Ovi sastojci za negu kože podjednako su dobri i za kosu…

Da biste sačuvali zdravlje i lepotu svojih vlasi, naredni sastojci za negu kože trebalo bi da pronađu mesto i u vašoj hair rutini.

Aktivni kozmetički sastojci beauty su zvezde koje ciljano deluju na specifične probleme i menjaju kvalitet i izgled naše kože nabolje. Ovi čarobnjaci osigurali su svoje mesto i u formulacijama za negu kose. Kada se ugrade u šampone, balzame i različite hair tretmane, određeni sastojc za negu kožei – poput hijaluronske kiseline – mogu učiniti mnogo toga – od hidriranja vlasišta pa sve do jačanja slabih, oštećenih vlasi. U nastavku vam otkrivamo tri sastojka na koja, kada je o nezi kose reč, obavezno treba da se oslonite (ukoliko već niste!).

HIJALURONSKA KISELINA

Hijaluronska kiselina je humektant, što znači da privlači vodu i doprinosi hidrataciji (te i ublažavanju finih bora), usled čega je i sastojak brojnih proizvoda za negu kože. Kada se primeni u nezi kose, njeni benefiti veoma su slični. Hijaluronska kiselina doprinosi nadoknadi vlage u kutikuli, čineći pramenove glatkim, mekim i zdravim. Pošto vlaga iz ovlaživača može da ispari, neophodno je da potražite formulacije koje, osim hijaluronske kiseline, sadrže i emolijentne i okluzivne sastojke, kao što su lipidi, ulja i puteri. Oni će formirati zaštitnu barijeru i „zaključati“ vlagu.

KOLAGEN

Gotovo smo sigurni da je većini vas dobro poznato da je kolagen jedan od najefikasnijih anti-age sastojaka, zbog čega je čest sastojak preparata (krema, seruma, maski za lice…) koji usporavaju prosces starenja kože. A kakva je njegova uloga u nezi kose? Pa, višestruka! Kolagen doprinosi regeneraciji vlasi, hrani ih, ojačava oštećenu i tanku kosu, sprečava gubitak vlasi, podstiče rast kose, pospešuje njenu elastičnost, vraća joj sjaj…. Sasvim dovoljno razloga da mu pružite šansu!

MICELE

Micelarna voda poznata je po svojoj sposobnosti da ukloni tvrdokornu šminku s očiju. No, ona temeljno (ali nežno) čisti i kosu. Sastoji se od micela, sićušnih molekula koji privlače i uklanjaju prljavštinu i ulje, bez isušivanja kože/kose. To je glavni razlog zbog kojeg šampon bazirani na micelarnoj tehnologiji treba da se nađe na vašoj polici u kupatilu.

Foto: Vika Kirillova, Ron Lach via Pexels

Povezani članci

fenty hair
Beauty Business

Stiže FENTY HAIR: Evo šta za sada znamo!

seda kosa
Kosa

Pitali ste nas: Može li seda kosa vratiti svoju boju?

šiške
Kosa

Kako da pronađete savršene šiške za svoj oblik lica

tanka kosa
Kosa

Tanka kosa? Ove frizure pomoći će vam da stvorite iluziju volumena…

ulja za kosu
Kosa

Kako pravilno koristiti ulja za kosu?

pšenični proteini
Kosa

Zbog čega bi pšenični proteini trebalo da se nađu u sastavu vaših preparata za negu kose?