“Zašto su mi žuti nokti?” Mogući uzroci + rešenja!

Većina nas ulaže mnogo truda (i novca) da bi nam nokti izgledali lepo i zdravo. Poslednje što želimo da vidimo, nakon što uklonimo lak, jeste žuta nokatna ploča. Ali, ne samo što je u pitanju estetski nedostatak, žuti nokti mogu da ukažu i na određene procese u organizmu koji zahtevaju i medicinski tretman. Evo o čemu se radi…

Post je ažuriran 3. septembra 2023.

Uzroci žutih noktiju mogu biti različiti – od čisto kozmetičkih (poput nošenja tamnog laka za nokte) pa do zdravstvenih (gljivične infekcije). Osim toga, žuti nokti mogu biti nasledna osobina, iako je to prilično retka pojava. Ali, hajdemo redom.

Zbog čega su mi žuti nokti?

Ovo su mogući odgovori:

1. Lakovi tamnih boja

Ako volite ekstratamne crvene nijanse ili crni lak za nokte i često ih nosite – postoji mogućnost da upravo oni izazivaju vaš problem sa žutim noktima. Intenzivni pigmenti reaguju sa keratinom iz nokta, što dovodi do žute prebojenosti. Na žalost, hemijska reakcija do koje dolazi nije problematična samo zbog boje, već može dovesti i do toga da nokatna ploča postane lomljiva, posebno ukoliko koristite lakove za nokte koji sadrže agresivne sastojke poput formaldehida, ftalata (DBP) ili toluena. Inače, pomenuti sastojci su toksični (the toxic trio) i trebalo bi da izbegavate lakove koji ih sadrže (pre upotrebe uvek proverite spisak sastojaka).

Ukoliko je uzrok žutih noktiju prekomerna upotreba laka za nokte, najbolji način za “reset” jeste da neko vreme izbegavate korišćenje laka, kao i da koristite tretmane za jačanje noktiju.

2. Cigarete

Još jedan u nizu veoma dobrih razloga da ostavite cigarete: pušenje je generalno rizično za zdravlje, a može i da bude uzrok žutih noktiju, ukoliko oni redovno dolaze u dodir sa duvanskim dimom.

3. Gljivične infekcije

Pri gljivičnim infekcijama noktiju najčešće dolazi do njihovog zadebljanja praćenog žutilom. U ovom slučaju neophodno je obratiti se dermatologu kako bi nam prepisao odgovarajuću terapiju. Napomena: Gljivične infekcije daleko su češće na noktima stopala, nego na rukama.

4. Odvajanje nokatne ploče

Ova pojava je poznata pod nazivom oniholiza, a do nje dolazi usled povrede nokta, izloženosti određenim hemikalijama i lekovima ili zbog zapaljenskih stanja poput psorijaze. U slučaju odvajanja nokatne ploče može biti prisutna prebojenost nokta.

5. Nedostatak određenih vitamina

Nokti su uglavnom izgrađeni od keratina – vrste proteina. Ukoliko našem organizmu nedostaje proteina, kalcijuma ili određenih vitamina, to se može odraziti na kvalitet noktiju, odnosno, oni mogu postati lomljivi ili im se može promeniti boja. Upravo su zbog toga određeni vitamini, poput vitamina E, ključni za negu noktiju. Osim toga, pravilna ishrana uveliko utiče i na kvalitet noktiju.

Kako rešiti problem žutih noktiju

Ukoliko se radi o prebojenosti noktiju usled dejstva spoljašnjih faktora, možete da predizmete nešto od sledećeg:

Za blažu obojenost: Navlaženom četkicom za nokte nanesite pastu za izbeljivanje zuba na celu površinu noktiju i protrljajte nekoliko puta. Potom isperite nokte toplom vodom.

Ukoliko su mrlje dublje prodrle u nokte, pripremite rastvor hidrogena (vodonik-peroksid) i vode: pomešajte 3 kašike hidrogena sa 120 ml tople vode u dubljoj posudi. Držite prste u rastvoru oko dva minuta, a potom blago trljajte površinu noktiju mekom i čistom četkicom za zube ili četkicom za nokte. Isperite ruke u toploj vodi i utrljajte ulje za zanoktice i kremu za ruke, da biste hidrirali nokte i kožu šaka. U slučaju izražene prebojenosti, ponavljate ovaj postupak dva do tri puta nedeljno.

Kako sprečiti da ponovo dođe do pojave žutih noktiju

Premda je pojava žutih noktiju izuzetno česta svih nas koje redovno lakiramo nokte, ipak postoji nekoliko mera opreza i prevencije koje mogu pomoći da se smanji rizik od pojave žutih noktiju u budućnosti, a da i dalje uživate u manikiru.

Primena podloge za lak (base coat) jedan je od najboljih načina da se spreči pojava žutila i mrlja na noktima, jer formira barijeru između nokta i laka. Pre svakog novog lakiranja, uvek nanesite podlogu!

Isprobali smo bazni lak еssence The Anti-Yellow Nail Whitener – evo kako izgleda:

Osim toga, korisna su i sredstva za negu i jačanje noktiju.

Obratite pažnju na sastojke lakova i drugih preparata za nokte. Kao što je rečeno, formaldehid, ftalati (DBP) i toluen najčešći su uzroci neželjene žute boje noktiju i zbog toga izbegavajte bilo koji preparat na čijoj se listi nalaze pomenuti sastojci. Umesto toga, potražite bezbednije lakove, jer je pri njihovoj primeni mnogo manji rizik od estetskih nuspojava i oštećenja strukture noktiju.

Koristite lakove svetlijih nijansi. Premda dolazak jeseni obično podrazumeva trend tamnijih lakova, oni su najčešći uzrok pojave žutih noktiju. Dakle, lakove tamnijih nijansi koristite ređe i uz obavezno nanošenje podloge.

Na kraju, za skidanje laka sa noktiju koristite skidače koji ne sadrže aceton. I pravite pauze kada je manikir u pitanju.

Rezime

Pojava žutih noktiju prilično je česta. Ukoliko su ih izazvali spoljašnji uzroci, poput previše čestog korišćenja laka za nokte sa agresivnim sastojcima, obratite posebnu pažnju na negu noktiju. Ako se žutilo ne povuče, ili ako se pojačava, to može da bude indikator gljivičnog oboljenja ili nedostatka određenih nutrijenata. U tom slučaju, obratite se lekaru opšte prakse ili dermatologu.

Foto: Shiny Diamond via Pexels

https://beautydesk.rs/nega/najbolji-tretmani-za-jacanje-noktiju-beauty-desk-lista/

Povezani članci

Od ublažavanja opekotina do blistavog tena: Aloe vera čini čuda za kožu
Nega

Od ublažavanja opekotina do blistavog tena: Aloe vera čini čuda za kožu

LUMINOUS630®
Nega

Muče vas pigmentne fleke? NIVEA ima rešenje u vidu proširene LUMINOUS630® linije

Kako je ,,savršena“ koža postala statusni simbol
Nega

Kako je ,,savršena“ koža postala statusni simbol

serum s retinolom vichy
Nega

Stigao je novi better-aging superstar: Serum s retinolom iz VICHY-ja

šta je cica krema
Nega

Pitali ste nas: Šta je, zapravo, cica krema?

slow beauty
Nega

Šta se podrazumeva pod SLOW BEAUTY konceptom i kako ga uključiti u svakodnevni život?