Modni brend MATES predstavio kolekciju SANJA za leto 2024. Donosimo sve lookove!

Evo kako izgleda nova kolekcija SANJA brenda MATES. Uživajte u novim, letnjim modelima i ex-Yu nostalgiji.

Fotografije: ISO DUO

Regionalno prepoznati modni brend proslavio je 10 godina postojanja prvom samostalnom revijom, predstavivši kolekciju Sanja, za leto 2024. godine. Dizajneri i kreativni direktori Saša Stević i Marko Ilijev još jednom su pomerili granice uobičajenog, te su kolekciju prikazali na dnevnoj reviji održanoj u Muzeju Jugoslavije u Beogradu. Kolekcija Sanja i samostalna revija brenda označili su i ulazak u godinu kada MATES slavi desetogodišnjicu postojanja.

Održani događaj predstavio je jedinstveno iskustvo za sve prisutne, u scenografiji koja lako vraća sećanja i u kontrastu prikazuje monumentalni brutalistički prostor i eklektičnu, lepršavu kolekciju.

Još jednom smo poželeli da posetioce – prijatelje i saradnike brenda, kolege, stručnjake, influensere, smestimo u centar intimne interpretacije i naših sećanja. Kolekcija je predstavljena osmog aprila, kada je pomračenje meseca simbolizovalo nostalgiju, spoj prošlosti i sadašnjosti i to se, možda sasvim slučajno, pogodilo sa trenutkom kada prikazujemo komade kroz koje, ponovo, ne prateći strogo trendove, nastojimo da nekadašnje aktuelne krojeve svojom estetikom pretvorimo u komade koji postaju miljenici današnjice”, objašnjava Marko Ilijev, suosnivač, dizajner i kreativni direktor brenda MATES.

Prikazana kolekcija još jednom je ispričala priču iz života njenih stvaralaca i ovog puta inspirisana je slobodnom, nezavisnom, neustrašivom, hrabrom ženom, Sanjom. “Sanja je neuhvatljiva, odvažna, smela, ne poznaje granice i reč nemoguće, uživa, voli igranke, voli modu, voli život. Sanja je moja mama. Svi smo mi po malo Sanja. Zato, za sve nas, i ova kolekcija spaja romantiku, nežnost i jedan eklektični bunt koji svemu daje suštinu i smisao”, ističe Saša Stević, suosnivač, dizajner i kreativni direktor brenda MATES.

Kao polazna tačka za, naizgled, ženstveniju kolekciju od prethodnih, pa ipak podjednako razigranu sa ženstvenošću i muškošću, ukazali su se video zapisi sa čuvene kamere “osmica”, iz porodične arhive jednog od kreativnih direktora brenda. Oslikavajući neopterećenost i lepotu življenja kroz kadrove sa jugoslovenskog i evropskog primorja, ovi snimci na svojstven način romantizuju taj period prošlosti, baš kao što kolekcija Sanja čini sa današnjim vremenom.

Sami krojevi nastali su dugogodišnjim zavirivanjem u Sanjin garderober, kombinovinovani sa krojevima koji su danas već karakteristični za brend. Silueta kolekcije za leto je komforna, oslobođena, ali u kontaktu i sa strogim i jasnim formama, te oslikava avangradni pristup formalnom odevanju. “Želeli smo da komadi simbolizuju hedonizam, ali i pomeren pristup. Kaftan, kao ključni komad sezone vrlo lako oslikava celu kolekciju, lepršavo i živopisno, komforno iskustvo u gradu i na obali”, zaključuju Ilijev i Stević, MATES.

Kolekcija Sanja brenda MATES: Predstavljamo sve lookove

MATES je modni brend koji je u poslednjih deset godina ostavio značajn uticaj na regionalnu modnu scenu svojim pristupom dizajnu, kreativnoj direkciji i prezentaciji. Ove godine, kada proslavlja desetogodišnjicu, brend iza sebe, osim brojnih zapaženih kolekcija, upisuje i doprinos uvođenju digitalnih revija i globalnih primera na naše prostore, uključivanju značajnih spomenika kulture kroz lokacije za svoja predstavljanja, i saradnje – sa Galerijom Matice srpske, sa Mirjanom Marić, kojoj su posvetili istoimenu kolekciju, te narativu koji okuplja brojne zaljubljenike u modu danas.

Povezani članci

uniukiyo
Moda

Stigla je nova kolekcija! UniUkiyo je brend torbi za koji morate znati

Diesel
Moda

WELCOME TO SUCCESSFUL LIVING: Prolećna kampanja brenda Diesel pomera granice kreativnosti

chanel cruise
Moda

Vodimo vas u Marsej: Pogledajte sve lookove iz CHANEL cruise kolekcije 2024/2025.

kolekcija dominant
Moda

Snaga žene: Šta donosi nova kolekcija brenda Batakovic Belgrade

crna haljina
Moda

Crna haljina: 10 savršenih modela koje smo pronašli u Peppermint Fashion Store oazi

deichmann
Moda

Zavirite u Deichmann kolekciju za proleće/leto 2024