4 suplementa za kožu koji zaista daju rezultate

Naučno je dokazano da određeni dijetetski suplementi imaju pozitivan uticaj na zdravlje i izgled kože. U pitanju je kategorija aktivnih sastojaka, koji čine takozvanu nutrikozmetku – čiji je cilj poboljšanje zdravlja i izgleda kože, kose i noktiju. Izdvajamo 4 suplementa koji će vam pomoći da ublažite različita kožna stanja i ojačate kožnu barijeru.

Suplementi su zapravo dodaci ishrani, koji sadrže određene hranljive materije, uključujući vitamine, minerale, antioksidanse, aminokiseline, enzime i brojne druge aktivne sastojke. Najčešće se koriste usled nedostatka pojedinih nutrijenata, koji su telu neophodni za optimalno funkcionisanje. Međutim, oni nisu zamena za kompletne obroke, ali ni za topikalnu negu kože. Budući da mogu imati snažne biološke efekte na organizam, a samim tim i na kožu, važno je da se konsultujete sa dermatologom, pre nego što ih uključite u ishranu.

4 suplementa koji prave primetnu razliku u ukupnom izgledu kože

#1. Vitamin C

Za poboljšanje izgleda kože, osim u lokalnim tretmanima, vitamin C možete koristiti u formi suplemenata. Pojedini naučni dokazi sugerišu da suplementacija vitaminom C pomaže u povećanju proizvodnje kolagena, te u zaštiti kože od UV zraka. Zbog toga, nedostatak ovog nutrijenta dovodi do otežanog zarastanja rana, problema sa formiranjem kolagena i drugih negativnih efekata na kožu. Studije tvrde da dodaci vitamina C mogu poboljšati različite aspekte izgleda kože, uključujući bore i suvoću, kada se uzimaju zajedno sa drugim hranljivim sastojcima, kao što su kolagen i cink.

#2. Kolagen

Ako religiozno dodajete kašičicu praškastog kolagena u kafu svakog jutra ili konzumirate dnevnu dozu kapsuliranog kolagena u nadi da će poboljšati zdravlje i izgled kože, niste sami. Suplementi kolagena su među najpopularnijim suplementima za kožu. Iako naučnici još uvek istražuju njihovo dejstvo, postoje pojedini dokazi da mogu pomoći u poboljšanju određenih aspekata zdravlja kože, uključujući dubinu bora, elastičnost i hidrataciju.

#3. Cink

Cink je esencijalni mineral koji igra vitalnu ulogu u održavanju zdrave kože. Uključen je u različite fiziološke procese u telu, uključujući sintezu kolagena, zarastanje rana i regulaciju aktivnosti masnih žlezda. Poseduje antiinflamatorna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju crvenila i otoka povezanih sa aknama i drugim stanjima kože.

#4. Omega 3 masne kiseline

Ako pitate stručnjake iz oblasti wellnessa, nema toga šta omega 3 masne kiseline ne mogu poboljšati. Pokazalo se da one imaju brojne pozitivne efekte na zdravlje srca, ali igraju i važnu ulogu u funkciji kože. Njihov neadekvatan unos može negativno uticati na kožu, pa čak i uzrokovati različite kožne bolesti. Istraživanja sugerišu da suplementi ovog nutrijenta mogu biti od koristi onima sa kožnim oboljenjima kao što su atopijski dermatitis, psorijaza, akne i čirevi na koži. Takođe mogu umanjiti rizik za razvoj kancera kože.

Foto: Instagram @sakaralife

Povezani članci

zdrava granola
Wellness

Kako da sami napravite zdravu granolu (osnovni recept)

inflammaging
Wellness

Šta je INFLAMMAGING i šta treba da znate o njemu?

Victoria Beckham
Wellness

Od jabukovog sirćeta do zelenog smutija: Dnevna wellness rutina od koje Victoria Beckham ne odstupa

biljnih čajeva
Wellness

7 biljnih čajeva za čistu kožu

jabukovo sirće
Wellness

Pitali smo health coacha: Kako jabukovo sirće deluje na kožu? Zbog čega je uopšte toliko popularno?

tri recepta za zimske smutije
Wellness

Tri recepta za zimske smutije zahvaljujući kojima će vam koža zablistati