Čuli ste za „skin cycling“ trend? Evo šta imamo da vam kažemo o njemu…

Skin cycling je novi TikTok trend baziran na četvoronoćnom režimu nege, koji je osmislila dermatološkinja dr Whitney Bowe

Da bismo vam približiči skin cycling, odlučili smo da kao paralelu upotrebimo vaš režim pranja kose. Razmišljajte na sledeći način –verovatno ne perete kosu svaki dan. Da to činite svakodnevno, vaša kosa bi najverovatnije postala isušena i krhka. Umesto toga, perete je na svakih nekoliko dana, dok određene proizvode koristite samo određenim danima. Na primer, nećete počastiti kosu DIY maskom samo dan nakon pranja, osim ako ne perete vlasi svakoga dana. Oni koji najmanje dan ili dva prave pauzu između pranja, pripremiće masku onda kada odluče da operu kosu. Na taj način, maska neće sostati u kosi danima čekajući da je isperete. Isti slučaj je i sa preparatom za lakše raščešljavanje, koji takođe verovatno nećete koristiti svakodnevno. Skin cycling prati sličnu ideju – određene proizvode koristite samo tokom određenih noći u nedelji. Zahvaljujući tome, izbegavate nanošenje proizvoda za negu koje ne biste smeli da kombinujete, te ostavljate koži vremena da u potpunosti iskoristi sve prednosti njihovih aktivnih sastojaka i bude blistava i meka.

Skin cycling rutina: Kako u praksi to zapravo izgleda?

Generalno, sledi se četvoronoćni plan koji podrazumeva piling, upotrebu retinoida, pa dve večeri oporavka kože. Dakle, vaša dnevna rutina osteje ista, dok su promene u vašem noćnom režimu ključne.

PRVA NOĆ: PILING

Upotreba pilinga na prvom je mestu. Kao i obično, najpre temeljno očistite lice, a potom upotrebite hemijski (ne fizički) piling za lice. Piling ne samo da oslobađa kožu mrtvih ćelija, već i poboljšava njenu teksturu i doprinosi boljoj apsorpciji aktivnih sastojaka kozmetičkih preparata. Zapravo, ova vrsta pilinga obezbediće vašoj koži trenutni sjaj, ali će joj takođe i pomoći da izvučete maksimum iz druge noći. Odlični hemijski sastojci za piling uključuju AHA i BHA kiseline.

DRUGA NOĆ: RETINOL

Sledeće noći koristite retinol. Retinoidi su jedni od najmoćnijih sastojaka koje možete uključiti u svoju skin cycling rutinu! Postupak započnite čišćenjem lica. U zavisnosti od osetljivosti vaše kože, kao i od toga da li ste ranije koristili retinoid, nenesite malu količinu (veličine zrna graška) direktno na lice, a potom i sloj hidratantne kreme. Retinol je jedan od glavnih oblika vitamina A koji doprinosi stimulaciji proizvodnje kolagena, a samim tim i ublažavanju finih linija, tamnih mrlja, podočnjaka i akni. Ipak, zapamtite: retinol zahteva toleranciju kože. Za one koji tek počinju da primenjuju ovaj sastojak, savetuje se oprez! Takođe, važno je imati na umu da nanošenje više [retinola] na vašu kožu neće osigurati brže rezultate, već će samo pruzrokovati iritacije i osetljivost.

Koncept ciklusa kože omogućava ravnotežu između ova dva efikasna, ali potencijalno iritirajuća sastojka. Naizmenična upotreba pilinga i retinola, te dve noći oporavka (nakon njihove upotrebe) daju koži vremena da razvije toleranciju i smanjuju rizik od iritacija.

TREĆA I ČETVRTA NOĆ: OPORAVAK

Što se tiče poslednje dve noći, dr Bowe naglašava potpunu posvećenost iskljućivo hidrataciji i oporavku/odmoru kože. Tokom noći oporavka, usresredite se na ishranu mikrobioma i regeneraciju kožne barijere, pa razmislite o hidrataciji. Posegnite za sastojcima kao što su hijaluronska kiselina, ceramidi i glicerin.

Naravno, najpre nežno očistite lice. Ukoliko osećate da je vašoj koži neophodna dodatna hidratacija, možete upotrebiti serum na bazi hijaluronske kiseline. No, da biste što bolje iskoristili njegove prednosti, obavezno ga nanesite na vlažnu kožu. Na kraju, posegnite za omiljenom hidratantnom kremom.

Opcioni četvrti korak – utapkajte ulje za lice kako biste zadržali vlagu u koži.

@tatyanalafata

Replying to @_pinkolive skin cycling is the key to acheiving the best results from strong products 🫶🏽 #skincycling #skincaretips #skincare

♬ Super Freaky Girl – Nicki Minaj

Koliko brzo će rezultati biti primetni?

Kako dr Bowe kaže, rezultate ćete početi da primećujete nakon samo osam dana, što podrazumeva dva puna ciklusa. Možete očekivati da ćete uočiti zdraviji sjaj kože, koja će biti hidrirana i mekša na dodir. Što ciklus bude duže trajao, pozitivni efekti će se sve više manifestovati na vašem tenu.

Ipak, na kraju, moramo da naglasimo da je svaka koža drugačija, te da je veoma je važno da – pre uključivanja bilo kog sastojka u rutinu nege – razgovarate sa svojim dermatologom.

Povezani članci

kolagen
Nega

Znate li šta je collagen banking?

glass skin
Nega

Ne želimo ,,glass skin“! Vratite u modu prirodnu teksturu kože!

PRAVO NA LEPOTU jedno je od osnovnih ljudskih prava
Nega

PRAVO NA LEPOTU jedno je od osnovnih ljudskih prava

Nega

KIEHL’S SINCE 1851 predstavlja dva proizvoda protiv bubuljica, od kojih je jedan viralni „tečni flaster“

pazuh
Nega

Ovi trikovi pomoći će vam da zaboravite na taman pazuh…

pshiodermatologija
Nega

Psihodermatologija: U kojoj meri osećanja mogu uticati na izgled kože?