Lepota gorkih namirnica: Na koji način ova hrana utiče na mikrobiom creva?

Na čovekovom jeziku nalaze se receptori za pet ukusa: slatki, slani, kiseli, umami (prijatan) i gorki – koji pozitivno utiču na probavu i mikrobiom creva. Gorke namirnice dokazano poboljšavaju varenje, pomažu u apsorpciji hranljivih materija, stimulišu imunološki sistem, te ublažavaju žudnju za slatkom hranom

Bez obzira na to što možda niste ljubitelji gorkih ukusa – poput onih koji potiču od kelja, rukole, kurkume, sirovog kakaoa, narandže i korena cikorije, ove namirnice uvrstite u jelovnik. Naime, brojna istraživanja pokazala su da gorka hrana ima različite zdravstvene prednosti. 

Sigurni smo da vam ceđeni sok od sirovih listova maslačka nije privlačan kao slatki sok od jabuke, ali upravo taj gorki ukus odgovoran je za ublažavanje upala u organizmu, te njegovo čišćenje.

Zašto je gorka hrana dobra za vas?

Hiljadama godina, ljudi su koristili gorku hranu kao tonike za varenje (koji obično uključuju lišće, korenje ili cvetove na bazi alkohola) kako bi poboljšali varenje nakon obilnog obroka.

Kada unesete gorku namirnicu, ona će stimulisati receptore ukusa u ustima, te će podstaći proizvodnju određenih enzima i protok žuči, što naposletku pozitivno utiče na brojne probavne organe.

Zdravstvene prednosti gorkih namirnica

Istraživanja su pokazala da gorka hrana stabilizuje šećer u krvi, te umanjuje žudnju za slatkim. To vam može pomoći prilikom korigovanja telesne težine. 

Njen osnovni zadatak je da stimuliše jetru da proizvodi žuč, koja je od ključne važnosti za zdrav digestivni trakt i probavu. Žuč rastvara masti i razlaže vitamine rastvorljive u mastima kao što su vitamini A, D, E i K, kako bi što brže stigli do delova tela kojima su najpotrebniji. 

Odlična je i za zdravlje jetre – detoksikuje, regeneriše i podstiče njeno prirodno čišćenje. 

Gorčina u hrani može podstaknuti proizvodnju želudačne kiseline, što olakšava razne probavne procese kada hrana koju ste jeli dospe do creva. Pored toga, gorka hrana stimuliše proizvodnju digestivnih enzima, što dodatno pomaže u apsorpciji hranljivih materija. 

Budući da su prepune vlakana, rastvorljivih i nerastvorljivih, koja stimulišu rast zdravih crevnih bakterija, brojni naučnici smatraju da gorke namirnice deluju poput prebiotika u crevima, te obnavljaju mikrobiom creva.

Osim toga, sadrže brojne vitamine i minerale, neophodne za optimalno funkcionisanje organizma, poput vitamina A, C i K, te kalcijuma, magnezijuma, kalijuma i folata. 

Pet gorkih namirnica koje bi trebalo da se nađu na vašem tanjiru

Pošto gorka hrana u svom potpuno sirovom stanju nije najukusnija, savetujemo vam da je kombinujete sa raznim namirnicama drugačijeg ukusa. 

1. Kelj

Kelj je gorak zbog toga što se u njegovim listovima nalaze supstance poznate kao glukozinolati – prirodna antifungalna jedinjenja koja su veoma korisna za opšte zdravlje organizma. Pored toga, kelj je bogat vitaminima A, C i K. Zahvaljujući C vitmainu, pomaže u sintezi kolagena.

2. Limun 

U limunu se nalazi najveća koncentracija gorkih jedinjenja. Gorčina je uglavnom uzrokovana akumulacijom dva različita hemijska jedinjenja: limonina i naringina. Iz tog razloga sva pića koja u nazivu imaju reč bitter (gorko) uglavnom se prave od limuna. 

3. Rukola

Rukola stvara gorak ukus kao odbrambeni mehanizam protiv štetočina koje vole da jedu njeno lišće. I kod nje, kao i kod kelja, taj gorak ukus potiče od hemikalija glukozinolata, koji se prenose kroz listove sistemom sličnim našim venama. 

4. Sirovi kakao

Alkaloidi i polifenoli u zrnu kakaoa su uglavnom gorkog ukusa. Oni šire krvne sudove, te smanjuju upale u organizmu. Osim toga, ublažavaju štetan uticaj slobodnih radikala, budući da istovremeno spadaju u antioksidanse.

5. Brokoli

Glukozinolatna jedinjenja zaslužna su i za gorak ukus brokolija. Međutim, od načina uzgoja, ali i kombinacije sa drugim namirnica, zavisi koliko će brokoli biti gorak.

U gorku hranu spadaju još i kurkuma, listovi maslačka, spanać, artičoke, korijander, grejpfrut, krastavac i druge namirnice.

Kada bi trebalo da smanjite unos gorkih namirnica?

Ukoliko imate žgaravicu, čir na želucu ili druge probleme sa varenjem, konsultuje se sa lekarom pre nego što u ishranu uključite veću količinu gorkih namirnca. Takođe ukoliko konzumirate prevelike količine ove hrane, mogu vam se pojaviti simptomi poput nadimanja, gasova i dijareje.

Maksimalnu korist iz gorke hrane za creva izvući ćete ako, pored unosa ovih namirnica, primenite dodatne strategije za poboljšanje zdravlja creva. Pijte više vode (najmanje osam čaša dnevno), konzumirajte fermentisanu hranu, držite stres pod kontrolom i redovno vežbajte. Osim toga, praktikujte ishranu sa više biljnih vlakana a manje šećera. 

Foto: Unsplash

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

Budi hrabra – pregledaj se
Wellness

Besplatni ultrazvučni pregledi dojki: Kreće karavan „Budi hrabra – pregledaj se“!

hormonska dijeta
Wellness

Hormonska dijeta protiv akni: Šta treba da jedete (a šta ne) kako biste sprečili pojavu ovog tipa bubuljica

bento box
Intervju

Japanski bento boks kao inspiracija: Kako da pripremimo obroke za poneti savetuje nas Tamara Goršek Bobanac

7 vrsta odmora
Wellness

Da li ste znali da postoji 7 vrsta odmora – i svaki od njih nam je neophodan!

pregled kože
Wellness

Podsetnik: Kada ste poslednji put obavili dermoskopski pregled kože?

telesni tip
Wellness

Znate li koji je vaš telesni tip?