Znate li šta je to DENIER i zbog čega je ovaj termin važan pri izboru adekvatnih čarapa?

Eksperti brenda Lisca objasnili su nam šta je to DENIER i pomogli da ne skrenemo s pravog puta kada je o izboru čarapa sa gaćicama reč.

Čarape sa gaćicama čest su dodatak svakodnevnim odevnim kombinacijama, posebno tokom zimskog perioda godine. Omogućavaju nam da budemo u trendu, dok nas ujedno greju. Ipak, postoji na hiljade različitih modela, što svakako otežava mogućnost izbora. Ukoliko se pri kupovini ove vrste čarapa osećate nesigurno, znajte da postoji sistem DENIER, koji će vam olakšati ovu misiju i pomoći da brzo pronađete upravo ono što vam treba. A znate li šta je to DENIER i zašto je važno da dobro ovladate ovim terminom? Ako razumete denier, lako ćete moći da izaberete idealne čarape za svaki dan u godini. Tako bar kažu Lisca eksperti!

ŠTA JE TO DENIER?

Denier je merna jedinica koja opisuje prozirnost, jačinu, debljinu i toplinu čarapa sa gaćicama. Često je predstavljen kao DEN. Što je DEN čarapa veći, one su deblje i manje prozirne. Što je DEN manji, čarape su tanje i postaju nevidljivije. Potpuno je jednostavno!

DEN sa većim brojem

Deblje čarape sa većim DEN-om biće manje prozirne i toplije. Na primer, ukoliko odaberete DEN 40, imaćete toplije čarape – kao stvorene za hladno vreme. Čarape sa gaćicama sa većim DEN brojem biće i jače, udobnije i izdržljivije. Upravo zbog toga, tokom zime, odluči se za čarape sa što većim DEN brojem.

DEN sa manjim brojem

Čarape sa manjim DEN brojem tanje su i prozirnije. Kao stvorene su za prolećne i letnje mesece, pa i za početak jeseni. Takve čarape mogu da se nose od aprila do novembra – u svim dnevnim varijantama. Kada je o večernjim prilikama reč, i tokom cele godine. Čarape sa gaćicama sa manjim DEN brojem zahtevaju više pažnje i pravilno održavanje zbog manje gustoće pređe. Naime, manjom gustoćom postiže se proziran izgled i debljina primerena za toplije dane.

Lisca eksperti preporučuju:

< 30 DEN: prozirne, lagane čarape za toplije dane

30 – 40 DEN: poluprozirne čarape za prelazne dane

> 40 DEN: deblje, neprozirne čarape za hladnije dane

Bonus savet

Ukoliko želite da nosite čarape, a da ipak one budu neprimetne (poput golih nogu), izaberite prozirne, nevidljive čarape u boji kože.

Uvodna fotografija: Instagram/@liscalingerie

Povezani članci

puf aksesoari
Moda

Puf aksesoari (iznova) osvajaju ulice!

boje
Moda

Prolećni kolorit: Ove boje dominiraće modnom scenom…

mugler
Moda

Mugler stiže u H&M: Saznali smo datum i donosimo prvi pogled na kolekciju

maksi teksas suknja
Moda

Ovog proleća maksi teksas suknja zauzima počasno mesto u našem oramaru!  

dragana ognjenović spring / summer 2023
Moda

Dragana Ognjenović Spring / Summer 2023: Pogledajte kako izgleda nova kolekcija. Plus: Prateći beauty look!

mikrogrudnjaci
Moda

Mikrogrudnjaci su ponovo aktuelna tema!