Konferencija LEPOTA ŽENE: Žena kroz prizmu zdravlja, snage, pobede i lepote

Imajući u vidu istinu da je lepota mnogo više od spoljašnjosti, i ovogodišnja konferencija Lepota žene u fokus je postavila četiri izuzetno važne teme.

Lepota je mnogo više od procenta ispunjenosti zacrtanog ideala u određenoj tački vremena i prostora. Coco Chanel je jednom prilikom rekla: ‘Godine nisu važne. Žena može biti prekrasna u 20-im, šarmantna u 40-im i neodoljiva u ostatku svog života’. Ideal unutrašnje lepote je linija koja povezuje sve meridijane, sve uzraste i sve vremenske i geografske uglove – njena uzvišenost, njena neprolaznost i na kraju njena važnost, kao slika i uzor za buduće generacije,” poručila je Tamara Vučić, supruga predsednika Republike Srbije, na otvaranju konferencije Lepota žene.

Konferenciju Lepota žene drugu godinu zaredom organizovala je agencija Advertising Solutions, na čelu sa Natašom Vulin. Tokom celodnevnog programa, u prostoru Jugoslovenske kinoteke govorilo se o ženama kroz prizmu zdravlja, snage, pobede i lepote.

1

ZDRAVLJE

U okviru panela: Što sam starija, to mi je sve važnije – ZDRAVLJE ŽENE, govorile su tri eminentne doktorke: dr sci.med. Aleksandra Novakov Mikić – specijalistkinja ginekologije i akušerstva, prof. dr Svetlana Vujović – specijalistkinja endokrinologije i dr Gordana Milisavljević – specijalistkinja radiologije. One su podsetile na značaj redovnih pregleda koji bi trebalo da postanu rutina. “Moramo da radimo na tome da svaka žena ima dan u godini kad ide na ginekološki pregled i mamografiju. Imamo sjajnu nacionalnu strategiju za skrining na rak grlića materice, najbolju HPV vakcinu na svetu, i to besplatno. Ali, neophodno je raditi na edukaciji i informisanju”, rekla dr Novakov Mikić. Prof. dr Svetlana Vujović podvukla je značaj hormonskog statusa na zdravlje žene, dok je dr Gordana Milisavljević ukazala na potrebu preventivnih radioloških skrininga. Mnoge žene, i dalje, odlaze kod lekara tek kada nešto napipaju u grudima. Nažalost, u nekim situacijama, tada je već kasno za lečenje.

2

SNAGA

Okolnosti ili izbor – SNAGA ŽENE bila je tema drugog panela. “U našoj kulturi primetno je apsolutno odsustvo svesti da žena nije objekat, da nije lično vlasništvo. Status žene u društvu i dalje se valorizuje kroz to koliko je spremna da trpi, koliko je spremna da se odrekne zarad porodice i kolektivnog dobra”, kazala je Nataša Kovačević – Njezvanova.

Žrtve se retko odlučuju da prijave nasilnika, ćute i trpe, a u pozadini svega je mnogo faktora. “Žena obično ne prijavi nasilje u porodici zbog osećaja stida, ali i zato što nema podršku okoline. Praksa pokazuje da postoji osam ciklusa do konačne odluke da se izađe iz nezdravog odnosa”, pojasnila je Tijana le Roux- javna tužiteljka Drugog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, uz napomenu da se susretala sa slučajevima da žrtva nasilja živi sa suprugovim roditeljima koji žmure pred problemom.

3

POBEDA

O POBEDI ŽENE pod sloganom “Ja ovo mogu” govorile su žene koje su vodile najteže bitke. U razgovor su se uključile: prof. dr Edita Stokić – internista–kardiolog, Vesna Bondžić – predsednica i osnivačica Ženskog centra Milica, Danijela Pešić – predsednica i osnivačica PH Srbija, Selena Ribić – članica Udruženja građana za borbu protiv raka jajnika i grlića materice. Dame su podelile najintimnija iskustva, o momentima kada su se suočile s najcrnjim prognozama.

Prof. dr Edita Stokić navela je da živimo po drugačijim parametrima od naših predaka, kao i da savremeni način života predstavlja okidač za razne zdravstvene probleme.

4

LEPOTA

Inspiracija pesniku, muza slikaru i stub porodice – LEPOTA ŽENE glasio je naziv četvrtog panela, u okviru kojeg su svoje stavove iznele glumica Snežana Savić, dr Kristina Davidović i psihološkinja Jelena Stanivuković. Ključna pitanja bila su šta danas znači biti lepa žena i da li je unutrašnja lepota jednako važna kao i spoljašnja.

Sve što smo tokom konferencije Lepota žene saznali i naučili, možda bi moglo da se sažme u reči Jelene Stanivuković, koja je podsetila je na čuveni film Prohujalo s vihorom, rađen po istoimenoj knjizi.

“Roman Margaret Mičel počinje rečima: ‘Skarlet O’Hara nije bila lepa, ali se držala kao da je lepa. Muškarci često nisu primećivali da je lepa, zbog njenih čari.’ To je suština. Ljudi neće zapamtiti kako ste izgledali, ni šta ste obukli, ali ono što će poneti jeste kako su se osećali u vašem društvu. Ako mene pitate, lepa žena je ona koja iznova pronalazi lepotu u sebi i drugima, i onda je hrabro nosi u svom pogledu.”

INFO PLUS: Lepota žene je održana uz podršku prijatelja konferencije, zdravstvenog sistema Euromedik, poliklinike Rea Medika, kompanije NovoNordisk i MSD. Gosti su imali priliku da se osveže Prolom vodom, Drive Cafe kafom, Frikom Quattro sladoledom i biljnim napicima Imlek Oaza.

Za fotografije zahvaljujemo organizatorima konferencije Lepota žene.

Povezani članci

lacoste prodavnica
Beauty Business

Evo gde se nalazi nova beogradska LACOSTE prodavnica

Vichy Minéral 89
Beauty Business

Novo iz Vichy Minéral 89 linije: Fluid sa SPF zaštitom

KIKO Milano
Beauty Business

Osvojite kurs šminkanja i nove KIKO Milano proizvode!

baobaby
Beauty Business

Brend BAOBABY – koji su razvile četiri mame – proizvodi najslađe dečije cipelice

body tan water
Beauty Business

Show Your Dark Side! Stigao je novi nude&rude proizvod – BODY TAN WATER

AVON ULTRA COLOUR
Beauty Business

AVON ULTRA COLOUR kolekcija pomoći će vam da oslobodite svoju kreativnost