Da, gljive su odlično sredstvo za negu kože!

Budući da poseduju brojne zdravstvene prednosti, nije čudno što se gljive sve češće koriste i u nezi kože. Istražujemo koje vrste postoje, na koji način ih možete uključi u rutinu nege, te koje tegobe mogu sprečiti.

Vaša koža je na gljivama i aposlutno blista! Odmah da se ogradimo — ne mislimo na gljive koje poseduju halucinogena svojstva (kao ni na lude gljive), već na brojne druge koje slobodno možete uključiti u svoju rutinu. Zapravo, mnoge kozmetičke kuće uvrstile su razne opcije u svoje popularne preparate. Evo o kojim gljivama je reč.

Prednosti gljiva za negu kože

Ako ste i vi među beauty entuzijastama koji se sve češće okreću prirodnim i holističkim sastojcima, preporučujemo vam da isprobate pet vrsta gljiva (detaljnije o njima dalje u tekstu). Budući da dokazano poseduju antioksidativna, antiinflamatorna i hidratantna svojstava, te sadrže brojne vitamine i minerale, mogu doprineti podmlađivanju kože i opštem poboljšanju tena.

Antioksidativna moć

Gljive su prepune antioksidansa poput vitamina C, selena i ergotioneina, koji pomažu u borbi sa slobodnim radikalima, odgovornim za prevremeno starenje i oštećenje kože. Redovna upotreba proizvoda koji ih sadrže može pomoći u smanjenju pojave finih linija, bora i tamnih fleka.

Antiinflamatorna svojstva

Upala je uobičajeni krivac za različita stanja kože, uključujući akne, crvenilo i iritaciju. Gljive, poput reiši i čage, poznate su po antiinflamatornim sposobnostima, zahvaljujući kojima mogu da umire osetljivu kožu, te podstaknu mirniji, ujednačeniji ten.

Hidratacija i hidratacija!

Ekstrakti gljiva poseduju prirodna svojstva ovlaživača, omogućavajući im da zadrže vlagu i obezbede intenzivnu hidrataciju kože. To ih čini idealnim sredstvom za negu suve i dehidrirane kože, kao i za održavanje zdravog nivoa hidratacije.

Poboljšana proizvodnja kolagena

Neke vrste gljiva, poput tremele, stimulišu sintezu kolagena, što dovodi do poboljšane elastičnosti i čvrstoće kože. Budući da je kolagen ključan za održavanje mladalačkog izgleda, proizvodi za negu sa gljivama mogu odložiti pojavu znakova starenja.

Pet vrsta gljiva za blistavu kožu i mladalački ten

#1 Srebrno uvo ili tremela

Tremela (lat. tremella fuciformis), poznata i kao srebrno uvo ili ,,snežna gljiva“, predstavlja prirodnu alternativa hijaluronskoj kiselini. Budući da poseduje malu molekularnu veličinu, lakše prodire u dublje slojeve kože, pružajući izuzetnu hidrataciju i efekat punoće.

#2 Čaga

Druga na našoj listi našla se gljiva čaga (lat. inonotus obliquus), bogata betulinskom kiselinom, koja ima antiseptička svojstva, te može pomoći u regeneraciji kože. Takođe, ova jestiva vrsta sadrži visoke nivoe antioksidanasa, pa može poslužiti i za ublažavanje različitih upala na koži.

#3 Reiši

Postoji li nešto što ova gljiva ne može da učini? Poznata i kao ,,gljiva besmrtnosti“, reši (lat. ganoderma lucidum) bogata je beta-glukanima, koji pomažu vlaženju kože, izgradnji kožne barijere i zarastanju rana. Takođe predstavlja moćan adaptogen koji smanjenje stres i poboljšava kvalitet sna – dve važne stavke koje imaju snažan uticaj na zdravlje i izgled kože.

#4 Kordiceps

Kordiceps (lat. cordyceps militaris ) obiluje antioksidansima. Shodno tome, odlično je sredstvo za smanjanje upala i zaštitu kože od stresora iz okoline.

#5 Ćuranov rep

Iako je poznatija po tome što podržava imunološki sistem, ćuranov rep (lat. trametes versicolor) ne treba zanemariti budući da poseduje i brojne prednosti za lepotu. Kao i ostale na ovoj listi, ova gljiva moćan je antioksidans. Takođe sadrži prebiotike koji mogu pomoći u poboljšanju varenja. I kao što do sada znamo, zdravlje mikrobioma utiče na čitav organizam, pa i na kožu.

Evo na koji način ih možete uključiti u rutinu nege

Osim u praškastoj formi kroz ishranu, gljive možete i direktno naneti na kožu, koristeći preparate koje ih sadrže.

*Kao i sa svakim novim proizvodom za negu kože, neophodno je da sprovedete test kako biste bili sigurni da nemate alergijske reakcije ili osetljivost na sastojke.

  • Čišćenje: Započnite svoju rutinu nežnim sredstvom za čišćenje da biste uklonili nečistoće i pripremili kožu za bolju apsorpciju proizvoda natopljenih gljivama.
  • Serum: Nanesite serum, bogat aktivnim sastojcima poput reiši gljiva, s ciljem ujednačavanja tona kože ili ublažavanja vidljivih tragova starenja. 
  • Hidratacija: Nastavite rutinu upotrebom hidratantne kreme koja sadrži gljive da biste zapečatili hidrataciju i poboljšali zaštitnu barijeru kože.

I za kraj!

Nega kože preparatima koji sadrže gljive predstavlja napredak u prirodnim beauty tretmanima, nudeći mnoštvo prednosti za različite tipove kože i probleme. Od podmlađivanja do ublažavanja upale i povećanja hidratacije, ove magične biljne vrste čine čuda za postizanje blistavog i zdravog tena. Kao i kod svake rutine nege kože, i prilikom upotrebe preprarata sa gljivama, doslednost i strpljenje su ključni.

BEAUTY PREPORUKA

Foto: Unsplash, PR, Instagram @gigihadid

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

vitamin B
Nega

Koji oblici vitamina B vam mogu pomoći u nezi kože + lista seruma koji ih sadrže

retinol tokom leta
Nega

Pitali ste nas: Može li se retinol koristiti tokom leta

akne
Nega

Na koji način tretirati akne na telu?

vitamin C za mrlje na koži
Nega

Kako koristiti vitamin C za ublažavanje tamnih mrlja?

kozmetičkih proizvoda
Nega

6 kozmetičkih proizvoda koje treba izbegavati tokom boravka na suncu

plava svetlost
Nega

Da li plava svetlost može da ošteti našu kožu? Odgovor je kompleksan