Bore na usnama: 5 efikasnih načina da ih ublažite

Bore na usnama obično se javljaju tokom godina, usled prirodnog gubitka kolagena. Naravno, ničije usne nisu potpuno glatke (Svi smo rođeni s prirodnim naborima na njihovoj tankoj koži!), ali ti nabori (s vremenom) mogu postati izraženiji i brojniji.

ŠTA UZROKUJE BORE NA USNAMA?

Poput bora na vratu ili osmeha, one na usnama mogu biti posledica starenje i gubitka gustine kože. Za oblik usana delimično je zadužen i kolagen, a – kako starimo – njegova proizvodnja opada. UV oštećenja, genetika i način života (pušenje, na primer) takođe mogu biti krivci za pojavu bora na usnama, uključujući vertikalne linije, kao i one iznad usana (u predelu gornje usne), a – u određenim slučajevima – i nabore oko njih.

Efikasni tretmani za bore na usnama

Postoji nekoliko metoda koje doprinose ublažavanju i eliminisanju bora na usnama, uključujući kućne metode, brze popravke i dermatologske procedure.

REDOVNO RADITE PILING

Piling kože uklanja spoljašnji sloj suve, mrtve kože kako bi podstakao obnavljanje ćelija, te doprineo da usne trenutno izgledaju glatkije i punije. Svaki dan istrljajte usne čistom četkicom za zube, ili pilingom za usne, kako biste uklonili ljuspice i poboljšali cirkulaciju. (Takođe, pomoću male količine kokosovog, ili maslinovog ulja, i šećera možete napraviti i DIY piling za usne.)

OSLONITE SE NA PROIZVODE FORMULISANE SA HIJALURONSKOM KISELINOM, PEPTIDIMA I MASNIM KISELINAMA

Nakon što uradite pilinga, nanesite na usne obilan sloj hidratantnog balzama za usne ili seruma sa antiejdž dejstvom. To će doprineti zadržavanju vlage, popunjavanju linija i pospešivanju punoće usana.  Oslonite se na hijaluronsku kiselinu, peptide i masne kiseline, poput ceramida. Za maksimalnu korist, nanesite adekvatan proizvod ujutru, uveče, ali (po potrebi) i tokom dana . 

ISPROBAJTE SREDSTVA SA TRENUTNIM EFEKTOM POVEĆANJA USANA

Da biste postigli brze rezultate kada je o zaglađivanju bora reč, izaberite proizvod za usne na bazi hidratantnih sastojaka, kao što su tonirani balzami, ulja za usne ili hidratantni ruževi. Preparati za usne koji reflektuju svetlost (sjaj za usne i ruž sa sjajnom završnom obradom) takođe mogu doprineti ublažavanju bora na usnama. Još jedan trik vizažista: nanesite mrvicu hajlajtera na Amorov luk, ili na centralni deo usana (preko boje za usana), kako biste uhvatili svetlost, stvarajući efekat mekog fokusa.

Nakon što uradite pilinga, nanesite na usne obilan sloj hidratantnog balzama za usne ili seruma sa antiejdž dejstvom. To će doprineti zadržavanju vlage, popunjavanju linija i pospešivanju punoće usana.

INVESTIRAJTE U FILERE ZA USNE

Ako imate dublje ili brojnije bore na usnama, posetite dermatologa, koji vam može preporučiti opcije sa instant i dugotrajnim efektima. Jedna od najčešćih su injekcioni fileri za usne, koji će ih popuniti, te zagladiti linije na njima i oko njih. Dermatolog može ubrizgati filere hijaluronske kiseline (supstance koja se prirodno nalazi u telu), kao što su Restylane ili Juvederm, u cilju obnavljanja strukture, oblika, kao i punoće usana.

RAZMISLITE O TRETMANU U ORDINACIJI

Laseri za obnavljanje površine, koji stimulišu formiranje kolagena, i neurotoksini, koji se ubrizgavaju injekciono, poput botoksa, takođe mogu pomoći u ublažavanju bora oko usana.

KAKO SPREČITI POJAVU BORA NA USNAMA?

Pojava bore na usana prirodni je proces, tako da ne postoji način da se u potpunosti spreči njihovo formiranje. No, postoji nekoliko strategija koje ipak mogu biti od pomoći. Neke od njih su izbegavanje pušenja i adekvatna zaštita tanke kože na i oko usana od UV oštećenja, kao i nanošenjem balzama za usne sa SPF 30 i višim, posebno tokom boravka na otvorenom.

Povezani članci

Od ublažavanja opekotina do blistavog tena: Aloe vera čini čuda za kožu
Nega

Od ublažavanja opekotina do blistavog tena: Aloe vera čini čuda za kožu

LUMINOUS630®
Nega

Muče vas pigmentne fleke? NIVEA ima rešenje u vidu proširene LUMINOUS630® linije

Kako je ,,savršena“ koža postala statusni simbol
Nega

Kako je ,,savršena“ koža postala statusni simbol

serum s retinolom vichy
Nega

Stigao je novi better-aging superstar: Serum s retinolom iz VICHY-ja

šta je cica krema
Nega

Pitali ste nas: Šta je, zapravo, cica krema?

slow beauty
Nega

Šta se podrazumeva pod SLOW BEAUTY konceptom i kako ga uključiti u svakodnevni život?