Dugoročni efekti upotrebe botoksa za ublažavanje vidljivosti bora i drugih finih linija na koži: Činjenice koje sigurno niste znali 

Pre nego što se odlučite za ovaj tretman ublažavanja vidljivosti bora, uzmite u obzir dugoročne efekate ubrizgavanja injekcija botoksa. Evo na koji način one mogu uticati na vaše telo.

Još od kada je botoks odobren za upotrebu u kozmetičke svrhe, ljudi su opsednuti injekcijom koja ublažava vidljivost znakova starenja – barem estetski. Botoks ili botulinski toksin je neurotoksin koji privremeno sprečava komunikaciju između nerava i mišića. Drugim rečima, botoks parališe mišić u koji je ubrizgan – obično na period od tri do šest meseci. Zahvaljujući tome, koža lica izgleda zategnutija i glađa. Pored toga, pojedina naučna istraživanja pokazala su da tretmani neurotoksinom poboljšavaju raspoloženje i ublažavaju simptome depresije.

Upotrebu botoksa prvi put odobrila je Američka agencija za hranu i lekove (FDA) 1989. godine za lečenje strabizma (ukrštenih očiju) i blefarospazma (nekontrolisanog treptanja). Međutim, tek 2002. godine botoks je odobren za kozmetičku upotrebu, posebno za tretiranje naboranih linija između obrva.

Dakle, u kozmetičke svrhe, botoks se koristi za ublažavanje vidljivosti dve vrste bora: statičkih i dinamičkih. Statičke linije predstavljaju duboke bore koje nastaju nakon nekoliko decenija mrštenja, osmeha i podizanja obrva. Dinamične bore vidljive su samo dok pravite određeni izraz lica. Cilj tretmana botoksom je da se potpuno spreči stvaranje statičkih linija. Međutim, ako ih već imate, redovni tretmani botulinum neorotoksinom sigurno mogu ublažiti njihov izgled, te ih, u pojedinim slučajevima, eliminisati na duge staze.

Evo o čemu je reč: Budući da ovaj lek postoji tek 30 godina, nema mnogo saznanja o njegovim dugoročnim efektima. Sproveli smo manje istraživanje o ovoj temi i evo šta smo pronašli.

Botoks ,,trenira“ mišiće

Nakon kontinuirane upotrebe botoksa tokom godina, mišići više neće agresivno praviti bore. Kada se naviknete na osećaj da manje pomerate lice (npr. čelo) nakon ubrizgavanja botoksa, bićete svesniji pokreta na licu kada on nestane.

Botoks slabi mišiće

Ako ne biste pomerali noge 20 godina, mišići na njima bi se smanjili i oslabili. Ista stvar se može desiti i mišićima na vašem licu. Ukoliko non-stop ubrizgavate botoks, paralisaćete pojedine mišiće lica, pa oni, naposletku, mogu atrofirati. Ali, to ne znači da će vam lice ,,pasti“. Budući da se botoks ubrizgava na diskretna mesta na licu, na kraju će samo oni tretirani mišići atrofirati, dok će ostali zadržati pun volumen. Da biste to sprečili, pravite duže pauze između tretamana botoksom.

Botoks može vidno istanjiti kožu

Kod osoba koje godinama upotrebljavaju botoks, vidljivo je stanjivanje kože. Ovo nije uobičajeno, ali oni koji ,,prerano“ (recimo u ranim 20-im godinama) započinju upotrebu botoksa, izloženi su većem riziku za nastanak ovog neželjenog efekta.

Botoks može uzrokovati blagu promenu boje ili teksture kože

Nije tipično, ali uz stanjivanje kože, kod pojedinih osoba može doći do promene teksture i boje kože. Na primer, čelo može izgledati talasasto – kao da po sebi ima brda i doline. Srećom, ovaj neželjeni efekat može se sprečiti promenom obrasca ubrizgavanja botoksa. Da bi se postigao identičan efekat na čitavom licu bez pojave ovog problema, neophodno je ubrizgavati manje količine neurotoksina u ravnomernoj distribuciji. 

Efekti su vidljivi i nakon prestanka upotrebe botoksa

Mnogi se plaše da će im se lice dramatično naborati nakon što prestanu upotrebljavati botoks. Međutim, to nije tačno. Botoks može odužiti proces starenja, ali ga nikako ne može ubrzati. Koliko dugo će botoks imati efekta, zavisi od količine i učestalosti njegove upotrebe. 

Dugotrajnom upotrebom botoksa smanjićete vidljivost bora

Ako neprekidno upotrebljavate botoks tokom 10 i više godina, sigurno ćete izgledati mnogo mlađe i imati manje bora. Vaša koža biće mnogo glatkija, a vidljivost finih linija i dubokih bora znatno smanjena.

Da li je baby botoks bezbednija alternativa?

Baby botoks je termin koji se koristi za opisivanje kozmetičkog tretmana koji uključuje ubrizgavanje male količine botulinskog toksina u mišiće lica. Cilj ovog tretmana je smanjenje pojave finih linija i bora, ali na suptilniji način od tradicionalnih tretmana botoksom. Izraz ,,baby“ odnosi se na manju dozu botoksa, koja se koristi u ovom tretmanu – što je obično jedna trećina do polovina količine koja se koristi u tradicionalnim injekcijama botoksa. Ovim tretmanom možete postići prirodniji rezultat, bez potpunog paralisanja mišića ili stvaranja ,,zamrznutog“ odnosno ,,plastičnog“ izgleda. Baby botoks može da se ubrizgava u mišiće na različitim delovima lica, uključujući čelo, područje između obrva i oko očiju. Njegovi efekti obično traju 3-6 meseci.

Foto: pexels.com

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

vitamin B
Nega

Koji oblici vitamina B vam mogu pomoći u nezi kože + lista seruma koji ih sadrže

retinol tokom leta
Nega

Pitali ste nas: Može li se retinol koristiti tokom leta

akne
Nega

Na koji način tretirati akne na telu?

vitamin C za mrlje na koži
Nega

Kako koristiti vitamin C za ublažavanje tamnih mrlja?

kozmetičkih proizvoda
Nega

6 kozmetičkih proizvoda koje treba izbegavati tokom boravka na suncu

plava svetlost
Nega

Da li plava svetlost može da ošteti našu kožu? Odgovor je kompleksan