Koje sastojke za negu kože nipošto ne bi trebalo da kombinujete?

Koliko dobro poznajete kozmetičke sastojke i pravila njihovog međusobnog kombinovanja? OK, većini je poznato da se ulje i voda ne mešaju, ali da li ste znali da spoj vitamina C i retinola može da prouzrokuje pravu katastrofu? Upravo zbog toga, veoma je važno savladati osnove kombinovanja beauty sastojaka!

Pri izboru novih proizvoda za negu, kada su sastojci u pitanju, neophodno je da znate sinergija kojih od njih će biti neškodljiva za vašu kožu, već zaista efikasna. Važno je da otkrijete koji proizvodi će se najbolje dopuniti, te da tako izbegnete rizik od grešaka jer – budući da je koža naš najveći organ, ali i PR – na beauty polju one se naprosto ne praštaju. Sve u svemu, obratite pažnju na naredne sastojke, odnosno spojeve, na koje bi apsolutno trebalo da zaboravite.

Pažnja, ove sastojke ne uparujte…

ULJE + VODA

Ulje odbija vodu, pa ako pokušate da nanesete proizvod na bazi vode preko onog na bazi ulja – poput balzama – na koži će ostati film koji će sprečiti upijanje vode. Ukoliko baš morate da upotrebite ova dva proizvoda u svojoj rutini, nanesite sloj masnog proizvoda preko onog na bazi vode. No, generalno, praktikujte zajedničko korišćenje proizvoda na bazi vode i seruma.

VITAMIN C + AHA I BHA KISELINE

AHA i BHA kiseline, kao što su glikolna, salicilna i mlečna, nikada ne bi trebalo da se koriste sa vitaminom C. Vitamin C je takođe kiselina i nestabilan je, te će njihovim nanošenjem pH ravnoteža biti narušena. Osim toga, ujedinjeni, ovi sastojci mogu biti apsolutno beskorisni.

RETINOL + VITAMIN C

Retinol ne treba koristiti ni sa vitaminom C budući da je reč o dva aktivna sastojka. Retinol doprinosi proizvodnji kolagena, kao i obnavljanju ćelija kože, te njegovo uparivanje sa kiselinom – kao što je vitamin C – može izazvati iritaciju. Umesto toga, koristite retinol noću, a vitamin C tokom dana. Retinol ima tendenciju da bolje funkcioniše sa hidratantnim sastojcima kao što su hijaluronska kiselina, ceramidi i SPF.

VITAMIN C + NIACINAMID

Oba ova sastojka delotvorna su u slučaju akni (dovprinose poboljšanju stanja). Međutim, ukoliko se koriste zajedno, oni mogu izazvati izbijanje akni, dok njihova korisna svojstva takođe mogu biti smanjena. Ako baš morate da ih koristite zajedno, nanesite ih u razmaku od najmanje 10 minuta.

AHA I BHA KISELINE + RETINOL

Retinol u kombinaciji sa ovim kiselinama bukvalno je recept za katastrofu. Ostavlja vašu kožu suvom i iritiranom, pošto je glavni posao AHA i BHA kiselina piling, što retinol već efikasno radi. Generalno, bolje ih je upariti sa hidratantnim sastojcima i SPF-om.

NIACINAMID + AHA I BHA KISELINE

Niacinamid, kada se koristi sa AHA i BHA kiselinama, nema efekat i zapravo može izazvati crvenilo. Pošto niacinamid ima pH od oko 5-7, on zapravo može podići niži pH kiselina, koji je oko 3-4, te poništiti njegova svojstva. Ako se koriste odvojeno, oba sastojka mogu doprineti poboljšanju teksture kože, situacije s aknama i znacima starenja, zbog čega vam preporučujemo da slobodno nastavite i dalje da ih koristite.

RETINOL + BENZOIL PEROKSID

Benzoil peroksid i retinol međusobno se deaktiviraju, tako da ih nikada ne treba koristiti zajedno.

GLIKOLNA KISELINA + SALICILNA KISELINA

Međusobno kombinovanje ova dva sastojka nije dobra ideja budući da oba uklanjaju mrtve ćelije s kože. Njihovo uparivanje može izazvati iritaciju i narušiti kožnu barijeru. Koristite jedan od ovih sastojaka, a potom nanesite hidratantni preparat.

Pročitajte i… Šta je skvalen, a šta skvalan i zašto bi to uopšte trebalo da nam bude važno?

Naslovna fotografija: Instagram / @haileybieber

Povezani članci

gubitak kolagena
Nega

Kako usporiti gubitak kolagena u koži?

Konvencionalni vs veganski kozmetički preparati: Koji su bolji za negu kože?
Nega

Konvencionalni vs veganski kozmetički preparati: Šta je bolje za negu kože?

lifting lica
Nega

Četiri neinvazivne procedure za lifting lica

za čišćenje masne kože
Nega

Najbolja sredstva za čišćenje masne kože – Beauty Desk lista

Serum za područje oko očiju
Nega

Serum za područje oko očiju: Kako ga pravilno naneti za najbolje rezultate

vitamin C
Nega

Kako da uključite vitamin C u skincare rutinu i koji su njegovi benefiti za kožu