Ejdžizam i Holivud: Kako slavne žene doživljavaju starenje

Budući da je ejdžizam svepristuan, naročito kada je o ženama reč, od izuzetnog je značaja da što više nas podigne svoj glas protiv ovog oblika, rekla bih – besmislene diskriminacije (kao da je bilo koja druga diskriminacija smislena!). U potrazi za inspiracijom za tekst na ovu temu, naišla sam na izjave slavnih žena iz Holivuda o tome šta za njih predstavlja starenje – što me je navelo da u potpunosti promenim prvobitan koncept ovog članka. Dakle, prenosim vam izjave pet žena koje žive i rade u Holivudu, gde je ejdžizam na svom vrhuncu.

Starenje je prirodan i neizbežan proces koji ima višestruku dimenziju, isprepletenu različitim faktorima, poput pola, društvenih normi i ličnog identiteta. Kao što sam već napomenula, čini mi se da su žene, mnogo češće nego muškarci, meta kritika zbog svojih bora ili sede kose. Tome doprinose upravo različite društvene norme koje podstiču iskrivljeno razumevanje starenja kao nečeg lošeg, a ne prirodne faze života. Mediji, razne kampanje i društvene mreže naglašavaju važnost mladalačkog izgleda, održavajući nerealne standarde lepote koji doprinose marginalizaciji starijih, naročito žena. I kao šlag na torti – svi ovi faktori podsvesno utiču na našu percepciju starenja. Vođeni stereotipima i predrasudama vrlo često sami sebe kritikujemo zbog naborane kože, bora oko očiju, sedih vlasi, viška kilograma i slično, zar ne? 

Mi smo ovde, ne samo da poljujamo konvencionalne standarde lepote, već i da dublje prodremo u iskustva i percepcije pojedinaca o starenju – i to u svetu u kojem se mladost smatra jednom od osnovnih životnih vrednosti. U tome nam, ovoga puta, pomažu žene iz Holivuda.

,,Starenje nije izgubljena mladost, već nova faza mogućnosti i snage“, Betty Friedan, autorka knjige The Feminine Mystique.

PAMELA ANDERSON

,,Više volim da koristim reč življenje nego starenje. Jurnjava za mladošću je uzaludna. Nikada nećete stići tamo, pa zašto ne biste prigrlili ono što se dešava. Sada kada sam izašla iz kuće kao ja, bez šminke, osećam olakšanje, kao da mi je pao teret sa srca“, izjavila je Pamela u jednom intervjuu, objavljenom na TikTok-u.

TRACEE ELLIS ROSS

U epizodi NPR-ovog podkasta It’s Been a Minute, glumica Tracee Elliss Ross iznela je argument za prihvatanje procesa starenja. ,,Ja sam lično oduvek volela da starim, zaista, mislim da je čast ostariti. Nažalost, nemaju svi priliku da ostare, i nije mi jasno zbog čega starenje ne posmatramo na taj način. Što sam starija, sve se prijatnije osećam u svojoj koži. Intuitivno znam kako da se nosim sa stvarima koje su me nekada zbunjivale. Naučila sam da kažem ne. A to je zaista divno.“

SARAH JESSICA PARKER

 „Seda kosa, seda kosa, seda kosa! Da li to ona ima sedu kosu? Pored mene sedi Andy Cohen, koji takođe ima sedu kosu i izgleda fantastično. Zašto je u redu da on ima sede vlasi, a ja ne? Ne znam šta bih odgovorila ljudima, posebnom onima na društvenim mrežama. Čini mi se da ljudi ne žele da se bilo ko od nas, ko je dosegao određene godine, oseća dobro u svojoj koži. Znam kako izgledam. Nemam izbora. Šta da radim po tom pitanju? Da zaustavim starenje? Nestanem?“, izjavila je glumica Sarah Jessica Parker za magazin Vogue 2021. godine, pozivajući se na ejdžistički komentar o pokretanju serije And Just Like That, nastavka kultnog Seks i grada.

REESE WITHERSPOON

Tokom intervjua za magazin InStyle 2021. godine, glumica Reese Witherspoon izjavila je: „Imam 45 godina. Znam sa kim želim da provodim vreme, a sa kim ne. I to je jedna od sjajnih stvari koje donosi starenje – oslobađa ogroman prostor. Želim da budem sa svojom mamom, svojom decom i ljudima koji me ispunjavaju“.

JULIANNE MOORE

„Toliko često se upotrebljava termin ‘graciozno starenje’. Postoji li negraciozan način starenja? Niko nema opciju da bira hoće li stariti ili ne, stoga starenje nije pozitivna ili negativna stvar, već jednostavno normalna životna faza. Reč je o prirodnom, neizbežnom procesu, pa zašto uvek govorimo o starenju kao da je to nešto nad čim imamo kontrolu? Kako da nastavimo da širimo svoje vidike, da učimo nove stvari, da nadograđujemo svoja interesovanja, da budemo korisniji drugim ljudima, da nastavimo da se razvijamo – to je ono čime bi starenje trebalo da se bavi“, reči su glumice Julianne Moore.

Negovanje kulture koja slavi različitost i doprinose starijih pojedinaca zahteva kolektivne napore da se preformulišu društvene norme, podstakne međugeneracijski dijalog i promovišu kampanje koje podržavaju starosnu raznolikost.

Foto: Zara, Instagram @pamelaanderson, @traceeellisross, @sarahjessicaparker, @reesewitherspoon, @juliannemoore

Povezani članci

vitamin B
Nega

Koji oblici vitamina B vam mogu pomoći u nezi kože + lista seruma koji ih sadrže

retinol tokom leta
Nega

Pitali ste nas: Može li se retinol koristiti tokom leta

akne
Nega

Na koji način tretirati akne na telu?

vitamin C za mrlje na koži
Nega

Kako koristiti vitamin C za ublažavanje tamnih mrlja?

kozmetičkih proizvoda
Nega

6 kozmetičkih proizvoda koje treba izbegavati tokom boravka na suncu

plava svetlost
Nega

Da li plava svetlost može da ošteti našu kožu? Odgovor je kompleksan