Japanski bento boks kao inspiracija: Kako da pripremimo obroke za poneti savetuje nas Tamara Goršek Bobanac

Na koji način obroci za poneti mogu unaprediti našu ishranu? O ovom važnom pitanju razgovarali smo sa Tamarom Goršek Bobanac, koja nam je dala objašnjenja, savete, ali i konkretne predloge za koje joj je kao inspiracija poslužio japanski bento box. Probajte i vi i uživajte – i u boljem osećaju u sopstvenom telu i u divnim ukusima.

Tamara Goršek Bobanac je health coach i redovna saradnica magazina BeautyDesk.rs. Više o njoj saznajte u ovom intervjuu.

Zašto je važno da unapred pripremamo svoje obroke? Na koje sve načine to može unaprediti našu ishranu?

Spremanje obroka za poneti u velikoj meri može uštedeti novac i uticati na smanjenje loših kalorija koje unosimo u svoj organizam. Kako?

Tako što, ako planiramo svoje obroke, potpunije koristimo namirnice kojima raspolažemo u sopstvenoj kuhinji. Ne dolazi do situacije u kojoj neiskorišćena hrana završava u kanti za đubre, dok mi trošimo novac po pekarama i restoranima.

Samim tim, kupujemo manje brze hrane koja u našem organizmu stvara dodatne upale i predstavlja tzv. prazne kalorije koje nas ne zasite, a imaju tendenciju da nas ugoje.

Koliko je vremena potrebno da pripremimo obrok za poneti?

Glavna caka kod pravljenja obroka za poneti jeste da planiramo – na osnovu onoga što imamo u svom frižideru i na osnovu onoga što je praktično za nošenje. Na taj način možemo iskoristiti i ostatke obroka koji smo pojeli kod kuće. Takođe, kada kuvamo prilog poput kinoe ili pirinča – u startu možemo skuvati više, tako da i nakon vikenda lako možemo dodati malo u našu kutiju za poneti.

Evo dva saveta koji mogu olakšati pakovanje obroka za poneti:

  1. Nutritivno izbalansirajte svoju kutiju za poneti – neka sadrži proteine, kvalitetne ugljene hidrate, povrće, a možete poneti i neku voćku za užinu pre i posle obroka.
  2. Isplanirajte svoje obroke na nedeljnom nivou: ● Pripremite unapred veću količinu namirnica koje ćete koristiti više puta, tj. za više obroka, na primer, kinoa, pirinač… ● Koristite ostatke svojih kućnih obroka. ● Sastavite spisak neophodnih sastojaka i nabavite sve odjednom.

Za one koji do sada nisu pripremali svoje obroke za poneti, kakve posude je preporučiljivo nabaviti?

Kada su u pitanju materijali od kojih se prave kutije za poneti, plastika kao izbor nikako ne bi bila na prvom mestu. Jeste to najjeftinija opcija, ali je najmanje ekološki svesna, a da ne govorimo o štetnom uticaju mikroplastike kom smo svakodnevno izloženi.

Lično, izabrala bih ili kutiju od nerđajućeg čelika ili od bambusa. Obe varijante su eco friendly i nisu štetne po naše zdravlje.

Takođe, ne mogu a da ne dodam i staklo kao moguću varijantu za pakovanje obroka, naročito ako govorimo o odraslima. Ikea, na primer, nudi razne varijante staklenih posuda sa silikonskim ili drvenim poklopcima. Iskreno govoreći, i najobičnija tegla, u kojoj smo kupili džem ili kisele krastavce, može biti super varijanta za pakovanje obrok salate ili nečeg drugog.

Zbog čega je japanski bento box dobar primer uravnoteženog obroka? I – da ipak krenemo od početka, šta je zapravo bento box?

Kada pravimo kombinaciju sastojaka za bento box, poželjno je da koristimo istu logiku kao kada pripremamo ručak kod kuće. Dakle, jedan kvalitetan obrok sastoji se od proteina, sporijih ugljenih hidrata, dobrih masti i vlakana. Jedina razlika je što pri pakovanju obroka za poneti vodimo računa o teksturi sastojaka i obliku u kom ih pakujemo kako bi sve to bilo praktično jesti van kuće.

A Japanci? Kako oni to rade? Do sada već znate da živim u Tokiju, a ako Tokio na nešto inspiriše, onda je to na nošenje svog bento box-a na posao, u školu, na izlet… Bento box je sinonim za ponovo iskoristivu kutiju za ručak u koju je zapakovan izbalansirani obrok. Nedavno sam poredila običnu kutiju sa obrokom za poneti i japanski bento box. Došla sam do zaključka da Japanci pri pripremi bento box-a koriste sledeće principe: planiranja, stiskanja, duge i dekoracije. Ali, više o tome pročitajte na mom sajtu (link ispod – prim. red).

Primere praktičnih i dobro izbalansiranih obroka za poneti pogledajte ispod:

Foto: Richard Iwaki via Unsplash, privatna arhiva

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

Draganu Ognjenović
Intervju

10 pitanja za Draganu Ognjenović

Budi hrabra – pregledaj se
Wellness

Besplatni ultrazvučni pregledi dojki: Kreće karavan „Budi hrabra – pregledaj se“!

hormonska dijeta
Wellness

Hormonska dijeta protiv akni: Šta treba da jedete (a šta ne) kako biste sprečili pojavu ovog tipa bubuljica

7 vrsta odmora
Wellness

Da li ste znali da postoji 7 vrsta odmora – i svaki od njih nam je neophodan!

pregled kože
Wellness

Podsetnik: Kada ste poslednji put obavili dermoskopski pregled kože?

softvera
Intervju

ISTRAŽILI SMO: Prednosti softvera za zakazivanje termina u frizerskim, kozmetičkim i drugim salonima – za vlasnike, ali i njihove klijente