Da li znate šta je skin smoothie? Ne, ovaj se ne pije!

Pretpostavljam da ste i vi, poput mene, prvo pomislili na smutije koji se piju. Međutim, skin smoothie naziv je za još jedan skincare trend, popularizovan na TikToku – gde dalje!

Kada nemam ideju o čemu bih pisala, jednostavno uđem na TikTok i odmah dobijem inspiraciju. Ova društvena mreža postala je neiscrpan izvor beauty tema, budući da gotovo svakog dana neko plasira nešto novo. Ili barem na prvi pogled deluje da je u pitanju nova tehnika ili novi trik iz oblasti lepote. Shodno tome, na današnjem BeautyDesk meniju nudimo smutije za kožu.

O čemu je reč?

Termin skin smoothie podrazumeva kombinovanje različitih sastojaka za negu lica, te njihovu istovremenu upotrebu, radi povećanja hidratacije i zategnutog izgleda kože. Ukratko rečeno – devojke na TikToku mešaju sve preparate iz svoje dnevne beauty rutine i nanose ih odjednom.

Nije da mi ovo nikada nije palo na pamet i da ovu ,,tehniku“ nisam već praktikovala – i to mnogo pre TikTok ere, odnosno mnogo pre nego što je svaki banalni korak u nezi kože imao svoj naziv. Koliko se vama puta desilo da ujutru naneste na lice jednu, pa preko nje i drugu hidratantnu kremu? Meni bezbroj.

Međutim, savetujem vam da aktivne sastojke ipak nanosite ispravnim redosledom, jer nije svačija koža jednako tolerantna. Pisali smo o tome koje skincare komponente slobodno možete mešati, a koje kombinacije nisu najbezbednije za upotrebu. No, hajde da se podsetimo pravilnog redosleda korišćenja preparata za dnevnu negu kože lica.

Piramida ishrane kože lica

Ovih pet najjednostavnijih koraka u dnevnoj rutini nege lica nazvala sam vrlo smelo ,,piramida ishrane kože lica“. Reč je osnovnim, svakodnevnim beauty self-care navikama, koje ne bi trebalo da preskačete.

#1 SREDSTVO ZA ČIŠĆENJE KOŽE

Pravilna upotreba sredstava za čišćenje lica ključna je za održavanje zdrave i blistave kože. Za početak, neophodno je da odabrete formulaciju koja odgovara vašem tipu kože – bilo da je masna, suva, osetljiva ili kombinovana. Navlažite lice mlakom vodom da biste otvorili pore. Nakon toga, nanesite malu količinu željenog preparata na vrhove prstiju i nežno ga umasirajte u kožu lica kružnim pokretima, izbegavajući grubo trljanje koje može oštetiti prirodnu kožnu barijeru. Temeljno isperite lice mlakom vodom, vodeći računa da uklonite sve tragove sredstva za čišćenje. Zatim, obrišite lice čistim, mekim peškirom. Stručnjaci savetuju da lice čistite dva puta dnevno – ujutru i pre spavanja, kako biste uklonili šminku, prljavštinu i druge nečistoće. Prekomerno čišćenje ili upotreba proizvoda sa ,,oštrim“ sastojcima može da ukloni prirodna ulja sa površinskog sloja kože, što često uzrokuje suvoću i iritacije.

#2 SERUM SA ANTIOKSIDANSIMA

Nakon što očistite/operete lice, nanesite antioksidativni serum, koji predstavlja vitalan korak u svakoj rutini nege kože. Budući da su vam u ovom trenutku pore opuštene, lagano utapkajte nekoliko kapi seruma, bogatog vitaminima C i E. Ostavite serum nekoliko minuta kako bi ga koža upila, a nakon toga pređite na sledeći korak. Antioksidantni serumi štite kožu od aktivnosti slobodnih radikala i štetnih faktora iz životne sredine, poput UV zračenja i zagađenja iz vazduha. Osim toga, ovaj tip preparata može povećati prirodnu proizvodnju kolagena, radi postizanja mladolikog i blistavijeg izgleda kože lica.

#3 SERUM SA HIJALURONSKOM KISELINOM

Budući da je hijaluronska kiselina jedno od najboljih rešenja za održavanje hidriranog, jedrog i mladalačkog izgleda kože, serum koji je sadrži izdvojila sam u zaseban korak. Dakle, nakon što ste naneli antiokidativni, aplicirajte nekoliko kapi seruma sa hijaluronom na vrhove prstiju. Nežno ga utapkajte u lice, izbegavajući preterano trljanje, jer hijaluronska kiselina deluje tako da privlači i zadržava vlagu iz okoline i dubljih slojeva kože. Ovaj moćni humektant može zadržati do 1000 puta svoju težinu u vodi, što ga čini neverovatno efikasnim u održavanju hidratacije. Dozvolite koži da potpuno upije serum, te pređite na sledeći korak. Uključivanjem seruma sa hijaluronskom kiselinom u svoju rutinu nege, možete smanjiti pojavu finih bora, te postići savršeno hidriran ten. I ono što je takođe veoma važno – hijaluronska kiselina pogodna je za sve tipove kože.

#4 HIDRATANTNA KREMA

Upotrebom hidratantne kreme nakon seruma poboljšaćete efikasnost proizvoda koje ste prethodno naneli na kožu. Osim toga, hidratantna krema kožnoj barijeri pruža dodatni, zaštitni sloj. Dakle, malu količinu omiljene hidratantne formulacije lagano umasirajte u kožu lica pokretima prema gore i prema spolja. Po želji, možete namazati čitavo lice, vrat i dekolte. Dobar hidratant ne samo da hidrira kožu, već i zadržava vlagu iz seruma, sprečavajući gubitak vode i održavajući kožu gipkom. Za dnevnu upotrebu, odlučite se za hidratantnu kremu sa SPF-om kako biste zaštitili kožu od UV oštećenja. Uveče, odaberite malo težu hidratantnu kremu, koja istovremeno hrani i regeneriše kožu dok spavate.

#5 SPF FORMULACIJA

Bez obzira na to što gotovo svaki preparat za negu kože lica sadrži zaštitni faktor, obavezno nanesite i SPF formulaciju širokog spektra, specijalno dizajniranu za negu lica. Ovaj skincare proizvod nežno umasirajte u kožu, obezbeđujući ravnomernu pokrivenost lica, vrata i svih područja kože izloženih sunčevoj svetlosti. Dakle, SPF štiti kožu od UVA i UVB zraka, koje mogu dovesti do pojave opekotina, pigmentacije, finih bora, pa čak i raka kože. Uključivanjem ove formule kao poslednjeg koraka u rutini, ne samo da štitite kožu od agresora iz okoline, već obezbeđujete blistav i zdrav ten u godinama koje dolaze.

Iako skin smoothie zvuči interesantno, a možda ga već i primenjujete, vodite računa o tome na koji način i kojim redosledom nanosite kozmetičke preparate. Mnoge sastojke ne bi trebalo da koriste zajedno, jer mogu da izazovu niz tegoba. Zato, ukoliko niste sigurni da li je bezbedno kombinovati određene aktivne skincare komponente, držite se proverene rutine. I naravno – uvek vam na raspolaganju ostaju smutiji od voća i povrća, koji i te kako pozitivno deluju na zdravlje i izgled kože. 

Foto: Instagram @christinanadin

Sadržaj naveden u ovom članku napisan je samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet ili konsultaciju. Naglašavamo da se BeautyDesk.rs ne bavi pružanjem medicinskih saveta ili usluga. Mišljenja i sadržaj uključeni u članak samo su stavovi autora, te ne treba da se koriste kao zamena za ekspertsko mišljenje ili konsultaciju, niti BeautyDesk.rs može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu oslanjanjem na sadržaj članka.

Povezani članci

Mistovi za lice
Nega

Beauty Desk lista: Mistovi za lice koji donose instant osveženje

hidratantne kreme za negu masne kože
Nega

Hidratantne kreme za masnu kožu lica koje vam preporučujemo da isprobate ovog leta

za zaštitu od sunca
Nega

Kako da odabrate adekvatan SPF preparat za svoj tip kože

uljani čistači
Nega

Najbolji uljani čistači koji će promeniti vašu rutinu nege kože – Beauty Desk lista

iscpucale pete
Nega

Kako da se pobrinete za suve, ispucale pete?

sredstvo za čišćenje lica
Nega

Beauty osnove: Kako odabrati najbolje sredstvo za čišćenje lica za vaš tip kože