Razlika između parfemske i toaletne vode: Kratak vodič o koncentraciji mirisnih kompozicija

Zbog čega jedan parfem brzo izlapi, a drugi traje satima? U čemu je razlika između parfemske i toaletne vode? Šta znače oznake edc, edt, edp na parfemskim bočicama? Potrudili smo se da obuhvatimo odgovore na sva ova pitanja u kratkom vodiču o koncentraciji mirisnih kompozicija. Nastavite da čitate…

Šta se podrazumeva pod koncentracijom mirisa?

Mirisi se međusobno razlikuju prema brojnim kriterijumima, a jedan od osnovnih je koncentracija eteričnih ulja (aroma) u njima. Ona se izražava kao procenat ukupnog sadržaja parfemske formulacije, koja pored mirisnih ulja, obuhvata još alkohol i vodu. Ova komponenta određuje karakter, intenzitet i dužinu trajanja parfema. Dakle, što je više mirisnih, eteričnih ulja (aroma) u mirisnoj kompoziciji, ona je intenzvinija, te se duže zadržava na koži. S obzirom na to, postoje četiri osnovne vrste mirisnih spojeva – kolonjska voda (Eau de Cologne), toaletna voda (Eau de Toilette), parfemska voda (Eau de Parfum) i parfem (Extrait de Parfum). Pored toga, vrlo česte su i sveže kompozicije (Eau Fraiche), koje se nalaze na najnižem spektru mirisne koncentracije.

Kako mirisne note utiču na intenzitet i parfema?

Osim odgovarajuće mešavine eteričnih ulja, vode i alkohola u parfemu, njegov intenzitet i postojanost zavise i od odabira mirisnih nota. Kompozicije se obično sastoje od nekoliko slojeva (nota), od kojih svaki doprinosi sveukupnom parfemskom profilu. Ove arome razvijaju se tokom vremena, stvarajući dinamično mirisno iskustvo. Njihov odnos i zastupnjenost u mirisnom spoju, zavisi od toga da li je reč o kolonjskoj, toaletnoj, parfemskoj vodi i ekstraktu parfema.

Parfemska piramida

Gornje note: Ovo su početni mirisi koje detektujete nakon prskanja ili nanošenja parfema. Obično su lagani i nestabilni, te pružaju primamljiv uvod u miris. Najčešće je reč o citrusinim aromama. 

Srčane note (srednje note): Kako se gornje note raspršuju, pojavljuju mirisne note srca. Oni čine srž mirisa, doprinoseći njegovom karakteru i često traju nekoliko sati. Obično ih čine voćni i cvetni tonovi.

Osnovne note: Osnovne ili bazne note su osnova mirisa, koja obezbeđuje njegovu dubinu i postojanost. One se polako otkrivaju tokom vremena i mogu se zadržati satima ili čak danima na koži. Ovaj sloj uglavnom čine drvenaste, začinske i tople esencije.

Spektar mirisne koncentracije

Parfum (Ektrait de Parfum): Na vrhuncu spektra koncentracije, parfem sadrži najveći procenat aromatičnih jedinjenja – obično oko 20-30%. Sa ovom koncentracijom, gornje, srčane i donje note mirisa izuzetno su jake i dugotrajne. Parfem je najskuplja i najluksuznija opcija, kojoj je potrebna samo mala količina za snažan i postojan miris.

Eau de Parfum (EDP): Parfemska voda sadrži oko 15-20% aromatičnih jedinjenja, što je čini nešto lakšom kompozicijom od čistog parfema. I dalje nudi odličnu postojanost – obično traje šest do osam sati, te pruža dobro izbalansiranu reprezentaciju piramide mirisa.

Eau de Toilette (EDT): Toaletna voda sadrži približno 5-15% aromatičnih jedinjenja, što je čini lakšom od parfemske vode. Ima tendenciju da naglasi gornje i srčane note, te obično traje oko četiri do šest sati.

Eau de Cologne (EDC): Kolonjska voda je još lakša, sa koncentracijom aromatičnih jedinjenja u rasponu od 2-5%. Poznata je po svojim osvežavajućim i okrepljujućim kvalitetima, no ne traje toliko dugo – njen miris obično nestaje u roku od dva do četiri sata.

Eau Fraiche: Na najnižem kraju spektra koncentracije, sveže kompoizcije sadrže samo 1-3% aromatičnih jedinjenja. Pružaju suptilan, prolazan miris, koji često služi kao osvežavajući mist za telo ili prskanje nakon tuširanja.

Kako da odaberete odgovarajuću mirisnu koncentraciju?

Izbor odgovarajuće mirisne koncentracije stvar je ličnih preferencija i namene. Evo šta treba da imate u vidu:

  • Trajnost: Ako želite miris koji traje tokom čitavog dana ili dugo u noć, odlučite se za parfem ili parfemsku vodu. Ove koncentracije nude odličnu postojanost.
  • Intenzitet: Za intenzivniju i moćniju aromu birajte veće koncentracije poput parfema ili parfemske vode. Ako više volite suptilniji i delikatniji miris, toaletna ili kolonjska voda mogu biti idealne za vas.
  • Prilika: Razmotrite kontekst u kojem ćete nositi miris. Lakše koncentracije poput kolonjske i toaletne vode odlične su za ležernu dnevnu upotrebu, dok parfem ili parfemska voda mogu biti prikladniji za formalne događaje ili romantične večeri.

Sada kada znate na šta bi trebalo da obratite pažnju prilikom kupovine mirisa, uspećete da odaberete onaj koji vam najviše odgovara. Bez obzira na to da li vas privlači svež zagrljaj kolonjske vode ili dugotrajna privlačnost parfema – svaka kompozicija vodi vas na drugačije oflaktorno putovanje, oblikujući specifično mirisno iskustvo.

Foto: PR, unsplash.com, pexels.com

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

parfem
Parfemi

Gde sve i kako treba naneti parfem da biste osigurali njegovu postojanost?

retro mirisne note
Parfemi

Parfemski trendovi 2024: Retro mirisne note koje ponovo volimo

mirisom
Parfemi

Između mirisa i emocija postoji posebna veza. Evo o čemu je zapravo reč…

sniženje parfema
Parfemi

Bili smo u Lilly Drogerijama i izdvojili naše mirisne favorite!

future society perfume
Parfemi

Treba li nam prajmer za parfem i može li on učiniti da miris traje i do 24 h?

kolekciju parfema
Parfemi

Kako da izgradite svoju kolekciju parfema: Primenite ovih 6 pravila