Čuli ste za mikroblejding kose? Evo šta smo saznali o ovoj metodi…

Mikroblejding kose spasonosno je rešenje za sve one koji se suočavaju sa problemom gubitka i stanjivanja vlasi.

Postoji mnogo uzročnika gubitka vlasi. Ishrana, genetika, određena stanja, pa i stres, mogu dovesti do gubitka ili proređivanja kose. Bez obzira na uzrok, gubitak kose može značajno da utiče na mentalno zdravlje onih koji se s ovim problemom suočavaju. Za razliku od muškaraca, kod kojih se gubitak kose najčešće manifestuje na vrhu vlasišta, ovaj problem – u slučaju žena – često dovodi do proređivanja kose u prednjem delu. Hormonski disbalans takođe može prouzrokovati opadanje vlasi, posebno duž linije rasta. Stanjivanje prednjeg dela kose nije lako zamaskirati ili prikriti, što mnoge navodi da traže dugoročnija rešenja. Mikroblejding, koji je postao popularan tretman za retke i tanke obrve, počeo je da dobija na snazi i kao potencijalni tretman za rešavanje problema proređivanja kose. Ukoliko niste zadovoljni izgledom svoje kose, bilo zbog gubitka vlasi ili naprosto zbog genetike, mikroblejding tehnika mogla bi biti polutrajno rešenje za vas. Hajde da je bolje upoznamo!

MIKROBLEJDING KOSE

Šta je to?

To je oblik površne mikropigmentacije (ili tetoviranja), gde se pigment unosi u kožu uz pomoć ručnog uređaja i oštrice koja se sastoji od naslaganih igala. To rezultira oštrim, diskretnim rezovima nalik kosi, postojanim od 12 do 18 meseci, koji oponašaju izgled punije linije kose. Mikroblejding tehnikom efikasno se popunjava linija kose uz čelo ili dodaje iluzija gustoće prorijeđenoj kosi.

Mikropigmentacija kose vs mikropigmentacija vlasišta

Mikroblejding linije kose ponekad se naziva i mikropigmentacija vlasišta, što nije ispravno. Dok je mikroblejding tehnika tetoviranja pomoću ravne oštrice s više sitnih igala, koje implantiraju pigmente putem niza poteza kako bi ličili na kratke, ali različite folikule dlake, prilikom mikropigmentacija skalpa koristi se manja igla u cilju formiranja malih tačaka na proređenim područjima kako bi se stvorila iluzija bujnosti. Oba tretmana imaju svoje prednosti i nedostatke, pa ako niste sigurni koja je procedura bolja za vas, najbolje je da se konsultujete sa stručnjakom.

Prednosti mikroblejdinga za kosu

Tehnika poteza koja se koristi u tretmanima mikroblejdinga ima za cilj da imitira izgled stvarnih folikula dlake. Pored toga, i da – smanjenjem opadanja ili stanjivanja vlasi – poveća samopouzdanje ljudi. Rezultati su veoma prirodni i vidljivi su odmah.

Kako se pripremiti za tretman?

Pre mikroblejdinga kose ili tretmana mikropigmentacije vlasišta, važno je da je vlasište pravilno pripremljeno. Neophodno je oprati kosu neposredno pre tretmana, jer – nakon toga – nedelju dana nećete moći to da učinite. Pet do sedam dana pre sesije, važno je suzdržati se od konzumiranja aspirina, vitamina E, alkoholnih pića, kofeina, kao i lekova koji razređuju krv. Pored toga, tri do pet dana uoči tretmana ne preporučuje se upotreba retinola, glikolne kiseline, grubog pilinga, niti abrazivnih proizvoda. Na dan tretmana koža glave mora biti čista i suva, bez kreme, gela ili bilo kog drugog peparata.

Kako izgleda i koliko traje procedura?

Mikroblejding tehničari započinju tretman iscrtavanjem pojedinačnih linija pomoću olovke za obrve, tako da klijent može tačno da vidi kakav će se rezultati dobiti. Zatim se nanosi anestetik, zahvaljujući čemu praktično i nema nelagodnosti, a potom se prelazi na „tetoviranje“. Procedura može da traje od jednog do tri sata, u zavisnosti od veličine površine koja se tretira. 

Nega nakon tretmana

U slučaju mikroblejdinga linije kose, ne treba rati tretirano područje nedelju dana nakon obavljene procedure. Da bi se produžila dugovečnost rezultata, poželjno je izbegavati izlaganje direktnoj sunčevoj svetlosti i drugim agresorima iz spoljašnje sredine. Nakon tri do četiri dana od mikropigmentacije skalpa, pacijenti bi trebalo da se uzdrže od napornih aktivnosti. Posle tri dana, pacijent može redovno da nastavi sa (nežnim) čišćenjem, kao i sa nanošenjem gela, kreme, ili ulj za kosu. Međutim, proizvode za farbanje kose ne treba koristiti četiri do pet nedelja nakon procedure. Iako je ovo neinvazivna metoda, u slučaju bilo kakve nelagodnost, možet se uzeti lek za ublažavanje bola (bez aspirina). Stručnjaci kažu da nije neuobičajeno ni da pigmenti (u nekim oblastima) izblede već nakon prvog tretmana. Apsorpcija nije nužno jednaka u svakoj oblasti ili delu vlasišta, ali oko 70 do 80 procenata treba da se zadrži u većini oblasti. Upravo zbog toga, dva ili tri tretmana mogu biti neophodna za optimalne rezultate, a trebalo bi da budu zakazana oko šest do osam nedelja nakon procedure.

Postoje li potencijalni neželjeni efekti ove metode?

Potencijalni neželjeni efekti slični su onima kao i u slučaju tetovaža, budući da se pigment taloži u koži. Postoji rizik da tretirano područje postane iritirano ili inficirano, što svakako može dovesti do stvaranja ožiljaka. Pored toga, boja/izgled pigmenta može da se promeni tokom vremena. A ako poželite da uklonite pigment, biće vam neophodni laserski tretmani.

PROČITAJTE I5 prirodnih načina za pospešivanje rasta kose

Foto: Lena Gonchareva, Alexander Krivitskiy via Pexels

Povezani članci

šiške
Kosa

Kako da pronađete savršene šiške za svoj oblik lica

tanka kosa
Kosa

Tanka kosa? Ove frizure pomoći će vam da stvorite iluziju volumena…

ulja za kosu
Kosa

Kako pravilno koristiti ulja za kosu?

pšenični proteini
Kosa

Zbog čega bi pšenični proteini trebalo da se nađu u sastavu vaših preparata za negu kose?

tip kose
Kosa

Koji je vaš tip kose? Evo kako da ga odredite!

ekstra devičansko maslinovo ulje
Kosa

Ekstradevičansko maslinovo ulje tajna je zanosne kose! Ova tri DIY recepta pravi su dokaz…