BOND REPAIR nega za kosu: Evo šta treba da znate…

Ako ste pomislili „još jedan novitet, samo to mi treba“, reći ćemo – da, treba vam! Bond repair, odnosno, nega koja popravlja keratinske veze, učiniće da vaša kosa izgleda bolje nego ikada, pa uopšte ne čudi što je sve popularnija. E, sad, ako želite da saznate na koji način ova ekstremno snažna, obnavljajuća nega deluje, moraćete da pročitate i duži odgovor (ispod).

Sve donedavno u tretmanima koji oporavljaju keratinske veze mogli smo da uživamo samo u salonima. To je, naravno, i dalje opcija. Međutim, sada i profesionalni, ali i potrošački brendovi proizvoda za negu kose nude širok spektar proizvoda koji obećavaju da će popraviti keratinske veze u našoj kosi.

Na osnovu reklama, čini se da je nova kategorija bond repair proizvoda, koja uključuje šampone, balzame, maske za kosu, ulja i mistove za stilizovanje – idealno rešenje za oštećenu, suvu i lomljivu kosu. Ali, da li je zaista tako? I šta zapravo znači to bond repair, odnosno – popravljanje veza, u prevodu na srpski jjezik. O kakvim se vezama radi?

Šta je zapravo bond repair nega?

Da bismo dali odgovor na ovo pitanje, moramo krenuti od kratke lekcije iz biologije.

Vlasi naše kose sastoje se od molekula keratina, građenih od amino-kiselina i peptida, koji su međusobno povezani hemijskim vezama. Upravo su te veze u velikoj meri odgovorne za oblik vlasi, njenu snagu i sjaj. Postoje tri osnovne veze: disulfidna, najjača, koja stabilizuje proteinski lanac i doprinosi opštem zdravlju i elastičnosti kose. Zatim, tu su vodonične veze koje su odgovorne za otpornost naše kose na spoljašnje uticaje, kao što su vlaga i toplota. I, na kraju, jonske veze – one su najslabije. Do njihovog pucanja dolazi ukoliko se poremeti pH vrednost, pa kosa postane previše alkalna ili kisela.

Hemijsko tretiranje i često izlaganje toploti prilikom feniranja ili korišćenja prese / uvijača – može oštetiti pomenute veze, što dovodi do različitih problema, od izbledele boje, preko ispucalih vrhova do tanke i beživotne kose. Upravo je zato bond repair nega od ključnog značaja.

Kako deluje bond repair nega?

Tačan proces varira od proizvoda do proizvoda (tačnije od proizvođača do proizvođača), ali generalno – većina formula prodire u dublji sloj dlake – korteks, gde popravlja prekinute veze zamenom oštećenog ili izgubljenog proteina novim amino-kiselinama. Drugi princip jeste upotreba kiselina koje menjaju pH vrednost naše kose, što takođe deluje na keratin.

Dejstvo ovih proizvoda je takvo da kosa postaje hidrirana, bez naelektrisanih sitnih kovrdžica, ispucali krajevi se oporavljaju, a boja duže čuva postojanost. Ukratko, upotreba bond repair proizvoda relativno je jednostavan način da vaša kosa postane znatno zdravija i podatnija za stilizovanje.

Beauty Desk izbor: Bond repair proizvodi za negu kose koje želimo da isprobamo

L’Oreal Paris Elseve Bond Repair nega pre šampona 200ml

U pitanju je najkoncentrovaniji proizvod iz istoimene Elseve linije koji, formulom sa limunskom kiselinom, deluje na obnovu oštećenih veza.

Olaplex No 3 Hair Perfector

Svi su opsednuti Olaplexom, brendom koji je, zapravo, pokrenuo trend bond repair nege, koja oporavlja veze u strukturi vlasi.

K18 Leave-in Molecular Repair Hair Mask

Nanosi se na čistu, vlažnu kosu. Formula se ne ispira i dovoljno je svega 4 minuta da se aktivira.

Redken Acidic Bonding Concentrate Intensive Treatment

Upotrebite ovaj intenzivni tretman jednom nedeljno i pozdravite se s beživotnom, rascvetalom i suvom kosom.

Foto: Instagram / @elenagiadaa

Povezani članci

Ako ste plavuša, da li bi trebalo da koristite ljubičasti šampon?
Kosa

Ako ste plavuša, da li bi trebalo da koristite ljubičasti šampon?

italijanski bob
Kosa

Razmišljate o promeni frizure? Italijanski bob preuzima glavnu reč ove sezone!

kosa
Kosa

Zdrava kosa i tokom leta – imamo recept!

SCANDI HAIRLINE preti da postane najpopularnija frizura ovog leta
Kosa

SCANDI HAIRLINE preti da postane najpopularnija frizura ovog leta

tupe šiške
Kosa

Tupe šiške mogu biti šik detalj koji nedostaje vašoj frizuri

kofein
Kosa

Znate li zbog čega je kofein tajni sastojak šampona za pospešivanje rasta kose?