4 suplementa za kožu koji zaista daju rezultate

Naučno je dokazano da određeni dijetetski suplementi imaju pozitivan uticaj na zdravlje i izgled kože. U pitanju je kategorija aktivnih sastojaka, koji čine takozvanu nutrikozmetku – čiji je cilj poboljšanje zdravlja i izgleda kože, kose i noktiju. Izdvajamo 4 suplementa koji će vam pomoći da ublažite različita kožna stanja i ojačate kožnu barijeru.

Suplementi su zapravo dodaci ishrani, koji sadrže određene hranljive materije, uključujući vitamine, minerale, antioksidanse, aminokiseline, enzime i brojne druge aktivne sastojke. Najčešće se koriste usled nedostatka pojedinih nutrijenata, koji su telu neophodni za optimalno funkcionisanje. Međutim, oni nisu zamena za kompletne obroke, ali ni za topikalnu negu kože. Budući da mogu imati snažne biološke efekte na organizam, a samim tim i na kožu, važno je da se konsultujete sa dermatologom, pre nego što ih uključite u ishranu.

4 suplementa koji prave primetnu razliku u ukupnom izgledu kože

#1. Vitamin C

Za poboljšanje izgleda kože, osim u lokalnim tretmanima, vitamin C možete koristiti u formi suplemenata. Pojedini naučni dokazi sugerišu da suplementacija vitaminom C pomaže u povećanju proizvodnje kolagena, te u zaštiti kože od UV zraka. Zbog toga, nedostatak ovog nutrijenta dovodi do otežanog zarastanja rana, problema sa formiranjem kolagena i drugih negativnih efekata na kožu. Studije tvrde da dodaci vitamina C mogu poboljšati različite aspekte izgleda kože, uključujući bore i suvoću, kada se uzimaju zajedno sa drugim hranljivim sastojcima, kao što su kolagen i cink.

#2. Kolagen

Ako religiozno dodajete kašičicu praškastog kolagena u kafu svakog jutra ili konzumirate dnevnu dozu kapsuliranog kolagena u nadi da će poboljšati zdravlje i izgled kože, niste sami. Suplementi kolagena su među najpopularnijim suplementima za kožu. Iako naučnici još uvek istražuju njihovo dejstvo, postoje pojedini dokazi da mogu pomoći u poboljšanju određenih aspekata zdravlja kože, uključujući dubinu bora, elastičnost i hidrataciju.

#3. Cink

Cink je esencijalni mineral koji igra vitalnu ulogu u održavanju zdrave kože. Uključen je u različite fiziološke procese u telu, uključujući sintezu kolagena, zarastanje rana i regulaciju aktivnosti masnih žlezda. Poseduje antiinflamatorna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju crvenila i otoka povezanih sa aknama i drugim stanjima kože.

#4. Omega 3 masne kiseline

Ako pitate stručnjake iz oblasti wellnessa, nema toga šta omega 3 masne kiseline ne mogu poboljšati. Pokazalo se da one imaju brojne pozitivne efekte na zdravlje srca, ali igraju i važnu ulogu u funkciji kože. Njihov neadekvatan unos može negativno uticati na kožu, pa čak i uzrokovati različite kožne bolesti. Istraživanja sugerišu da suplementi ovog nutrijenta mogu biti od koristi onima sa kožnim oboljenjima kao što su atopijski dermatitis, psorijaza, akne i čirevi na koži. Takođe mogu umanjiti rizik za razvoj kancera kože.

Foto: Instagram @sakaralife

Povezani članci

Budi hrabra – pregledaj se
Wellness

Besplatni ultrazvučni pregledi dojki: Kreće karavan „Budi hrabra – pregledaj se“!

hormonska dijeta
Wellness

Hormonska dijeta protiv akni: Šta treba da jedete (a šta ne) kako biste sprečili pojavu ovog tipa bubuljica

bento box
Intervju

Japanski bento boks kao inspiracija: Kako da pripremimo obroke za poneti savetuje nas Tamara Goršek Bobanac

7 vrsta odmora
Wellness

Da li ste znali da postoji 7 vrsta odmora – i svaki od njih nam je neophodan!

pregled kože
Wellness

Podsetnik: Kada ste poslednji put obavili dermoskopski pregled kože?

telesni tip
Wellness

Znate li koji je vaš telesni tip?