob je frizura kod koje je jedna strana kose duža od druge. Najčešće jedna strana bude dužine do vilice, a druga ide niže prema ključnoj kosti. Ovaj izgled definitivno nas vraća u rane dve hiljadite.

Kome najbolje pristaje: Svakome ko želi malo originalniju a opet svestranu frizuru. Mogućnosti stilizovanja sa asimetričnim bobom su beskrajne. Veoma elegantno izgleda kada se kraća strana zagladi iza ušiju, kao što je to uradila hair stilistkinja Mara Roszak na frizuri Emme Stone (fotka iznad), a duža pusti da slobodno pada.

Kako ga stilizovati: Asimetrični bob možete nositi u ispravljenoj, neobaveznoj (undone) ili talasastoj verziji. Ovaj stil sjajno izgleda i sa ponekim talasom u holivudskom stilu.

Bob A linije

@mspike

Način šišanja: Ova verzija paža kreće kraće pozadi i postepeno postaje duži prema prednjem delu frizure. Za jači utisak, razlika u dužini pozadi i napred može biti i izraženija nego što je na primeru frizure Rosamund Pike, kod koje je ta linija blaga i elegantna.

Kome najbolje pristaje: Oni sa ravnijim tipom kose bolje prolaze sa ovom frizurom jer njen geometrijski oblik neće biti toliko izražen na kovrdžavim teksturama.

Kako ga stilizovati: Napravite razdeljak na sredini pa osušite kosu ravnom četkom. Ukoliko je potrebno, za maksimalni rezultat, nakon sušenja, presom još jednom pređite krajeve kose.

Bob sa šiškama

@elizabethbanks

Način šišanja: Bilo koja vrsta šiški trenutno će transformisati postojeću frizuru. Naravno, to važi i za bob.

Kome najbolje pristaje: Baš kao i sama bob frizura, i šiške se mogu prilagoditi, tako da odgovaraju vašem tipu kose i obliku lica. To mogu biti kraće i ravne šiške, za smeliji izgled, ili tzv. zavesa šiške (curtain bangs, kakve nosi Elizabeth Banks na fotografiji iznad) koje uokviruju lice i mogu biti lep dodatak teksturisanoj paž frizuri.

Kako ga stilizovati: Da biste neposlušne vlasi naterali da idu u pravcu u kom želite, upotrebite četku ili presu za kosu. Ukoliko se radi o manjem neposlušnom pramenu, možete primeniti sledeći trik. Uzmite čistu četkicu maskare pa njome zagladite neposlušni deo šiški, dok su još mokre, da idu u željenom smeru.

Francuski bob

@taylorlashae

Način šišanja: U pitanju je paž dužine do brade, koji veoma lepo pristaje onima sa malo uglastijim oblikom lica tj. sa istaknutom vilicom. Obično je teksturisan i uključuje dosta volumena i pokretljivosti. Može biti i sa šiškama, kao na fotografiji Taylor La Shae (iznad).

Kome najbolje pristaje: Već smo pomenuli da je generalno svaki bob frizura koja omogućava raznovrsnost, a ova verzija je šlag na torti. Uz dobro šišanje, može se podesiti tako da odgovara svakom obliku lica. Dalja prilagođavanja mogu se odnostiti na težini koja ostaje u frizuri. Za okruglije oblike lica, ostavite težinu oko lica i na krajevima frizure. Uglasijim oblicima bolje će pristajati verzija teksturisana oko lica.

Kako ga stilizovati: Ključ ove frizure je da izvuče maksimum iz vaše prirodne teksture. Ako koristite alatke dok je stilizujete, kosu tretirajte zaštitnim sredstvom kako biste sprečili oštećenja.

Italijanski bob

@lauraharrier

Način šišanja: Ošišan odmah ispod brade, a iznad ramena, italijanski bob kao da grli vrat jer težinu nosi na krajevima. Možemo ga zamisliti kao ravno ošišan bob, koji se lagano uvija bliže bradi i karakteriše ga dosta volumena.

Kome najbolje pristaje: Poput francuskog paža, i za italijanski se može reći da je jedna od najsvestranijih frizura, koja odgovara većini oblika lica i teksture kose. Ali pošto su teži krajevi ključni za ovaj izgled, posebno dobro pristaje onima sa gustom kosom i prirodnim talasima.

Kako ga stilizovati: Biće vam dovoljna samo pena za kosu ili sprej za volumen u kombinaciji sa difuzerom, ukoliko imate kosu tanke i fine vlasi, kako biste postigli volumen. Na krajevima koristite okruglu četku za zaobljeni glam izgled. Uglavnom, stilizujete minimalno – ključ ove frizure jeste da deluje pomalo nemarno, tj. da ne preterate sa stilizacijom.

Napomena: Butterfly i old money bob zapravo su varijacije italijanskog boba. Butterfly je karakterističan po tome što prednji deo pomalo podseća na leptirova krila, dok je old money posebnim čini više volumena pri korenu kose, lokne u prednjem delu i veoma sjajna kosa.

Kovrdžavi bob

@hoskelsa

Način šišanja: Ova frizura može biti različitih dužina, u zavisnosti od teksture kose, ali ono što je karakteriše jeste naglašavanje lokni i postizanje volumena.

Kome najbolje pristaje: Svako ko ima lokne može poneti ovakav paž, ali ćete želeti da ga prilagodite teksturi svoje kose. Oni sa kovrdžavom kosom tankih, finih vlasi mogu se odlučiti za kraći bob, kako bi podstakli volumen, dok će onima sa gustom kovrdžavom kosom lepo pristajati nešto duža verzija. Još jedna opcija jeste da kosa napred bude malo duža u odnosu na potiljak, kako biste uklonili deo težine i dali joj onu fantastičnu pokretljivost.

Kako ga stilizovati: Da biste oblikovali svoje lokne, upotrebite kremu ili sprej za definiciju kovrdža na mokroj, sveže opranoj kosi. To će umanjiti i sklonost ka pojavi naelektrisanih vlasi. Možete je sušiti prirodnim putem ili difuzerom kako biste joj dali dodatni volumen i definiciju loknama.

LOB

@dimitrishair

Način šišanja: Kako god da ga nazovete, LOB, long bob ili dugački bob savršen je za one koji žele da skrate kosu, ali ne previše. Dugački bob dodiruje područje ramena i vrata. Dužine do brade i iznad nje smatraju se kratkim bobom.

Kome najbolje pristaje: I ova frizura je univerzalna. Dobro funkcioniše na većini tekstura kose. Može biti potpuno ravan (kao na fotografiji Eve Longorije), uvijen ili kovrdžav. Izbor zavisi od vašeg tipa kose i trenutnih preferencija.

Kako ga stilizovati: Naravno, proizvodi za stilizovanje važni su za postizanje finalnog izgleda, ali imajte na umu da je suština u zdravoj i sjajnoj kosi pa počnite sa pripremom već pod tušem. Operite kosu keratinskim šamponom sa bond-repair efektom.

Ravni bob

@irinashayk

Način šišanja: Ravno! Kada pomislite na bob, verovatno vam je upravo ova verzija prva asocijacija. Ravni paž je klasičan stil, koji je svuda iste dužine, bez slojeva.

Kome najbolje pristaje: Lepota ravnog boba je u tome što pristaje različitim teksturama. Za finu i tanku kosu preporučuje se kraća verzija, koja će stvoriti iluziju bujnosti. Za gustu ili kovrdžavu, obično se predlaže šišanje u nekoliko slojeva kako bi se uklonila težina i podstakao volumen.

Kako ga stilizovati: Bilo da svoj ravni bob stilizujete tako što ispravljate kosu ili je kovrdžate, pre upotrebe alatki za stilizaciju pripremite kosu sredstvom za zaštitu od toplote, kao i protiv naelektrisanih vlasi.

Slojeviti bob

@kaiagerber

Način šišanja: Ako tražite frizuru koja će učiniti da kosa izgleda gušće i punije – stop, pronašli ste je! Slojeviti bob je rešenje. Može biti različite dužine, a idealan je za postizanje elegantne forme, volumena i pokretljivosti.

Kome najbolje pristaje: Idealan je i za kovrdžavu kosu, ali i za slabu kosu tanje vlasi.

Kako ga stilizovati: Da biste slojeve prikazali u najboljem svetlu, kosu pripremite blow dry serumom ili balzamom, a zatim je sušite okrenuvši glavu nadole, kako biste postigli maksimalan volumen.

Povezani članci

frizura
Kosa

Sezona je podignutih frizura, a šnale preuzimaju glavnu reč!

AT Absolute Nourishment
Kosa

Zahvaljujući ovim Avon AT Absolute Nourishment proizvodima, vaša kosa biće nahranjena i zaštićena tokom leta…

maska od aloe vere
Kosa

DIY: Maska od aloe vere koja hrani kosu i vlasište

fenty hair
Beauty Business

Stiže FENTY HAIR: Evo šta za sada znamo!

seda kosa
Kosa

Pitali ste nas: Može li seda kosa vratiti svoju boju?

šiške
Kosa

Kako da pronađete savršene šiške za svoj oblik lica