3 stvari koje treba da znate pre nego što se odlučite za filere

Znate li za šta se koriste fileri i koje rizike nose? Evo šta treba da znate o ovoj estetskoj, nehirurškoj proceduri, pre nego što se odlučite za nju.

Nije tajna da su fileri postali jedan od najpopularnijih beauty tretmana u poslednje vreme. Od punila za usne do filera za uklanjanje podočnjaka – u ponudi je niz opcija za rešavanje različitih estetskih problema. Kao i kod svake procedure, važno je da razmotrite i razumete rizike pre nego što se odlučite za ovu nehirurušku opciju.

Šta su fileri?

U oblasti estetske medicine, fileri su stekli značajnu popularnost kao nehirurško rešenje za poboljšanje i podmlađivanje izgleda lica. Ove supstance za injekcije, poznate i kao dermalni fileri, koriste se za rešavanje različitih problema kao što su bore, fine linije, gubitak volumena i nepravilnosti kontura lica. Zahvaljujući sposobnosti da povrate mladalačke osobine i poboljšaju samopouzdanje, postali su odlična opcija za one koji biraju minimalno invazivne kozmetičke procedure.

Tri stvari koje treba da znate o filerima

#1 Za tretman filerima obratite se stručnoj osobi 

Budući da su fileri klasifikovani kao ,,medicinski uređaji“ (ne kao lekovi koji se izdaju na recept poput botulinum toksina odnosno botoksa), nije protivzakonito da ovaj tretman sprovode nekvalifikovane osobe. Međutim, to vam ne bismo preporučili. Takođe, ključno je znati koji fileri su najbezbedniji, te koji pružaju najbolje rezultate. Prema rečima brojnih stručnjaka najbolji fileri su oni sa hijaluronskom kiselinom. Za razliku od ostalih, hijaluronski fileri se mogu ,,poništiti“ ubrizgavanjem enzima hijaluronidaze, koji ih efikasno rastvara u roku od 24 sata. Dakle, ako iz nekog razloga želite da se rešite HA filera, u tome može da vam pomogne kvalifikovani lekar.

#2 Izbegavajte trajne filere

Trudite se da ne koristite trajne filere, jer kod njih postoji mnogo veći rizik za razvoj raznih kompilakcija. Čak i ako ne primetite neželjene efekte ili smatrate da je estetski rezultat sjajan, ne možete biti sigurni kako će filer izgledati u budućnosti. Kako starimo, tako nam se menja fizionomija lica, a trajni fileri nemaju sposobnost prilagođavanja.

#3 Estetske procedure su složene

Vrhunsko poznavanje anatomije lica od suštinskog je značaja za minimiziranje rizika. Većina estetstih injekcija ubrizgava se na način da se igla ubada u tačno precizirana područja na licu, imajući u vidu njegovu anatomsku strukturu. Bez stručnog znanja i obuke možete naneti ozbiljnu štetu.

Dakle, ovo su tri osnovne stvari koje treba da uzmete u obzir, pre nego što se odlučite za filere. Obratite se lekaru koji je medicinski kvalifikovan, poseduje licencu za ovaj tretman, te ima bogato iskustvo u njegovoj primeni.

Foto: Instagram @christinanadin

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

Anne Hathaway
Nega

Anne Hathaway čini usne punijim… ukosnicom!

kockice leda za negu kože
Nega

Kockice leda za negu kože (8 recepata)

Smart tehnologija u beauty industriji: Ovo su najbolji alati za negu lica
Nega

Smart tehnologija u beauty industriji: Ovo su najbolji alati za negu lica

samopotamnjivanje
Nega

Kako da pripremite telo za samopotamnjivanje?

Kako je ,,savršena“ koža postala statusni simbol
Nega

Kako je ,,savršena“ koža postala statusni simbol

kolagen
Nega

Znate li šta je collagen banking?