Šta je nutrikozmetika i kako nam može pomoći na putu ka kvalitetnijoj nezi kože

Prema holističkom pristupu, kojem u prilog idu i naučne potvrde, spoljašnja nega kože nije dovoljna. O njoj se treba brinuti i iznutra.  Tu nam u pomoć stiže nutrikozmetika.

Koliko često vas pitaju koji je vaš tip kože? Odgovor glasi – normalna, suva, masna ili kombinovana. Ali, da li taj odgovor obuhvata sve one detalje, sitne i krupne promene, a možda i probleme, koje primećujete na njoj? Iako ne kažemo da je pomenuta terminologija netačna, sasvim je sigurno da je isuviše uprošćena.

Koža se ne može posmatrati izolovano. Ona je samo jedan deo našeg, veoma složenog organizma, i kao takva, podložna je uticajima različitih telesnih procesa. S druge strane, ona reaguje i na faktore iz spoljašnje sredine. Razumevanje tih uticaja, spoljašnjih i unutrašnjih, treba da nam bude vodič na putu ka pravilnoj nezi kože. Evo šta je važno da znamo.

Tip kože vs stanje kože

Okej, već smo rekli da naša koža spada u jedan od osnovnih tipova – normalnu, suvu, masnu ili kombinovanu. Ipak, prema stručnjacima, to je samo deo priče. Veoma je važno da uzmemo u obzir i neravnoteže koje su povezane sa ekosistemom kože i načinom na koji naš mikrobiom igra ulogu u njegovom regulisanju.

Umesto da je previše kruto smeštamo u određeni tip, ako se usredsredimo na stanje kože – vrstu neravnoteže koju prepoznajemo na njoj, to nam može doneti optimalne rezultate u određivanju kakva nega nam je istinski potrebna.

Stanja kože su osetljivost, sklonost aknama, dehidratacija, ožiljci, hiperpigmentacija, rozacea, ekcem ili ispucali kapilari. Usklađivanje našeg režima nege sa stanjem kože pomoći će da njeno zdravlje podignemo na viši nivo. Važno je da imamo na umu i to da značajnu ulogu u zdravlju kože igraju različiti faktori – hormonski ciklus, nivoi stresa, izlaganje suncu, količina sna…

Pročitajte i… Krećemo od osnova – tip kože vs stanje kože

Kozmetička industrija često je usredsređena samo na tipove kože, što može biti potpuno kontraproduktivno, ako se suočavate s više nego jednim problemom. Šta ako, recimo, imate akne, ali istovremeno i suvu kožu?

Uticaj mikrobioma

Stoga, na putu ka najboljoj mogućoj nezi, moramo da tražimo dalje. Topikalni tretmani nisu dovoljni, već treba da se usredsredimo i na unutrašnji pristup, kako bismo ponovo uspostavili balans kože. Treba da naučimo kako funkcioniše mikrobiom naše kože, te kako je on povezan sa mikrobiomom creva.

Prema ekspertima, crevni mikrobiom nije samo mesto proizvodnje neurotransmitera i regulacije hormona poput kortizola, već ima značajan uticaj i na upalne procese. Ako postoji disfunkcija u crevnom mikrobiomu, to će uticati i na mikrobiom kože. Ako na holistički način vodite brigu o svom telu i zdravlju creva – hraneći se zdravo, a po potrebi koristeći i nutrikozmetiku, istovremeno, posredno, vodite računa i o ravnoteži svoje kože.

Sada smo došli do nove ključne reči – nutrikozmetika. Ali, možda se pitate:

Šta je nutrikozmetika?

Nutrikozmetika se odnosi na kategoriju suplemenata čiji je cilj da pospeše zdravlje naše kože, kose i noktiju. Ona može uključivati supstance kao što su antioksidansi, kolagen, određena antiinflamatorna jedinjenja, pa čak i suplementi koji direktno ciljaju na održavanje nivoa šećera u krvi i mikrobiom.

Dodaci ishrani mogu podržati i poboljšati osnovne mehanizme funkcionisanja kože. Na primer, povećanje nivoa kolagena pomaže u poboljšanju nivoa vlažnosti i elastičnosti kože. Koenzim Q10 dokazano smanjuje pojavu bora i finih linija, a dodatak cinka pomaže u održavanju zdravlja kože.

Prelazeći sa tradicionalnog pristupa koži, kao izolovanom organu, na onaj holistički, trebalo bi da sagledavamo svoju kožu u njenoj punoj složenosti. Naše telo ne treba da posmatramo kao mašinu koja se sastoji od određenih delova, među kojima je i koža, već kao živi ekosistem u kojem su svi delovi međusobno povezani.

To znači da ponekad vaši problemi s kožom potiču od spoljašnjih elemenata i da im se može pomoći lokalnim pristupom (na primer, hiperpigmentacije izazvane suncem), ali i da problemi mogu doći usled stresa, problema sa zdravljem creva ili bilo kog drugog zdravstvenog faktora, i u tom slučaju pre će nam pomoći suplementi, nego kreme.

Suplementi za negu kože: Šta izabrati a šta izbegavati?

U industriji suplemenata, odnosno, dodataka ishrani, i dalje postoji mnoštvo sivih zona, pa nije lako snaći se i napraviti pravi izbor. Naići ćete na različite tvrdnje proizvođača za koje zapravo nedostaju naučne potvrde i / ili nezavisna testiranja i studije, pa je ključno da se pre uzimanja novih suplemenata uvek prvo konsultujete sa svojim lekarom.

Verujemo da to svakako imate na umu, ali nije zgoreg ponoviti – nemojte da vas mrzi da pročitate šta piše na etiketi i imajte pri tom na umu da se redosled sastojaka sortira od najvećih doza, prema onima manje zastupljenima.

Pristup iznutra ka spolja

Da sumiramo: Kada pričamo o nezi i zdravlju kože važno je da ne zaboravimo da je “nahranimo” i iznutra. Međutim, to nipošto ne znači da ne treba da je negujemo spolja. Osnovna zamisao, od koje smo krenuli u pisanju ovog teksta bila je da vam skrenemo pažnju da treba da usvojimo pristup koji obuhvata nego kože iz svih uglova – svih 360 stepeni. Drugim rečima, i uravnoteženu ishranu, i način života, fizičku aktivnost, san, boravak na svežem vazduhu, naravno – rutinu spoljašnje nege, a na kraju i suplementaciju (pod uslovom da lekar utvrdi da nam ona može pomoći).

To je veliki korak unapred u odnosu na stavljanje kože u jedan od na početku teksta pomenuta tipa i kupovina preparata u skladu s tim, bez previše razmišljanja (Dobar dan, molim vas kremu za suvu kožu), uz očekivanje da će preparat koji dobijete od prodavca učiniti čuda. Vaša koža zaslužuje holistički pristup i samo tako da ćete postići njeno optimalno zdravlje, a time i izgled.

Izbor urednice: Nutrikozmetika za različite namene

1.  Super Collagen Anti-Age shots dodatak ishrani sadrži najmoćniju kombinaciju anti ageing sastojaka koji se koriste za očuvanje mladosti.

2. BiVits® ACTIVA Vitamin E 100 IU preporučuje se za zaštitu od oksidativnog stresa i starenja, smanjenje umora i malaksalosti i zaštitu srca i krvnih sudova, ali I za regeneraciju i
lep izgled kože.

3. Merz Spezial dražeje sadrže jedinstvenu kombinaciju vitamina, minerala, mikroelemenata i ekstrakta proteina soje koji obezbeđuju supstance neophodne za formiranje zdravih ćelija kože, kose i noktiju.

4. Terra Nova Beauty Kompleks sa dodatim biljkama i superhranom sadrži ključne hranljive materije i sastojke, koji podstiču obnovu i rast ćelija kože, noktiju i kose i doprinose mlađem izgledu.

Foto: Artem Podrez via Pexels. Video: Darina Belonogova via Pexels. Proizvodi: PR

Povezani članci

SPF konturisanje
Nega

SPF konturisanje: Oprez – ovaj viralni beauty trend može oštetiti vašu kožu!

Mistovi za lice
Nega

Beauty Desk lista: Mistovi za lice koji donose instant osveženje

hidratantne kreme za negu masne kože
Nega

Hidratantne kreme za masnu kožu lica koje vam preporučujemo da isprobate ovog leta

za zaštitu od sunca
Nega

Kako da odabrate adekvatan SPF preparat za svoj tip kože

uljani čistači
Nega

Najbolji uljani čistači koji će promeniti vašu rutinu nege kože – Beauty Desk lista

iscpucale pete
Nega

Kako da se pobrinete za suve, ispucale pete?