Kako da izgradite svoju kolekciju parfema: Primenite ovih 6 pravila

Baš kao što nam je u ormaru dobrodošla i mala crna haljina, i bela košulja, i farmerke koje stoje kao da su krojene po nama, i trenč – isto tako možemo izgraditi svoju kolekciju parfema ili, kako je neki nazivaju, mirisnu garderobu (fragrance wardrobe). Nju treba da čine osnovni mirisi i oni za specijalne prillike. Kako investicija u parfeme nije mala, korisno je pratiti smernice zahvaljujući kojima ćemo mogućnost pogrešnog izbora svesti na minimum. U ovom mini-vodiču donosimo pravila kojih se i sami pridržavamo.

Postoje različiti pristupi parfemima. Možete se opredeliti da sledite pravilo “jedan za sve”. U tom slučaju, izabraćete jedan parfem koji ćete nositi u svim prilikama. On će postati vaš mirisni potpis. Ali, s druge strane, možda miris koji vam prija dok se spremate za jutarnju kafu s prijateljicom nije onaj koji će vam odgovarati za večernji događaj. Ako volite raznolikost, ovaj drugi pristup je za vas, a on zahteva da izgradite svoju kolekciju parfema.

Šta je parfemska kolekcija

Poznata i pod nazivom parfemska ili mirisna garderoba, kolekcija parfema nam dozvoljava da mirise menjamo prema raspoloženju, prilici, dobu dana ili periodu godine. Najčešće uključuje: parfeme za svaki dan i za posebne prilike; za različita doba godine; zatim lagane/prozračne i jake/duboke mirise; kao i mirise različitih koncentracija.

Koliko parfema treba da čini našu kolekciju

To apsolutno zavisi od osobe do osobe. Ali, mogli bismo reći – minimum dva, jedan za svakodnevnu upotrebu i drugi za posebne prilike. Većina se zadržava na kolekciji koju čini 3-5 parfema. Iako ima i kolekcionara koji poseduju na desetine, pa i stotine bočica, mi bismo vam savetovali (čak i ako ste maksimalista) da se pridržavate pravila “najviše 10”. Zašto? Zato da biste u svakom od parfema iz svoje kolekcije mogli u potpunosti da uživate. Daleko važnije od broja parfema jeste da vam se zaista dopadaju, da se identifikujete s njima i da čine da se osećaju baš onako kako želite u datoj prilici.

@mobinapeiman

Kako kreirati kolekciju parfema

1. Odaberite parfem za dan i onaj za noć

Izbor parfema za dan i noć može biti subjektivan, ali ipak postoje neka opšta pravila. Dnevni parfemi obično su lakši i življi, podsećaju na svežinu jutra. Zamislite miris citrusa, zelene note i vazdušaste cvetne akorde. S druge strane, parfemi za noć i posebne prilike obično imaju dubinu i senzualnost koju donose topli mošus, amber i egzotični začini.

2. Uskladite način na koji mirišete sa godišnjim dobom.

Tokom zime najčešće nas privlače topli i obavijajući parfemi, dok nam leti prijaju sveži, citrusni i tropski mirisi. Ipak, mnogo toga zavisi od individualnog izbora i raspoloženja. Na primer, može se desiti da usred snežne zime poželimo da, zahvaljujući mirisu, pobegnemo na blistavu, suncem obasjanu plažu pa da odaberemo parfem koji se smatra letnjim. I to je opcija koja nam je na raspolaganju, jer mirisi su tu da bi nam svakodnevicu učinili čarobnijom.

3. Naučite osnove – pomoći će vam da se lakše orijentišete

Apsolutno je korisno da produbite svoje znanje o mirisnim notama i porodicama. Postoji nekoliko olfaktivnih grupa / porodica koje možete istražiti – cvetni, orijentalni, drvenasti, fougere, gurmanski, chypre, citrusni, aromatični… Većina nas vremenom primeti da nam se pretežno dopadaju parfemi iz jedne ili nekoliko parfemskih porodica, a možda ćete čak zapaziti da postoji jedna ili nekoliko mirisnih nota koje vam posebno prijaju, na primer, bergamot, vanila ili kedar. U tom slučaju, dobra ideja je usmeriti se na to da testirate upravo takve parfeme. To će vam skratiti put ka izboru onog jednog mirisa koji će za vas u tom trenutku biti “pun pogodak”.

4. Obratite pažnju na koncentraciju parfema

Nakon što naučite da prepoznajete omiljene porodice parfema, vreme je da razmislite i o koncentraciji parfema. Parfemska, toaletna ili kolonjska voda – svaka od njih ima različitu primenu i bilo bi dobro da se u vašoj kolekciji nađe po jedan miris iz svake od grupa.

5. Ne kupujte impulsivno – koristite testere

Mnoge od nas jednostavno vole da isprobavaju nove parfeme. Radost dolazi ne iz posedovanja, već iz uživanja naših čula u nečemu tako jedinstvenom kao što je miris. Ako ste i vi u toj grupi, ali istovremeno želite da izgradite svoju parfemsku garderobu – budite oprezni, ne zalećite se. Savetujemo vam da pre nego što kupite bočicu, pokušate da nabavite ili kupite uzorak. Prednost testera, u odnosu na isprobavanje u radnji, jeste što možete miris da ponesete “u realnim okolnostima” i da ocenite koliko vam prija kada ga nosite tokom čitavog dana. Da li možete da se “povežete” s njim? Da li taj miris odražava vašu ličnost? To su ključna pitanja pri izboru parfema.

6. I, za kraj: Slušajte svoje srce

Miris je naše najprimitivnije čulo, prvo koje se razvija i jedino koje direktno utiče na emocionalni deo mozga (limbički sistem), pa je izbor parfema uveliko povezan sa emocijama. Dakle, opustite se i oslonite se na sopstvene instinkte. Ako vam miris podiže raspoloženje i istinski uživate u njemu, to je – to. S obzirom na to da dobro odabran miris čini deo našeg identiteta, načina na koji se predstavljamo drugima, samo oni parfemi koji nas istinski čine srećnim trebalo bi da postanu deo naše kolekcije. Neki mirisne mešavine mogu da nam postanu okej nakon nekog vremena, ili da se naviknemo na njih, ali treba da se zapitamo da li bismo posegnuli za njima odmah ujutro sa namerom da mirisom sebi ulepšamo dan? Sve ono što znamo o parfemima treba da nam bude samo pomoćno sredstvo pri izboru, a naše emocije prema njemu ono su što će na kraju odlučiti hoće li ta bočica postati deo naše kolekcije ili ne.

Kreiranje mirisne kolekcije treba da bude posebno zadovoljstvo – stvaranje vaše male oaze luksuza i dobrog raspoloženja. I zato uživajte svakom trenutku isprobavanja, biranja, mirisanja i probuđenih emocija.

Uvodna fotografija: Instagram / @endlesslyloveclub

Povezani članci

parfemi s mirisom kokosa
Parfemi

Parfemi s mirisom kokosa: 10 kompozicija idealnih za leto! 

Chanel N°5 L’Eau
Beauty Business

Chanel N°5 L’Eau prvi put dolazi u drugačijoj bočici! I, da – želimo je!

parfem
Parfemi

Gde sve i kako treba naneti parfem da biste osigurali njegovu postojanost?

retro mirisne note
Parfemi

Parfemski trendovi 2024: Retro mirisne note koje ponovo volimo

mirisom
Parfemi

Između mirisa i emocija postoji posebna veza. Evo o čemu je zapravo reč…

Razlika između parfemske i taoletne vode
Parfemi

Razlika između parfemske i toaletne vode: Kratak vodič o koncentraciji mirisnih kompozicija